Zużycie bieżnika z jednej strony ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam ma taki problem z oponami bieznik zuzywa sie z jednej strony . Jak kolo siedzi w samochodzie to od wewnetrznej strony . Patrząc na bieznik lotu ptaka to z prawej/lewej strony taki pasek z 3 cm ... I mam takie pytanie czy to zle wywazone koła czy zła zbieżność? Ten pasek mam na wszystkich kołach i na kazdym od wewnetrznej strony
- seba198666
- Gadatliwa bestia
jesli chodzi o przednie to złe ustawienie zbieżności lub kąt pochylenia koł ustawia sie go luzując dolne dwie śruby amortyzatora.oczywiście nie mozesz miec luzów na drążkach, koncówkach drążków oraz sworzniach bo ustawienie zbieznosci nic nie da. co do tylu to możesz mieć wybite tuleje przy belce lub duży luz na łożyskach jak złapiesz za koło wyczujesz. najgorsza opcja to auto miało jakis poważny wypadek i jest zle złożone
Ostatnio zmieniony pt kwie 01, 2011 21:26 przez seba198666, łącznie zmieniany 2 razy.
seba
jedz na diagnostykę i za "dychę" ci powiedzą jak z pochyleniem i zbieżnością kół
Moje mkII viewtopic.php?f=87&t=409643" onclick="window.open(this.href);return false;
- seba198666
- Gadatliwa bestia
wyważenie może miec tylko wpływ na bicie na kierownicy przy wiekszej predkości.nie ma nic wspólnego ze zużyciem opon od wew strony. nie sciaga cie na prawo czy lewo jak puscisz kierownice
seba
bo te auto bylo obsadzone na sportowych amortyzatorach i to robiła firma wiec mozliwe ze tak sie machneli ? w niemeczech bylo robione jeszcze u poprzedniego wlasciciela
czasami na zimowkach mialem takie wrazenie ale to moglo byc spowodowane nawierzchnia drogi wiec sam dokladnie nie wiem ;>
czasami na zimowkach mialem takie wrazenie ale to moglo byc spowodowane nawierzchnia drogi wiec sam dokladnie nie wiem ;>
- seba198666
- Gadatliwa bestia
moze ktos cos wymieniał przy zawieszeniu i nie ustawił. ale z tyłu nie powinno tego byc. chyba ze ktos koła z tyłu na przód przekładał i jezdziłseba198666 pisze: nie sciaga cie na prawo czy lewo jak puscisz kierownice
seba
czyli lajtowo zakladac i jechac na zbieznosc bo nie musze raczej wywazac jak to nie przyczyne tego zuzycia?
- seba198666
- Gadatliwa bestia
jak kupiłes auto to lepiej wyważyć bo nie wiadomo czy sa dobrze wyważone
seba
- seba198666
- Gadatliwa bestia
i na zbieżnosc jedz.i powiedz niech kąt pochylenia sprawdzi bo nie każdy to robi.
seba
raczej wywazone sa ok zreszta jak cos poczuje na kierownicy
ogolnie bieznik jest jak najbardziej ok tylko wlasnie od tej wewnetrznej strony zuzyty
ogolnie bieznik jest jak najbardziej ok tylko wlasnie od tej wewnetrznej strony zuzyty
- mk2manhattan
- Ma gadane
zła zbierznosć (zdzierajacy wewnątrz koła rozbierzne, zewnątrz zbierzne)