Podłączenie radia Gamma

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
herbu
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Podłączenie radia Gamma

Post autor: herbu » pn kwie 04, 2011 15:27

Witam.
Kupiłem radio Gamma V + CD, ale niestety z elektryki jestem zupełnie lewy i nie mam pojęcia jak je podłączyć. Sprawa byłaby prosta, gdyby wystarczyło istniejące kostki wpiąć w gniazda w radiu. Kostki są, ale niestety po ich podłączeniu radio nie daje oznak życia. Wcześniej miałem zamontowane radio Alpine + wzmacniacz JBL i subwoofer JBL. Całego tego sprzętu się pozbyłem i kupiłem Gammę.
Wydaje mi się, że w związku z tym, że wcześniej był wzmacniacz - dlatego obecne radio nie załącza się. Prawdopodobnie jakieś inne połączenia są w kostkach (wyjście na wzmacniacz itp.)
Czy możecie mi poradzić jak i co posprawdzać, żeby dowiedzieć się, czy kostki są dobrze popodłączane i czy jest w nich napięcie?
Ewentualnie czy znacie kogoś, lub jakąś firmę w Bielsku lub okolicy, która mogłaby mi posprawdzać te połączenia i podłączyć nowe radio?

Skoda Octavia 1.9TDI PD Obrazek

Awatar użytkownika
Pablo Corrado
Forum Master
Forum Master

Podłączenie radia Gamma

Post autor: Pablo Corrado » pn kwie 04, 2011 19:19

Napięcia w kostkach musisz posprawdzać miernikiem. Innej rady na to nie ma.
A rozpiskę pinów znajdziesz w tym dziale.

Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Podłączenie radia Gamma

Post autor: herbu » śr kwie 06, 2011 14:17

Udało mi się przynajmniej częściowo. Przestudiowałem piny, kolory kabli, napięcia itp, no i w końcu połączyłem wszystko tak jak ma być i działa. Zarówno radio jak i CD.
Jednak jeszcze pozostaje kwestia głośników. U mnie na 8 pinów wpięte jest 6, choć kabli oryginalnie wydać 8, ale 4 z nich są połączone po 2. Efekt tego jest taki, że działają jedynie głośniki w tylnych drzwiach (łącznie 4 szt.). Będę musiał jeszcze powalczyć z przodem.
Czy ktoś dysponuje może wiedzą, dotyczącą tego, który kabel (chodzi mi o kolor) odpowiada któremu głośnikowi. Oczywiście mogę się bawić i wpinać kable w kostkę i sprawdzać metodą prób i błędów, ale wolałbym to zrobić raz a dobrze, tym bardziej, że wcale nie jest łatwo wypiąć taki kabelek z kostki (dzisiaj w sumie najwięcej czasu właśnie na to mi poszło). Za wszelkie informacje, lub linki będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
Pablo Corrado
Forum Master
Forum Master

Podłączenie radia Gamma

Post autor: Pablo Corrado » śr kwie 06, 2011 14:47

Kable głośnikowe sprawdź, podłaczając kolejno do nich bateryjkę.
A co do kostek, to przed wypinaniem sprawdź, czy nie mają z boku takiej wysuwanej wsuwki (masło maślane). Jeśli jest to podważ ją szpilką np i wysuń-będzie Ci wygodniej piny wyjmować, bo ona właśnie je blokuje.

Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Podłączenie radia Gamma

Post autor: herbu » śr kwie 06, 2011 15:38

Pablo Corrado pisze:A co do kostek, to przed wypinaniem sprawdź, czy nie mają z boku takiej wysuwanej wsuwki (masło maślane). Jeśli jest to podważ ją szpilką np i wysuń-będzie Ci wygodniej piny wyjmować, bo ona właśnie je blokuje.
To wiem - wyjąłem, ale mimo tego nie wszystkie chciały wyjść :) Ale po jakimś czasie poddały się :)
Pablo Corrado pisze:Kable głośnikowe sprawdź, podłaczając kolejno do nich bateryjkę.
To jakiś czarodziejski sposób? Jak to wykonać - jaka bteryjka, jak ją podłączyć, co powinno się dziać?

