Układ chłodzenia - problem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

toma1985
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: toma1985 » pn cze 05, 2006 17:54

witam.ja mam problem taki ze;
wymienialem termostat ostatnio lecz nie bylo wahlera wiec wziolem werneta i dzisiaj zauwazylem ze wentylator wlacza m i sie podczas jazdy zauwazylem dopiero teraz gdyz mialem walniety czujnik temperatury iniedawno go wymienilem i powiem ze nie zawsze sie wlacza podczas jazdy np. dzisiaj mi sie wlaczyl a w trasie wskaznik pokazuje okolo 75stopni czyzby termostat szwankowal jak jest nowy!byl na 86 stopni wyglada na toze za wczesnie sie otwiera i za wczesnie sie domyka no nie wiem doradzciecos mial ktos podobny problem ?? :blush:

pushkin77
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: pushkin77 » pn cze 05, 2006 18:00

1. sprawdz temperature w zbiorniczku termometrem laboratoryjnym takim powyzej 100 st C.
2. sprawdz czujnik zamontowany w chłodnicy i wentylator. Jest tam a przynajmniej powinien być czujnik dwuzakresowy który włącza wentylator po osiągnięciu zadanej temperatury. Podobnie sprawdz wentylator czy działają w nim oba biegi.
3. zastanawiające jest że świeci Ci się czujnik oleju.... przynajmniej tak piszesz i takie są objawy bo przynajmniej u mnie po zapaleniu się kontrolki wysokiej temperatury nie ma żadnego dzwięku

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pn cze 05, 2006 18:03

toma1985 pisze:na 86 stopni
powinien sięo twierać

toma1985
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: toma1985 » pn cze 05, 2006 18:09

dziejo, ale dlaczego tak sie dzieje gdy np jade trasa to jest 75 80 stopni a dzisiaj zimno jade mastem zatrzymalem sie slucham i wentylator dziala i p w m iescie jade temp troche powyzej polowy i zaraz spada tak na 80 i co?? :bigok:

[ Dodano: 05 Cze 2006 18:43 ]
a jak sprawdzic czy dzialajaobydwa biegi wentylatora?? mk2 1.6 benzyna

[ Dodano: 05 Cze 2006 19:07 ]
a i chcialem dodac ze gorny wazjestbardzo goracy ciezko jest goprzytrzymac chwile a dolny da sie trzymac

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pn cze 05, 2006 19:56

przy takiej temperaturze nie może się załanczać wentylator spada temperatura bo chłodzi wiatraczek sparwdz jeszcze czujnik temp który jest odpowiedzailny za włanczanie wentylatora gdy temp przekroczy 90st

[ Dodano: Pon Cze 05, 2006 19:59 ]
sam czujnik przekłamuje a jesli chodzi o dwie prędkości to pierwsza jest wtedy gdy silnik ma temp pow 90st jezeli nie da rady ochłodzic wtedy włancza sie drugi który chłodzi tak długo dopóki temp nie spadnie do 1 wartości

[ Dodano: Pon Cze 05, 2006 20:04 ]
reasumując twój problem prwidłowo działający termostat dobiera odpowiednią (optymalną) temp wartośc to granica 90st i tak powinno byc delikatne wachnięcia temp nie maja znaczenia bo termostat pracuje przymyka się lub otwiera podczas jazdy dlatego sugeruję że termostat do wymiany a i czujnik temp moze być równierz felerny

toma1985
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: toma1985 » wt cze 06, 2006 18:53

juz zamowilem termostat wahlera jutro bedzie a ten jest werneta czujnik jest nowy wtmieniony 3dni temu napisze jutro jak wymienie termostat pozdro dzieki

Awatar użytkownika
Arco
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Arco » śr cze 07, 2006 11:18

pushkin77, Wentylator włącza mi się prawidłowo, tzn. gdy na wskaźniku jest 110° i puści termostat do chłodnicy wlewa się gorący płyn i momentalnie załącza się wentylator. Temperatury płynu w zbiorniczku nie sprawdzałem, nie mam jeszcze termometru.
Właśnie niepokoi mnie to, że włącza się kontrolka oleju i piszczy.
Najdziwniejsze dla mnie jest to, że na postoju termostat pracuje wydawałoby się prawidłowo, a podczas jazdy się nie otwiera (dolny wąż zimny).

