PS. moze wiecie co się dzieje, że jak tankuje do pełna gaz to mi nie odbija już, ze jest pełny bak
Się trze
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Się trze
WITAM mam problem z moim gofrem II, a dokąłdnie trze mi strasznei jak hamuje ... no i to pewnie są szczęki i teraz prosze mi powiedzieć jak ja mam je wymienic bo chce to zrobić sam
ciężka sprawa, łatwa ?? dzięki za rady
PS. moze wiecie co się dzieje, że jak tankuje do pełna gaz to mi nie odbija już, ze jest pełny bak
dzięki za rade 
:D
Witam
Wymiana jest prosta ale napisze ci to, co napewno ci się przyda.
Ściagnięcie bebnów.
Podnosisz tył samochodu i zdejmujesz koła, wprowadz do wnetrza bebna przez otwór jednej ze śrub mocowania koła wkrętak i przesuń do góry dzwignie mechanizmu regulacji luzu.
Uściślając lewy hamulec (patzac od bagaznika), wkrętak wkładasz w poziomie z blaszanym kołpakiem piasty z lewej strony kołpaka i kręcisz go góry
Zdejmujesz blaszny kołpak z smarem, najlepiej podważając płaskim wkretakiem.
Wyjmujesz zawleczke, odkręcasz koronową przeciwnakretke.
Odkręcasz nakrętke czopa piasty i wyjmujesz łożysko.
Bęben jest twój!!
Reszta jest prosta pytaj jak nie będziesz wiedział.
Ale jest jeszcze jeden hak, a mianowicie luz łożyska piasty koła tylnego ale nie ma problemu wszysto ładniutko ci napisze:
jak wszystko poskręcasz szczęki plus beben to........ NAKRETKĘ CZOPA PIASTY dokręcasz do oporu a nastepnie ją poluzowujesz, dokrecasz powoli nakretkę, aż znajdująca pod nią podkładka bedzie mogła być przesuwana w kierunku promieniowym pod naciskiem palca (lub za pomocą końca wkretaka nie tworząc dzwigni) z wyczuwalnym niewielkim oporem.
No i pamiętaj o smarze w przestrzeni miedzy dwoma łożyskami no i do kołpaka.
POWODZENIA

Wymiana jest prosta ale napisze ci to, co napewno ci się przyda.
Ściagnięcie bebnów.
Podnosisz tył samochodu i zdejmujesz koła, wprowadz do wnetrza bebna przez otwór jednej ze śrub mocowania koła wkrętak i przesuń do góry dzwignie mechanizmu regulacji luzu.
Uściślając lewy hamulec (patzac od bagaznika), wkrętak wkładasz w poziomie z blaszanym kołpakiem piasty z lewej strony kołpaka i kręcisz go góry
Zdejmujesz blaszny kołpak z smarem, najlepiej podważając płaskim wkretakiem.
Wyjmujesz zawleczke, odkręcasz koronową przeciwnakretke.
Odkręcasz nakrętke czopa piasty i wyjmujesz łożysko.
Bęben jest twój!!
Reszta jest prosta pytaj jak nie będziesz wiedział.
Ale jest jeszcze jeden hak, a mianowicie luz łożyska piasty koła tylnego ale nie ma problemu wszysto ładniutko ci napisze:
jak wszystko poskręcasz szczęki plus beben to........ NAKRETKĘ CZOPA PIASTY dokręcasz do oporu a nastepnie ją poluzowujesz, dokrecasz powoli nakretkę, aż znajdująca pod nią podkładka bedzie mogła być przesuwana w kierunku promieniowym pod naciskiem palca (lub za pomocą końca wkretaka nie tworząc dzwigni) z wyczuwalnym niewielkim oporem.
No i pamiętaj o smarze w przestrzeni miedzy dwoma łożyskami no i do kołpaka.
POWODZENIA
Ostatnio zmieniony ndz cze 04, 2006 22:41 przez Per, łącznie zmieniany 7 razy.
Nie naprawiajcie na siłe tego, co działa !
Jeżeli chodzi o gaz to masz zawór starego typu i może nie odbijać, albo zawór się spaprał. A co do hamulcy to może trą ci klocki z braku okładzin ?? Jak to jednak szczęki to musisz zdjąć koło, zdjąć zaślepkę, wyciągnąć zawleczkę, popuścić śrubę, poobijać bęben młotkiem, popuścić na maxa linki od ręcznego i odkręcić do końca śrubę trzymającą bęben. Potem bijesz młotkiem w bęben po lewej i prawej stronie, żeby się szczęki zeszły. Napewno masz rant na bębnie i dlatego trzeba sobie młotkiem pomóc. Jak zdejmiesz już bęben to masz wszystko na wierzchu.