Awatar użytkownika
Pablo Corrado
Forum Master
Forum Master

Podłączenie radia Gamma

Post autor: Pablo Corrado » śr kwie 06, 2011 23:21

Będziesz słyszał, który głośnik cyka i już dojdziesz wg opisu ISO w które miejsce go wpiąć we wtyczce.
Chyba, że nie o to chodziło? Moz coś źle zrozumiałem?

Sprzedam:

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Podłączenie radia Gamma

Post autor: herbu » czw kwie 07, 2011 18:13

Generalnie dobrze zrozumiałeś :)
Dzisiaj rano miałem chwilkę i próbowałem walczyć z głośnikami, ale jak na razie bezskutecznie. Swoją drogą nieźle pokaszanione jest w tych kablach. Musiało być sporo zmian za poprzedniego właściciela, bo miał i wzmacniacz i subwoofer, więc pewnie one są winowajcami całego tego zamieszania.
Z zasilaniem radia sobie poradziłem. Miernik, schematy i poszło w miarę bezboleśnie. Wszystko działa jak należy. Swoją drogą dziwne jest to, że radia różnych producentów mają inaczej rozwiązane zasilanie, tj. na innych pinach jest napięcie. Ale to już za mną.
Teraz walka z głośnikami. Sprawa wygląda tak - mam w sumie 8 głośników (po 2 w tylnych drzwiach, po jednym w przednich i po jednym na podszybiu). Kabli do kostki dochodzi 8 - zakładam, że każda para głośników (tzn. prawy tył, prawy przód, lewy tył i lewy przód) jest na 2 kablach. Czyli ilość kabli by się zgadzała. Jednak do kostki jest wpiętych tylko 4 z nich, a pozostałe 4 są luźno nie wpięte do kostki.
I tu mam problem - zakładam, że z jednego głośnika wychodzą 2 kable - plus i minus. Jak mam się dowiedzieć, które dwa należą do konkretnego głośnika?
Z tą bateryjką nie sprawdzałem, bo nie bardzo wiem jak się do tego dobrać. Czy w następujący sposób: biorę 2 luźne kable i do jednego z nich przykładam plus bateryjki, a do drugiego minus? Jeśli cyka, to już mam parę idącą do jednego głośnika. Jeśli nic się nie dzieje, to znaczy, że trafiłem na kable z różnych głośników. I tak po kolei? Dobrze myślę?
Wpadłem też na inny pomysł, ale nie wiem, czy dobry - otóż włączam radio, ale nie wpinam kostki głośnikowej. I przykładam po kolei kable do pinów w wyjściu głośnikowym radia w ten sposób, aż usłyszę że radio gra. I tak po kolei. Czy jednak nie popsuję czegoś w ten sposób?

Awatar użytkownika
Pablo Corrado
Forum Master
Forum Master

Podłączenie radia Gamma

Post autor: Pablo Corrado » czw kwie 07, 2011 21:17

Dobrze myślisz, do glośników (w uproszczeniu do każdych z 4 drzwi) idzie jedna para kabelków.
Kolorów par nie pamiętam, ale jeśli są oryginalne, to każda para jest oznaczona : jeden kabelek kolorowy i drugi do pary taki sam kolor z czarnym paskiem. I tak analogicznie wszystkie cztery.
Jak już sparujesz kolorami to do każdej pary podłaczasz bateryjkę (obojętne jak) i powinien za każdym razem zapykać inny głośnik.
Ustalasz który kiedy pyknie i odpowiednio wpinasz do kostki.
Chyba, że ktoś tam namieszał głębiej w kablach to musisz po nitce do kłębka ;-)

Sprzedam:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”