dobija zawieszenie mk2
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
dobija zawieszenie mk2
Witam, Panowie i Panie walcze iwalcze i nie moge znalesc przyczyny:
Cos mi wali z tylu w momencie gdy tyle kolo wapdnie w dziure, czasem przy gwatlownym ruszaniu, im tyl bardziej obciazony tym glosniej, taki gluchy dzwiek - jeb.
Podejzewalem sprezynym, wiec byla wymaina, plus odboje, Amortyzatory maja ok80 %spawnosci, na stacji nie zauwazayli luzow na gumach belki, tlumik tesh nei wali o blache, wiec co to moze byc.
Dodam, ze jak docisne tyl do ziemi to dzie tylko minimalnie i zaraz zatrzymuje sie na odboju, nie wiem u was tesh tak jest? mozliwe ze poprzedni wlasiciel wsadzil amory od innego autka?
Cos mi wali z tylu w momencie gdy tyle kolo wapdnie w dziure, czasem przy gwatlownym ruszaniu, im tyl bardziej obciazony tym glosniej, taki gluchy dzwiek - jeb.
Podejzewalem sprezynym, wiec byla wymaina, plus odboje, Amortyzatory maja ok80 %spawnosci, na stacji nie zauwazayli luzow na gumach belki, tlumik tesh nei wali o blache, wiec co to moze byc.
Dodam, ze jak docisne tyl do ziemi to dzie tylko minimalnie i zaraz zatrzymuje sie na odboju, nie wiem u was tesh tak jest? mozliwe ze poprzedni wlasiciel wsadzil amory od innego autka?
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/176151.html][img]http://images.spritmonitor.de/176151.png[/img][/url]
mozliwość taka jest ale ja bym próbował zlokalizować jeszczeraz ten hałas ponieważ co jak co ale na stacji diag nie zawsze wyjdą usterki związane z zawieszeniem najleprzym testem na zawieszenie są polskie drogi i dziury skoro ty uzutkując wóz słyszysz to a na TRZEPAKACH nic nie wyszło czyli świadczy to o czymś tuleje belki to jest prawdopodobne
Jedno to mocowanie wydechu - czesto jak padnie ktoras gum to wali rura o belke. U mnie walila jak przerdzewiala rura miedzy tlumikami i gumy byly OK ale sie telepalo. A druga rzecz ktora moze halasowac i to zwlaszcza w zaleznosci od obciazenia to tuleje belki - koszt czesci ok 50 pln tylko ze robocizna spora - ok 200. Zmienialem niedawno, u mnie luzow na belce nie bylo, amorki i gumy byly OK a sie tluklo - teraz po wymianie cisza az milo 

TDPower
- Paweł Marek
- V.I.P.
tu jesteś w błędzie, bo przy dociążonym tyle rura idzie bliżej belki. Zobacz czy nie ma tam śladów obijania ( w miejscu przejścia rury między podłoga a belką, czyli między końcowym a pierwszym tłumikiem.)preker20 pisze:no ale jesli wydech to dzwiek nie nasilal by sie przy bardziej obciazonym tyle
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
najprościej to wyjaśnić tak że w dwójkach zwłaszcza tych nowszych po 87 łatwo siadają oryginalne sprężyny tylne. A czy nie masz jakichś krótszych założonych to skąd mamy wiedzieć. Może jakaś fotka auta? Co do tego obijania jeśli to nie tłumik to prawie napewno tuleje w belce jak koledzy wyżej piszą. Szarpaki tego nie wykażą bo mają za małą amplitudę drgań. Każdy wprawniejszy mechanik to pozna bujając tyłem autapreker20 pisze:ale powiedzcie prosze co tymi sprezynami czemu on siedzi na odbojach prawie
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Przy takich objawach to najszybciej wydech w miejscu gdzie przechodzi nad tylną belką wali właśnie o belkę tylnego zawieszenia. Zwłaszcza, jak jest załozone jakieś bliżej nieokreślone "rzemiosło" lub liche gumowe wieszaki wydechu.
Też myślałem, ze to tuleje z tyłu, a jak zmieniłem wydech i wieszaki to jak ręką odjął.
Też myślałem, ze to tuleje z tyłu, a jak zmieniłem wydech i wieszaki to jak ręką odjął.
- Fredi88
- Storm Beige
- Kontakt:
preker20 pisze:no ale jesli wydech to dzwiek nie nasilal by sie przy bardziej obciazonym tyle, ruszalem tlumikiem i o nic nie obijal sie, strasznie dziwi mnie to auto prawie siedzi na odbojach
mialem te same objawy :] ruszalem tlumikiem i tez nigdzie nie obijal sie... ale recznie nie zrobisz tego co zrobia za ciebie dziury :] wymienilem gume przy tlumiku i nie bylo zadnych uderzen! Problem w tym ze 2 tyg i guma sie znow naderwala... wyglada jak stara i znow mi puka

-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Panowie udalo sie, wlazlem do kanalu i okazalo sie faktycznie jedna z gum jest byla wyciagnieta, wymeinilem wszytkie 4 i gra i huczy, a raczej jush nie huczy
Dzieki, po punkciku w nagrode.
Dzieki, po punkciku w nagrode.
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/176151.html][img]http://images.spritmonitor.de/176151.png[/img][/url]