pushkin77
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: pushkin77 » śr cze 07, 2006 11:49

Arco pisze:Wentylator włącza mi się prawidłowo, tzn. gdy na wskaźniku jest 110°
to nie jest prawidłowo bo w tej temp dochodzi już do wrzenia płynu
Zadaniem czujnika w chłodnicy jest niedopuszczenie do wrzenia płynu dlatego włącza sie I bieg przy bodajże 92 stopniach a II - 98.
Napisałem wyżej o wrzeniu ale tego też niewiemy bo równie dobrze może wskażnik zle pokazywac więc na początek sprawdz temperature termometrem. Narazie sobie tylko gdybamy....

Niewiatpliwie niepokojący jest wskażnik oleju.... potrzeba naprawdę duzej temperatury żeby w ten sposób się zaświecił..... nie dopuść do zagotowania oleju bo po tym już silnik się kończy.... wiem to z autopsji... 20 km bez płynu aż auto zgasło a na masce można było jajka smażyć... że nie wspomne o silniku

BruceLee30
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: BruceLee30 » śr cze 07, 2006 12:09

termostaty WERNET w wiekszosci niestety juz w sklepie sa niesprawne, moze on powodowac przegrzanie lub niedogrzanie silnika nie polecam go montowac!

Awatar użytkownika
ziolo115
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: ziolo115 » śr cze 07, 2006 12:29

Plyn chlodniczy zaczyna wrzec przy 106 stopniach czy gdy temperatura dojdzie do powyzej 110 stopni zapala sie kontrolka przgrzania plynu? Jezlei nie to polecam skontrolowac temperature zewnetrnym miernikiem. Byc moze wystapily przeklamania czujnika temperatury plynu chlodzacego (tego przy termostacie)

Awatar użytkownika
Arco
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Arco » śr cze 07, 2006 23:19

W sytuacji, gdy jest to układ chłodzenia ciśnieniowy temperatura wrzenia będzie powyżej 100° (im wyższe ciśnienie płynu - tym wyższa temperatura wrzenia).
Być może wskaźnik w desce trochę przekłamuje, ale wskaźnik temperatury oleju też daje znać, że jest za wysoka temperatura. Co do wentylatora to załącza go czujnik, który jest przy chłodnicy (duży obieg), więc jeżeli termostat się nie otworzy to wentylator nie ma prawa chodzić - niezależnie od temperatury płynu w małym obiegu.
Ja założyłem właśnie nowy termostat Wernet-a i pewnie on ma winę, ale mam drugi korek, najpierw zamienie korki i sprawdzę odpowietrzenie w zbiorniczku, jeżeli to nie pomoże będę wymieniał termostat. Trochę z tym roboty, bo trzeba pompę odkręcić.
Dziękuję za zainteresowanie. :pub:

pushkin77
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: pushkin77 » śr cze 07, 2006 23:24

Arco pisze:wskaźnik temperatury oleju też daje znać, że jest za wysoka temperatura
wskaznik oleju nie ma nic wspolnego z temperatura.... alarmuje on tylko o krytycznie malym cisnieniu oleju

Awatar użytkownika
Arco
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Arco » śr cze 07, 2006 23:27

Zakładam, że mogę się mylić. Golfa mam od około miesiąca i niewiele jeszcze o nim wiem, poprzednio miałem Toyotę Corollę, tam układ chłodzenia trochę się różnił i też miałem z nim problem, ale trochę inny.

[ Dodano: 07 Cze 2006 23:35 ]
BruceLee30 pisze:termostaty WERNET w wiekszosci niestety juz w sklepie sa niesprawne
Jakie są dobre termostaty?

BruceLee30
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: BruceLee30 » czw cze 08, 2006 00:39

najlepiej org ale kup WHALER a i powino byc ok

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”