Gdzie znajduje się czujnik obrotów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Mam problem z obrotomierzem wskazuje na początku o wiele za małą wartość a czasem po jakimś czasie zaczyna dobrze pokazywać obroty.
Gdzie jest czujnik odpowiedzialny za pomiar obrotów może z nim jest coś nie tak.
Silnik to 1,9 TD
Mam problem z obrotomierzem wskazuje na początku o wiele za małą wartość a czasem po jakimś czasie zaczyna dobrze pokazywać obroty.
Gdzie jest czujnik odpowiedzialny za pomiar obrotów może z nim jest coś nie tak.
Silnik to 1,9 TD
Jak masz td to sygnał na obrotek idzie z altka , posprawdzaj połączenia , stan kabelków , ewentualnie regulator napięcia może być walnięty
Juto sprawdzę połączenia czy wszystko ok. A jak mogę sprawdzić czy regulator napięcia działa poprawnie ?
Re: Gdzie znajduje się czujnik obrotów
weź miernik i sprawdź wartość ładowaniafresner pisze:Juto sprawdzę połączenia czy wszystko ok. A jak mogę sprawdzić czy regulator napięcia działa poprawnie ?
"wartburgiem wyjeżdżam na pętle, bo spier...ił mi się Bentley"
Sprawdziłem dzisiaj połączenie i wygląda, że jest wszystko ok popsikałem jakimś preparatem na polepszenie połaczenia elektryczne ale niestety nadal to samo.
Natomiast zauważyłem coś ciekawego obrotomierz nie działa prawidłowo zaraz po uruchomieniu silnika i dodatkowo pasek na alternatorze dosyć często w tym momencie piszczy.
Czy może być związek między nienapiętym paskiem a niepoprawnymi wskazaniami obrotomierza.
Jak auto pochodzi dłużej to już obrotomierz pokazuje ok.
Mam miernik jak mogę sprawdzić wartość ładowania jaka wartość powinna być prawidłowa ?
Natomiast zauważyłem coś ciekawego obrotomierz nie działa prawidłowo zaraz po uruchomieniu silnika i dodatkowo pasek na alternatorze dosyć często w tym momencie piszczy.
Czy może być związek między nienapiętym paskiem a niepoprawnymi wskazaniami obrotomierza.
Jak auto pochodzi dłużej to już obrotomierz pokazuje ok.
Mam miernik jak mogę sprawdzić wartość ładowania jaka wartość powinna być prawidłowa ?
Jak ślizga się pasek to może tak być z tymi obrotami , ok 14-14.4 v , przy włączonych światłach , radiu
Sprawdzałem ładowanie i jest 13,98 -14,05 przy w miarę nie ślizgającym się pasku, a jak obrotomierz pokazuje bardzo małe obroty to ładowanie spada nawet do 12,5.
Czyli to pewnie wina nie naciągniętego paska jak sądzicie ?
Czyli to pewnie wina nie naciągniętego paska jak sądzicie ?
A ja sadze ze pewnie swiece grzeja za dlugo w trakcie rozruchu a prad w amperach idzie duzy na swiece Sprawdz to
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
To chyba nie świece bo już jak się jedzie jakiś czas to potrafią jeszcze spaść obroty dosyć nisko.
- Paweł Marek
- V.I.P.
to niskie napięcie to albo z powodu ślizgającego się paska albo z powodu uszkodzonego wzbudzenia alternatora - kabelek czerwony idący do alternatora razem z niebieskim od obrotka. Przy braku wzbudzenia alternator nie ładuje od razu tylko dopiero po przegazówce i wówczas już powinno być ok więc potestuj.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
podepnę się pod temat mam podobny problem w tym samym silniku.
Umnie czasami jest jeszcze tak że odpalam auto obortomierz wogole nie wstaje i miga kontrolka oleju miga po przygazówce wskazowka podnosi sie a kontrolka oleju gasnie. Jeszcze jedna rzecz niezawsze zapala sie kontrolka ładowania po przekreceniu kluczyka
Umnie czasami jest jeszcze tak że odpalam auto obortomierz wogole nie wstaje i miga kontrolka oleju miga po przygazówce wskazowka podnosi sie a kontrolka oleju gasnie. Jeszcze jedna rzecz niezawsze zapala sie kontrolka ładowania po przekreceniu kluczyka
Gdy jesteś smutny to pomyśl że kiedyś byłeś najszybszym plemnikiem
Ale czy przy uszkodzonym wzbudzeniu alternatora powinna się też świecić kontrolka od ładowania ? Bo u mnie się nie świeci.Paweł Marek pisze:to niskie napięcie to albo z powodu ślizgającego się paska albo z powodu uszkodzonego wzbudzenia alternatora - kabelek czerwony idący do alternatora razem z niebieskim od obrotka. Przy braku wzbudzenia alternator nie ładuje od razu tylko dopiero po przegazówce i wówczas już powinno być ok więc potestuj.
Ale sprawdzę tą kwestię.