niechce sie podniesc temperatura silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam! Czytalem posty inne ale jakos nie znalazłem odpowiedzi wiec jesli mozecie mi pomoc..Otóż
Posiadam Golfa III 1994 silnik 1.4 ABD.Gdy odpale auto i pojezdze nawet po miescie 10km lub nawet 15km temperatura silnika podniesie sie max 30-40 stopni czy jest to normalne?Płynu nie ubywa,w srodku grzeje ciepło jednak niepamietam nawet kiedy sie zalączyl wiatrak zeby miec 90 stopni;/ aha i czy normalnie jak jest ok auto gdy sie odpali zimne po jakim czasie mniejwiecej powinna wzrosnac temperatura do 80 lub 90 stopni? bo ja 90 stopni nigdy niemialem;/i zauwazyłem jak by golf palił wiele wiecej;/moze byc ten temrostat i pali wiecej paliwa?
Prosze o porade i dziekuje.
Posiadam Golfa III 1994 silnik 1.4 ABD.Gdy odpale auto i pojezdze nawet po miescie 10km lub nawet 15km temperatura silnika podniesie sie max 30-40 stopni czy jest to normalne?Płynu nie ubywa,w srodku grzeje ciepło jednak niepamietam nawet kiedy sie zalączyl wiatrak zeby miec 90 stopni;/ aha i czy normalnie jak jest ok auto gdy sie odpali zimne po jakim czasie mniejwiecej powinna wzrosnac temperatura do 80 lub 90 stopni? bo ja 90 stopni nigdy niemialem;/i zauwazyłem jak by golf palił wiele wiecej;/moze byc ten temrostat i pali wiecej paliwa?
Prosze o porade i dziekuje.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
termostat obojętnie, byle był sprawny... najlepiej wahler.....
był golf 2 1.3.....
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
skoro wentylator się załącza tzn że temperatura musi być wyższa niż 90* - to by raczej wyglądało na awarię czujnika podającego informację na licznikkosmita18 pisze:nawet kiedy sie zalączyl wiatrak zeby miec 90 stopni
chyba że masz uszkodzony termostat i jednocześnie czujnik na chłodnicy który za szybko załącza wentylator...ja bym zaczął od czujnika temperatury. Jak sprawdzić termostat znajdziesz na forum bo jest z 1000 tematów o nim
no i sprawa sie wyjasniła;)powodem był jednak termostat;)35zł i po bólu:)