Nie działa tempomat Golf V Plus
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Jaka może być przyczyna nie działającego tempomatu w golfie plusie 2006r. Po włączeniu tempomatu nie zaświeca się żadna kontrolka, nie można też ustalić prędkości przyciskiem SET. Czy jest możliwe że po prostu nie mam tempomatu, a mam tylko przyciski na manetce.
Raczej to mało prawdopodobne. Tempomaty w golfach V lubią szwankować. Najczęściej wynika to z braku połączenia styków na manetce. Poruszaj kilka razy, może ta niesprawność wynika tylko z nieużywania tej funkcji.
Re: Nie działa tempomat Golf V Plus
Czy tempomat można wyłączyć VAGiem. Nie wiem czy jest to wina niedziałającego przycisku na manetce, bo wszystkie inne przyciski i manetki działają doskonale. Spróbuje wtłoczyć do manetki specjalny preparat do regeneracji styków. Sprawdzę jeszcze bezpieczniki.
Nie wiem czy idzie wyłączyć ale na pewno idzie sprawdzić za pomocą vaga.
-
- Mały gagatek
- Auto: Golf VII Kombi
A nie masz czasem uszkodzonego czujnika stopu pod pedałem hamulca, wtedy też tempomat nie zadziała....
Napisz mi jeszcze czy działa Tobie klakson.
Pozdrawiam
Napisz mi jeszcze czy działa Tobie klakson.
Pozdrawiam
moduł pod kierownicą nie był czasem zmieniany??
Krzycho
MK5 '08 GT Sport ---> [url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=90&t=546073]Kartoteka[/url]
[color=#FF0000]w sprawie liczników MFA+, stagingu, immo, wiązek pisz na emaila[/color]
MK5 '08 GT Sport ---> [url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=90&t=546073]Kartoteka[/url]
[color=#FF0000]w sprawie liczników MFA+, stagingu, immo, wiązek pisz na emaila[/color]
Re: Nie działa tempomat Golf V Plus
Jeśli to ten sam czujnik który odpowiada za włączanie świateł stop to działa. Czy jest jakiś drugi nie sprawdzałem. Klakson działa. Moduł pod kierownicą nie wiem czy był zmieniany, z historii napraw w niemieckim serwisie tego nie wynika.
A czy na postoju zapala się kontrolka od tempomatu czy wcale się nie świeci ?
Po włączeniu tempomatu manetką kontrolka świeci cały czas, nawet po zgaszeniu i ponownym włączeniu silnika.
Czyli tak jakby nie działa aktywowanie - zapisanie i utrzymanie prędkości. Najlepiej sprawdź vagiem i wszystko będzie jasne co go boli. Na pocieszenie dodam że u mnie co jakiś czas się wogule nie chce załączyć
szysz61, jeśli kontrolka się świeci to dobrze, wieć albo vagiem sprawdzisz działanie wszystkich elementów albo przyznasz się co modziłeś w aucie (licznik, sterownik silnika, abs lub moduł kierownicy)
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Kontrolka nie świeci na postoju, nie zapala się nawet na moment po przekręceniu zapłonu. W aucie nic nie modziłem. Zauważyłem że w skrzynce bezpieczników w komorze silnika brakuję niektórych. Nie mogę jednak znaleźć w instrukcji jakie bezpieczniki odpowiadają za układ utrzymywania prędkości.
Golf V problem z tempomatem,
cześć, mam podobny problem w Golfie V 1.9 TDI z tym, że czasem się tempomat załączy bez problemu i mogę jechać nawet 100 km i wszystko gra. Natomiast czasami po prostu się nie włącza... pomaga jedynie wyłączenie i włączenie silnika na chwilę jest dobrze. Stało się to z dnia na dzień i cały czas się chrzani może ktoś miał taki problem i wie co trzeba zrobić?? będę wdzięczny za podpowiedź.
...
- Pablo Corrado
- Forum Master
Pierwsze to diagnoza VCDSem, może to wina bordnetz, ale to właśnie powie diagnoza.
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.