[głośniki] Jak zagrają PowerBass'y bez wzmacniacza
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
[głośniki] Jak zagrają PowerBass'y bez wzmacniacza
Witam,
Przeczytałem całe FAQ i wiem już trochę o poprawnej instalacji.
Zdecydowałem się na takie rozwiązanie:
- radio ALPINE CDE 9846
- głosniki PowerBass PB-BK6v.2 Black, chyba że ktoś przekona mnie, że Chrome są lepsze.
Do tego drzwi zostaną wytłumione a głośniki zamontowane na dystansowych panelach z MDF-u. I tutaj kończy się kasa, i na początek musi wystarczyć mi tyle.
Moje pytania:
1. Czy zestaw PB Black mi wystarczy, czy dołożyć do Chrome. Audiofilem nie jestem, ale lubię dobry dźwięk.
2. Jak poradzi sobie z głośnikami radio bez dodatkowego wzmacniacza. Moja koncepcja na przyszłość wygląda tak, że głośniki z przodu będą chodziły tylko na samym radyjku, a w przyszłości skrzynia z tyłu zostanie podłączona pod wzmacniacz.
3. Radio posiada tylko jedno wyjście przedwzmacniacza. Jak ewentualnie połączyć przy użyciu jednego wzmacniacza głośniki z przodu i dodatkowo subwoofer z tyłu?
Dzięki za odpowiedzi.
Przeczytałem całe FAQ i wiem już trochę o poprawnej instalacji.
Zdecydowałem się na takie rozwiązanie:
- radio ALPINE CDE 9846
- głosniki PowerBass PB-BK6v.2 Black, chyba że ktoś przekona mnie, że Chrome są lepsze.
Do tego drzwi zostaną wytłumione a głośniki zamontowane na dystansowych panelach z MDF-u. I tutaj kończy się kasa, i na początek musi wystarczyć mi tyle.
Moje pytania:
1. Czy zestaw PB Black mi wystarczy, czy dołożyć do Chrome. Audiofilem nie jestem, ale lubię dobry dźwięk.
2. Jak poradzi sobie z głośnikami radio bez dodatkowego wzmacniacza. Moja koncepcja na przyszłość wygląda tak, że głośniki z przodu będą chodziły tylko na samym radyjku, a w przyszłości skrzynia z tyłu zostanie podłączona pod wzmacniacz.
3. Radio posiada tylko jedno wyjście przedwzmacniacza. Jak ewentualnie połączyć przy użyciu jednego wzmacniacza głośniki z przodu i dodatkowo subwoofer z tyłu?
Dzięki za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony wt paź 17, 2006 07:13 przez blachy, łącznie zmieniany 3 razy.
Kolega ma racje tylko niezapomnij o dobrym wytlumieniu drzwi wtedy bass staje sie bardziej czysty!Pamietaj rowniez o sciagnieciu foli bo bass z glosnika wprowadzi ja w rezonans nieprzyjemny dla ucha:)Co do dalszych twoich pytan to wszystko odpowiedzial ci juz metju, Pozdrawiam:)
[size=117]
Samochód jest bogiem, Prędkość nałogiem,
Nitro zabawą, A tuning podstawą!
[/size]
Samochód jest bogiem, Prędkość nałogiem,
Nitro zabawą, A tuning podstawą!
[/size]
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Pod radiem CK6 chrome grają dobrze, ale nie licz na to, że zagrają bardzo głośno. Wiem, bo mam je u siebie narazie pod samym radiem.
Docelowo jednak trzeba je podłączyć pod wzmak, bo radio nie daje rady ich kontrolować przy większych głośnościach.
P.S. Na początek dobrze wygłusz drzwi i będziesz bardzo zadowolony z efektu.
POtem dołożysz wzmak i wtedy Powerbassy pokażą pazurki.
Docelowo jednak trzeba je podłączyć pod wzmak, bo radio nie daje rady ich kontrolować przy większych głośnościach.
P.S. Na początek dobrze wygłusz drzwi i będziesz bardzo zadowolony z efektu.
POtem dołożysz wzmak i wtedy Powerbassy pokażą pazurki.
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Nie powinieneś się tym za bardzo martwić, ponieważ MK3 jest hatchbakiem a wtego typu autach nie problemów z rozprzestrzenianiem basu. Kanapę masz metalową ale już półkę w bagaż niku masz papierową.blachy pisze:Męczy mnie jeszcze jedna kwestia. W przyszłości chciałbym zamontować sobie skrzynię z głośnikiem niskotonowym w bagażniku. Problemem jest to, że moja tylna kanapa od strony bagażnika jest metalowa. Jak będzie się to miało do jakości przenoszonego dźwięku?
Łuki - nie wiem czy dobrze zrozumiałem pkt3. Też chcę zamontować taką samą konfigurację jak kolega blachy, czyli Alpine CDE 9846 + PB-BK6v2 Black i na poczatku zostaje tylko to bez wzmacniacza. Jak potem dorzuce wzmaka i skrzynke to moge po rozgalezieniu z 2 na 4 kanały zasilić wzmakiem przód i tył? Sorki jeśli to jest banalne pytanie:)Łuki pisze:1. sam sobie odpowiedz, dołożyć musisz troche grosza, ale będziesz zadowolony, kwestia Twoich uszu i ich wrażliwości
2. zagrają pod radiem, ale bez szału
3. rozgałęźnik chincha i z 2 masz 4 kanały, a ustawisz je na wzmacniaczu
- GRZANA
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
A ja dolozylbym do radia i kupil np Clariona albo nawet JVC ktore sa tansz niz alpine i zeby mialo chociaz dwa wyjscie przedwzmacniacza bo juz sie nauczylem ze wiele sie traci na tych rozgaleznikach....
[b][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2116873#2116873]MÓJ MKII ABF[/url] 149,0KM@6234,0rpm 183,6Nm@4411,0rpm :) - nowe foty, nowe mody str.23
SPRZEDAM SKRZYNIE CDA OD ABFa - 667069878[/b]
SPRZEDAM SKRZYNIE CDA OD ABFa - 667069878[/b]
Witam,
No i zakupiłem głośniczki. Są to PowerBass'y ES-6Cv.2 Evolution. Zaszalałem. Pomysłałem że będzie to taki zakup na lata. Gra to sobie w wygłuszonych drzwiach na razie pod samym radiem Clarion DB358RP. I gra ładnie, chociaż popierdują z lekka przy większej głośności, ale to pewnie wina zbyt słabej mocy, którą otrzymują od radyjka. Mam za to dwa pytanka:
1. Czy to prawda, że głośniki muszą się ułożyć i po około tygodniu mogą grać lepiej niż zaraz po założeniu?
2. Czy dołożony wzmacniacz może pogłębić niskie tony przy małej głośności?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdro
No i zakupiłem głośniczki. Są to PowerBass'y ES-6Cv.2 Evolution. Zaszalałem. Pomysłałem że będzie to taki zakup na lata. Gra to sobie w wygłuszonych drzwiach na razie pod samym radiem Clarion DB358RP. I gra ładnie, chociaż popierdują z lekka przy większej głośności, ale to pewnie wina zbyt słabej mocy, którą otrzymują od radyjka. Mam za to dwa pytanka:
1. Czy to prawda, że głośniki muszą się ułożyć i po około tygodniu mogą grać lepiej niż zaraz po założeniu?
2. Czy dołożony wzmacniacz może pogłębić niskie tony przy małej głośności?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdro