Diody/żarowki

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Luki89
Nowicjusz
Nowicjusz

Diody/żarowki

Post autor: Luki89 » wt kwie 05, 2011 11:44

Witam.
Przymierzam się do wymiany podświetlenia przycisków, radia, pokręteł nawiewu i zegarów. I w związku z tym mam pytanie - gdzie jakie żarowki/diody są umieszczone. Dokładne dane samochodu to: Golf III Kombi (Variant) 1,9TDi 90KM 1996r, klimatyzacja. Radio w oryginale. Szyby i lusterka manualne więc nie trzeba nic z tym związanego wymieniać. Zatem dokładnie do wymiany mam: Przyciski(podgrzewania szyby tylniej, klimatyzacji), Pokrętła nawiewu, podswietlenie przyciskow radia, podswietlenie zegarow, podswietlenie wyswietlaczy(przebieg,zegar), podswietlenie włącznikow świateł. Prosze o dokładne informacje gdzie jakie diody/żarowki się znajdują, bądź źrodło gdzie to mogę znaleść.
Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
skaktus
Mirafioli
Mirafioli

Diody/żarowki

Post autor: skaktus » wt kwie 05, 2011 13:52

Wszystko jest podświetlane żarówkami. Do żarówek licznika dostaniesz się wyjmując go. Z tyłu masz żarówki.

Podświetlenie pokręteł jest realizowane za pomocą 1 żarówki, musisz zdjąć osłonę pokręteł, potem odkręcić pokrętła i wymienić żarówkę.

Co dotyln ej szyby - jest trochę roboty bo wyłącznik dość ciężko rozebrać. Wewnątrz masz żarówkę i diodę.

Z podświetlenia fabrycznego wiele się nie spodziewaj - jest dość słabe a jego kolorystyka też taka sobie.

Można zmienić wszystko na diody, ale gotowe zestawy są drogie i trzeba umieć to założyć a i czasem diody do podświetlania są kiepskie i świecą bardzo wąsko, dosłownie punktowo. Można robić samemu, ale trzeba wiedzieć jak

Luki89
Nowicjusz
Nowicjusz

Diody/żarowki

Post autor: Luki89 » wt kwie 05, 2011 23:16

Chodzi mi o dokładne symbole zarówek jakie gdzie włożyć trzeba.. jak sie dostac wiem i zmienic też zmienie bo juz to robiłem ale zmienilem na diode ktora swieci slabo strasznie, więc prosze o dane techniczne każdej z żarówek/diod.

Awatar użytkownika
skaktus
Mirafioli
Mirafioli

Diody/żarowki

Post autor: skaktus » śr kwie 06, 2011 13:57

To jakie diody kupisz to już twoja sprawa. 99% tych z allegro to szmelc. Skoro wymieniałeś żarówki to wiesz jakie pasują. W liczniku wszystkie są takie same. Danych technicznych diod ci nie podam. Każdy pakuje te najtańsze. Puki sam nie zrobisz zamienników tj. w oprawkę nie włożysz diody to praktycznie zawsze trafisz na padło.

Ja swoje "żarówki" przerabiałem sam. Pracy niewiele a efekt genialny.

Awatar użytkownika
achamerski
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Re: Diody/żarowki

Post autor: achamerski » śr kwie 06, 2011 21:22

Luki89 pisze:Witam.
Przymierzam się do wymiany podświetlenia przycisków, radia, pokręteł nawiewu i zegarów..
Opis zmiany podświetlenia przycisku grzanej szyby znajdziesz na mojej stronie:
http://www.ace.vot.pl/index.php?option= ... &Itemid=35" onclick="window.open(this.href);return false;
POzostałe elementy wymagają troche wiecej roboty przy zmianie podswietlenia dlatego oferuję gotowe zestawy LED bardzo proste w montazu ze szczegółowymi isntrukcjami. Wszystkie aktualnie dostępne zestawy opisane na tej samej stronie.
Co do podswietlenia radyjka to trzeba zajrzec do srodka i sprawdzic jak jest zrobione podswietlenie. JEsli diody LED SMD to takie tez posiadam. W sprawie szczegółow mozna pisac na priv.

LEDy do każdego auta/ŚWIATŁA DZIENNE/indywidualne projekty/RABATY dla forumowiczów.
Zapraszam do mojego wątku w dziale GIEŁDA

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”