Witam uzytkownikow i prosze o porade.Pacjet to Fabia 2004 rok 1.9 SDI ,a problem tkwi w tym ze przy wymianie rozrzadu zaowazylem maly wyciek oleju na z sumeringu na wale korbowym i to nie jest takie duze zmartwienie bo czesc jest tania zas sek w tym ze za nic n ie moge sie uporac ze sruba,probowalem zaprzec sie o kolo masowe od strony sprzegla,przerobilem gruba blache wkrecajac ja na kolo zebate zeby je podeprzec,nakladalem nasadke i krecilem rozrusznikiem i wciaz lipa.Nie mam pojecia jak ta Larwe odkrecic.
Slyszalem (widzialem na youtube) ze w miejsce swiecy mozna cos wlozyc w celu zablokowania tloka lecz mam obawy ze cos trzasnie...
A moze sa jaklies wielkie nasadki na kolo zebate w celu podparcia?
prymusnmr pisze:Slyszalem (widzialem na youtube) ze w miejsce swiecy mozna cos wlozyc w celu zablokowania tloka lecz mam obawy z
Chyba sobie żarty robisz z tą blokadą przez otwór świecy! . TO juz pewniej wyjąć rozrusznik i tam zablokować wieniec. A próbowałeś 5 bieg + hamulec ?? [DRUGA OSOBA]
prymusnmr pisze:Slyszalem (widzialem na youtube) ze w miejsce swiecy mozna cos wlozyc w celu zablokowania tloka lecz mam obawy z
Chyba sobie żarty robisz z tą blokadą przez otwór świecy! . TO juz pewniej wyjąć rozrusznik i tam zablokować wieniec. A próbowałeś 5 bieg + hamulec ?? [DRUGA OSOBA]
Calkiem mozliwe ze poroniony ale zwroc uwage w polowie tego filmu jesli tylko ktorys z was kto mnie skrytykowal zna angielski to powinien zrozumiec... link ponizej a cala operacja jest w 4 czesciach " onclick="window.open(this.href);return false;
na tym filmie dokladnie widac z\e koles wklada gumowy wezyk........i jak niedowiarki,sposob drugi o ktorym mowi to zablokowanie kola masowego....
na innych filmach (tez angielskich)pokazane jest jak mozna zablokowac klucz nasadowy o polos lub czesc wahacza i krecic rozrusznikiem okolo sekundy w celu odkrecenia sruby...
prymusnmr pisze:na tym filmie dokladnie widac z\e koles wklada gumowy wezyk........i jak niedowiarki,sposob drugi o ktorym mowi to zablokowanie kola masowego....
prymusnmr, ja tylko wierzę gdy na niej leżę Jak zauważyłem ty też nie uwierzyłeś w te nowatorskie metody tak do końca ?? Najskuteczniejszym jest klucz udarowy .Lub proste blokady jak ty poczyniłeś aż do skutku ..
prymusnmr pisze:na tym filmie dokladnie widac z\e koles wklada gumowy wezyk........i jak niedowiarki,sposob drugi o ktorym mowi to zablokowanie kola masowego....
na innych filmach (tez angielskich)pokazane jest jak mozna zablokowac klucz nasadowy o polos lub czesc wahacza i krecic rozrusznikiem okolo sekundy w celu odkrecenia sruby...
z całym szacunkiem ale jak nie chcesz zrobić przypadkiem krzywdy silnikowi to zablokuj to koło zamachowe nawet śrubokrętempod miską o krawędź bloku albo w otworze do ustawiania zapłonu.
mi też się zdarzyło zostawić klucz na wale i zakręciłem rozrusznikiem a koło się odkręciło ale co bęzie jak śruba się zerwie bądź ktoś kiedyś wkręcał ją i samorował spawem na zimno ( co kiedyś widziałem na własne oczy a gościu mówił że tak się robi??). ja tak nie robie i nie widze powodów:D;)
Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426
W zadnym wypadku akcje odkrecania rozrusznikiem!!!! Niektore auta maja gwint lewy i co wtedy. W oplu mamy np 1.7 i ma prawy gwint ale 1.9 i 1.3 maja lewy. Srube ostukac duzy mlotkiem zamach zablokowac dobra znasadke i klucz zalozyc z przedluzka i sie odkreci. Przerabialem to juz dziesiatki razy w pracy. W golfie tez mialem problem z odkreceniem ale po meczarniach poszlo bez problemu.
wesol pisze:W zadnym wypadku akcje odkrecania rozrusznikiem!!!! Niektore auta maja gwint lewy i co wtedy. W oplu mamy np 1.7 i ma prawy gwint ale 1.9 i 1.3 maja lewy. Srube ostukac duzy mlotkiem zamach zablokowac dobra znasadke i klucz zalozyc z przedluzka i sie odkreci. Przerabialem to juz dziesiatki razy w pracy. W golfie tez mialem problem z odkreceniem ale po meczarniach poszlo bez problemu.
a to jest forum opla czy golfa?? bo juz sam niewiem...rozrusznikiem probowalem lecz wygladalo na to ze nie dawal rady przekrecic kolem zamahowym i kontrolki przygasaly.
ja zrobilem sobie blokade na kolo z dwoma otworami do przykrecenia o grubosci 2 cm...gruba poniewaz wczesniej zrobilem z 6mm blachy i sie wygiela,do tego nasadka zwykla(KUTASONIK) i rura dlugosci 1,5metra i pooooszlo jak po masle.
.... ale co bęzie jak śruba się zerwie bądź ktoś kiedyś wkręcał ją i samorował spawem na zimno ( co kiedyś widziałem na własne oczy a gościu mówił że tak się robi??). ja tak nie robie i nie widze powodów:D;)[/quote]
ta obcja odpada poniewaz auto bylo serwisowane non stop , dodam ze serwis wymienia pompe wodna co druga wymiane paska rozrzadu bynajmniej w UK.
...a zerwac sie zawsze moze i tego sie najbardziej obawialem