hamowałem swoje G60 mk2 - wykres ...
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Kolega który żyje z robienia bloków głowic itp, powiedział że jak dla niego ori tłoki Mahle to koszt rzędu 3500 zł za komplet.
Evo, pytanie czysto teoretyczne do Ciebie. Znalazłem w Etce kompletny dół z tłokami korbami pompą wałem etc. i Getem.pl podaje z taki komplet cenę ~6,5 kPLN. Nie spotkałeś się nigdy z taką opcją?
Evo, pytanie czysto teoretyczne do Ciebie. Znalazłem w Etce kompletny dół z tłokami korbami pompą wałem etc. i Getem.pl podaje z taki komplet cenę ~6,5 kPLN. Nie spotkałeś się nigdy z taką opcją?
Golf "Drugi" by finch
Mój Turbo Kopciuch
Vw jest bogiem, Prędkość nałogiem, Turbo zabawą a Diesel podstawą
LPG? Nawet porządne zapalniczki są na benzynę
diesel4ever
Mój Turbo Kopciuch
diesel4ever
te ceny za tłoki to są masakryczne jakieś
a cena za dół - 6,5 ... niby dużo ale jak podliczyć koszt remontu używki to tragedii nie ma ( o ile to prawda z tą ceną )
a cena za dół - 6,5 ... niby dużo ale jak podliczyć koszt remontu używki to tragedii nie ma ( o ile to prawda z tą ceną )
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
finch, spotkalem sie, z tym ze masz dwa ale, jest to dol niekompletny na wymiane kupic zestaw uszczelek srub pompy i caly zestaw wychodzi kolo 11 z wymiana silnika remontem glowicy i niezbednymi dodatkowymi czesciami
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
A widzisz ja myślałem że to już komplet jest. Tłoki to chyba ogólnie do każdego VW najlepiej mahle zakładać?
Golf "Drugi" by finch
Mój Turbo Kopciuch
diesel4ever
Mój Turbo Kopciuch
diesel4ever
Ludziska pomożecie ?
jutro będę składał większe zamówienie w sklepie i chcę od razu panewki kupić korbowodowe i głównych , śruby itp
znalazłem tylko numer panewek głównych H027/5 STD , czy to takie ? bo kurcze nie chcę się sugerować tymi numerami co mam w starym silniku , bo był juz raz rozbierany i nie wiem czy dobre wsadzili
A jaki numer kat. mają korbowodowe ?
Jeszcze pytanko o pierścienie
Czy Mahle 034 75 N0 są ok , bo według jednego katalogu są to zwykłe do 1,8 a według innego katologu do G60 tylko
jutro będę składał większe zamówienie w sklepie i chcę od razu panewki kupić korbowodowe i głównych , śruby itp
znalazłem tylko numer panewek głównych H027/5 STD , czy to takie ? bo kurcze nie chcę się sugerować tymi numerami co mam w starym silniku , bo był juz raz rozbierany i nie wiem czy dobre wsadzili
A jaki numer kat. mają korbowodowe ?
Jeszcze pytanko o pierścienie
Czy Mahle 034 75 N0 są ok , bo według jednego katalogu są to zwykłe do 1,8 a według innego katologu do G60 tylko
Jaki najlepiej olej zalać do pierwszej jazdy po generalnym remoncie ? 15W50 dobry będzie? chcę przejechać jakieś 50km na ostro zlać olej i zalać już normalny, na którym będę jeździł cały czas , czyli pewnie 10W50 albo 10W40
Re: hamowałem swoje G60 mk2 - wykres ...
Chcesz mu zaraz po odpaleniu wstawić w kocioł przez te 50 km i potem wylać olej, dobrze rozumiem?saliczek pisze:... chcę przejechać jakieś 50km na ostro zlać olej i...
Jeżeli tak to daj sobie siana z remontem i zainteresuj się najpierw co to znaczy: "docieranie" i jak powinno się użytkować silnik po takim poważnym remoncie.
Potem zabierz się za remontowanie silnika.
