Obroty silnika - prosze o info !!!!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Chris160482

Obroty silnika - prosze o info !!!!!

Post autor: Chris160482 » czw sty 27, 2005 11:24

Witam, powiedzcie cos na temat obrotów silnika (1,4 golf III rok 92) Do ilu jest wyskalowny 5000 moze 7000? Nigdzie sie nie doszukalem przy jakich obrotach najekonomiczniej zmieniac biegi na wyzszy... Jak narazie mam licznik z zegarem analogowym, po wlaczeniu cyfrowego obrotomierza wychodzi na to ze jadąc na drugim biegu 60km/h obroty sa w granicach 3500, na trzecim przy 80km/h a mam biegów 5. Gdzie zaczynalby i konczyl ten "zielony" przedzial obrotów. DZIEKI

tomecki

Post autor: tomecki » czw sty 27, 2005 14:56

Trojke wrzucaj przy 50 km/h najpozniej a przy 80 km/h czworke lub piatke nawet,to nie Honda zeby tak go katowac ;)

Chris160482

Dzieki

Post autor: Chris160482 » czw sty 27, 2005 18:11

...no tak nie ma sensu katowac... chcialem jednak zaznaczyc ze przy takiej jezdzie jak wczesniej wspominalem spalanie nie przekracza 6l wiec chyba mu to odpowiada...:) Ale oczywiscie zastosuje sie i do takich zalecen, dzieki ...czy wiesz moze w takim razie na ilu konczy sie ta skala obrotów ?

tomecki

Post autor: tomecki » czw sty 27, 2005 18:23

Nie przekracza 6l?! Kurcze to wypas,chcialbym zeby moj Golf tak malo palil..Nie wiem niestety do ilu jest wyskalowany Twoj obrotomierz,jesli bardzo Ci zalezy na sprawdzeniu to krec na maxa i w koncu odetnie paliwo przy ilus tam tysiacach to bedziesz wiedzial. Tylko po co ;) A przy okazji na prekosciomierzu miedzy 40 a 60 km'h powinna byc czerwona kreska - to wlasnie oznacza moment,w ktorym powinnismy wrzuca trojke w naszych Golfach.

Awatar użytkownika
Forester
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

obroty

Post autor: Forester » pt sty 28, 2005 00:57

moze mi ktos odpowiedziec na pytanie??

jakie sa optymalne obroty dla silnika jesli chodzi o minimalne spalanie?

2,5 tys?

mam racje??

tomecki

Post autor: tomecki » pt sty 28, 2005 01:14

Cos kolo tego,od 2-2,5 tys.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”