Problem wycieraczki!!!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
MISZA-NFT
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Problem wycieraczki!!!!

Post autor: MISZA-NFT » czw cze 08, 2006 12:37

Same wlaczaja mi sie wycieraczki czy jade czy jestem na postoju na chodzacym silniku czy mam tylko wlaczony zaplon.
Co to moze byc????

Pewne starochińskie przysłowie mówi
"Więcej wypijesz dalej zajdziesz"

Awatar użytkownika
puniek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: puniek » czw cze 08, 2006 12:51

może uszkodzony programator elektroniczny (o ile jest)

Pamiętaj: pomoc = punkt. Pozdrowienia!

Awatar użytkownika
Fox_00
Forum Master
Forum Master

Post autor: Fox_00 » czw cze 08, 2006 12:56

zależy jeszcze które wycieraczki, czy przód czy tył :)
jeśli przód to możliwe że Ci się przy manetce styki zwierają i możliwe że da się to naprawić, a możliwe że będzie trzeba manetki wstawić inne.
Mozliwe też że jest programator walnięty(o ile masz), i wtedy albo inny programator, albo po prostu przekaźnik wstawić...
A jeśli tył to tylko manetka może być walnięta...

Awatar użytkownika
MISZA-NFT
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: MISZA-NFT » czw cze 08, 2006 18:31

Nie wiem czy jest programator w golf 2 91r. Przednie wycieraczki sie wlaczają. Wogole nie reaguje na manetki.
Malo tego czasami jak wlacze swiatla to wycieraczki tez sie zalaczaja i chodza nawet po wylaczeniu swiatel istny kosmos.

Pewne starochińskie przysłowie mówi
"Więcej wypijesz dalej zajdziesz"

Awatar użytkownika
czyś
Forum Master
Forum Master

Post autor: czyś » czw cze 08, 2006 18:47

Programator to przekaźnik nr 19 (bez regulowanych czasowych wycieraczek) lub 99 (z regulowanym trybem pracy czasowej) - są w skrzynce bezpieczników, przynajmniej z tego co się orientuję (elektryk jestem mierno-mizerny).
Mogą to być n.p. ułamane i luźno latające blaszki styków w manetce.
Trzeba by wtedy: odłączyć aku, zdjąć przycisk klaksonu, potem kierę (klucz 24 nasadowy), zdjąć plastikową obudowę kolumny kierownicy (2 wkręty od dołu plus zatrzaski) , odłączyć 3 kostki podłączenia zespołu przełączników, odkręcić śrubokrętem 3 wkręty mocujące przełączniki do korpusu stacyjki (płaski śrubokręt), zdjąć przełącznik zespolony z manetkami itp itd, rozdzielić 2 elementy przełącznika (osobna część to przeł. od świateł - z lewą manetką, i od wycieraczek - z prawą manetką).
Zespół prawej manetki to koszt ok. 50-60 zł nówka, 20-30 zł używka. Tyle, że było kilka wersji, więc lepiej wziąć ze sobą na wzór.

greg10581
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Problem wycieraczki!!!!

Post autor: greg10581 » czw cze 08, 2006 19:17

MISZA-NFT pisze:Same wlaczaja mi sie wycieraczki czy jade czy jestem na postoju na chodzacym silniku czy mam tylko wlaczony zaplon.
Co to moze byc????
A u mnie z kolei czasem sie nie chca wylaczyc :) Mam golfa 3. Wskakuje wtedy kolo bezpiecznikow i ruszam zielonym przekaznikiem. Wszystko wraca do normy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”