Przestały działać szyby
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Przestały działać szyby
Jak w temacie, wczoraj wieczorem nie wiedzieć czemu przestały działać wszystkie 4 szyby a dziś rano otworzyłem szyber w trakcie jazdy a po zatrzymaniu zamykałem go z kluczyka szyber się domkną i tez przestał działać. dodam ze przy włącznikach od szyb jest podświetlanie, a przy włączniku od szyberdachu nie bezpiecznik od szyberdachu ok. nie wiem dokładnie który jest od szyb ale wyczytałem ze jest dołączony nad skrzynka i rzeczywiście jest tam coś takiego 30 A w blaszanej obudowie a w środku ma coś w rodzaju stycznika był tak gorący ze nie dało się wyjąc go palcami. wie ktoś co to morze być? z góry dzięki za porady
SEBA
- Paweł Marek
- V.I.P.
Przestały działać szyby
Już ostygł to wyjmij i sprawdź miernikiem czy przewodzi, można go tymczasowo zastąpić zwykłym 30A. I od razy sprawdź bezpiecznik 21 czyli drugi od prawej
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Przestały działać szyby
ja u siebie pół roku temu tez tak mialem cos sie podzialo w jednych drzwiach ktore czasem mi rozładuwywaly akumulator a raczej szyba elektryczna i tez wszystko przestalo dzialac i bezpiecznik byl bardzo goracy to to bezpiecznik termiczny wiec jak sie robi zwarcie to sie nagrzewa i przerywa obwód. a na zime odłaczyłem ta szybe i trzeba bedzie teraz szukac przyczyny bo juz drugi mechanizm załozylem i dalej tak samo jest.
VW NA ZAWSZE
Przestały działać szyby
załozyłem ten bezpiecznik jak ostygł i na razie działa. a u mnie tez kilka dni przed tym padnieciem bezpiecznika rozładowywało akumulator.
dlaczego nie można tam wstawić zwykłego bezpiecznika?
Może to nie mechanizmy tylko te nieszczęsne łamiące się przewody przy słupkach
dlaczego nie można tam wstawić zwykłego bezpiecznika?
roger18sx pisze:to bezpiecznik termiczny wiec jak sie robi zwarcie to sie nagrzewa i przerywa obwód. a na zime odłaczyłem ta szybe i trzeba bedzie teraz szukac przyczyny bo juz drugi mechanizm załozylem i dalej tak samo jest
Może to nie mechanizmy tylko te nieszczęsne łamiące się przewody przy słupkach
SEBA
- Paweł Marek
- V.I.P.
Przestały działać szyby
od kabli zawsze zaczyna sie sprawdzanie, czyli mierzysz pobór prądu między klemą a odkręconym zaciskiem aku wykręcając po jednym wtyk od każdych drzwi. A ten śmieszny bezpiecznik możesz oczywiście zastąpić zwykłym. Chodzi o to że zwykły po przepaleniu wymieniasz a ten zielony sam zaczyna działać ponownie jak się przestudzi.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Przestały działać szyby
mam jeszcze jedno pytanie, czy w tym bezpieczniku nagrzewają się te blaszki czy ten drucik owinięty na niej, taki niby spirala bo u mnie się przerwał ten drucik jak zdejmowałem obudowę.
SEBA