Pozdrawiam,
finch
Golf "Drugi" by finch
Mój Turbo Kopciuch
diesel4ever
Mój Turbo Kopciuch
diesel4ever
Re: hamowałem swoje G60 mk2 - wykres ...
ale o co ci chodzi przeciez dobrze napisał.finch pisze:Chcesz mu zaraz po odpaleniu wstawić w kocioł przez te 50 km i potem wylać olej, dobrze rozumiem?saliczek pisze:... chcę przejechać jakieś 50km na ostro zlać olej i...
Jeżeli tak to daj sobie siana z remontem i zainteresuj się najpierw co to znaczy: "docieranie" i jak powinno się użytkować silnik po takim poważnym remoncie.
Potem zabierz się za remontowanie silnika.
Pozdrawiam,
finch
Co do oleju: 15W40 byle nie z Tesco
toffic, ja zrozumiałem że chce go przepałować przez te 50 km.
Z tego co ja wiem i jak robią dobrzy mechanicy żyjący z remontów jednostek napędowych, to przez okres zaraz po remoncie silnika należy go traktować delikatnie a nie wyżywać się na pedale gazu. Niektórzy budując wysilone jednostki robią tak że leją jakiś tani olej kręcą motor żeby złapał ciśnienie, potem dopiero podają paliwo i go palą. Zostawiają auto do złapania temperatury wylewają olej zmieniają filtr leją nowy olej i jeżdżą "ostrożnie" żeby silnika za mocno nie przeciążać.
Z tego co ja wiem i jak robią dobrzy mechanicy żyjący z remontów jednostek napędowych, to przez okres zaraz po remoncie silnika należy go traktować delikatnie a nie wyżywać się na pedale gazu. Niektórzy budując wysilone jednostki robią tak że leją jakiś tani olej kręcą motor żeby złapał ciśnienie, potem dopiero podają paliwo i go palą. Zostawiają auto do złapania temperatury wylewają olej zmieniają filtr leją nowy olej i jeżdżą "ostrożnie" żeby silnika za mocno nie przeciążać.
Golf "Drugi" by finch
Mój Turbo Kopciuch
diesel4ever
Mój Turbo Kopciuch
diesel4ever
dokładnie , docieranie na ostro ja czytałem , ktos wrzucał fotki nawet jak wyglada silnik po docieraniu na ostro i docieraniu normalnym
co do oleju to se kupie w takim razie jakiegoś castrola
co do oleju to se kupie w takim razie jakiegoś castrola
saliczek, Czekam na relacje jak to wszytsko bedzie sie sprawowało po remoncie;) Jak mozesz podaj jeszcze kosztorys remontu (moze byc na PW jesli wolisz;) )
Acha... Tulejowałeś czy szlif?
Acha... Tulejowałeś czy szlif?
blok kupiłem używany w idealnym stanie ( tak tak mozna jeszcze takie znaleźć) - dawałem do zmierzenia
tłoki moje stare
blok 350zł
panewki korb. 350zł
panewki główne - 90zł
komplet uszczelek i simeringów razem z uszczelką pod głowicę - 280żł (okazja na allegro )
rozrząd - ok 80
pompa wody - ok 100zł
wyważenie wału z dociskiem , zamachem i kołami pasowymi -400zł
do tego kupę pierdół typu śruby do głowicy, śrubki , nakrętki , nowe kółko rozrządu ( te mocowane do wału korbowego) , trzeba doliczyć jeszcze olej , borygo, itp.
Na pewno trzeba mieć przygotowane jakieś 3000zł jak ktoś chce robić remont i jeżeli robi to sam
tłoki moje stare
blok 350zł
panewki korb. 350zł
panewki główne - 90zł
komplet uszczelek i simeringów razem z uszczelką pod głowicę - 280żł (okazja na allegro )
rozrząd - ok 80
pompa wody - ok 100zł
wyważenie wału z dociskiem , zamachem i kołami pasowymi -400zł
do tego kupę pierdół typu śruby do głowicy, śrubki , nakrętki , nowe kółko rozrządu ( te mocowane do wału korbowego) , trzeba doliczyć jeszcze olej , borygo, itp.
Na pewno trzeba mieć przygotowane jakieś 3000zł jak ktoś chce robić remont i jeżeli robi to sam
Nie moje pieniądze, nie mój czas ja bym się jednak na coś takiego nigdy nie zdecydował.
Golf "Drugi" by finch
Mój Turbo Kopciuch
diesel4ever
Mój Turbo Kopciuch
diesel4ever