Witam. Braciak niedawno kupił VW Golfa 4 1.9 TDI 110KM, oznaczenia silnika nie znam, i zauważyłem dzisiaj przy gaszeniu takie grzechotanie, sprawdziliśmy to z bratem, na wciśniętym sprzęgle gaśnie normalnie, na puszczonym grzechocze. Przysłuchałem się w komorze silnikowej i jak brat sprzęgło wcisnął to takie cichutkie.. nie wiem, grzechotanie, pukanie, ucichło, puścił to dalej to samo. Przejechałem sie, w czasie jazdy niemal idealnie, biegi wchodzą leciutko, przy obrotach ~1200 i na 4 biegu pedał gazu na max, nic nie buczało, nic nie szarpało, przy puszczeniu gazu w czasie jazdy też nic, cisza, w jeździe jest bardzo dobrze. Czy to są może objawy uszkodzonego dwumasu?
W innym wątku przeczytałem
Tak w ogole to jak kolega wczesniej napisal objawy dosc dziwne jak na padajacy dwumas, u mnie(tez AJM) pukalo na jalowym od strony skrzyni(pukanie znacznie sie zmniejszalo po wcisnieciu pedalu sprzegla), przy gaszeniu bez sprzegla glosne grzechotanie, w czasie jazdy przy naglym puszczeniu pedlau gazu mozna bylo tez uslyszec pukniecie. Proponowalbym pierw sie upwenic czy to napewno dwumas bo mozesz niepotrzebnie wydac sporo kasy.
Część z tego się zgadza, ale nie wszystko, bo w czasie jazdy zachowuje się ok
Więc koledzy co to może być?
Pozdrawiam