Jak zmierzyc napięcie

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

dominik88.22
Użytkownik
Użytkownik

Re: Jak zmierzyc napięcie

Post autor: dominik88.22 » czw mar 17, 2011 23:31

No ale jakby było coś urwane to po pierwsze bym to zapewne usłyszał a po drugie było by to zawsze a nie tylko na nagrzanym silniku :/prawda??

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Jak zmierzyc napięcie

Post autor: Qto » czw mar 17, 2011 23:37

o zawieszeniu silnia i skrzyni myślałeś ??

dominik88.22
Użytkownik
Użytkownik

Jak zmierzyc napięcie

Post autor: dominik88.22 » czw mar 17, 2011 23:53

Mówię dwie poduszki były wymienaine już , łapa skrzyni i ta pod filtrem powietrza

No ale co zawieszenie silnika ma do rozgrzania silnika??

może obroty za małe?? bo jak jest nagrzany i lekko dam gazu to przestaje wibrować??

Awatar użytkownika
guziolek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Jak zmierzyc napięcie

Post autor: guziolek » pt mar 18, 2011 08:45

A jak tam w takim 1,6 jest z napinaczem od paska alternatora i sprzęgiełkiem altrernatora? W dieslach to on często hałasuje, a z tego co patrzę na zdjęcia silników 1,6 to te elementy wyglądają podobnie. Tylko nie pisz o rozgrzaniu, bo to akurat w tym wypadku będzie miało wpływ pośrednio, choćby taki, że obroty się minimalnie na zimnym i ciepłym różnią i napinacz może dostawać rezonansu i drżeć lekko (nie telepać).

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » pt mar 18, 2011 11:38

dominik88.22 pisze:No ale jakby było coś urwane to po pierwsze bym to zapewne usłyszał a po drugie było by to zawsze a nie tylko na nagrzanym silniku :/prawda??
Czasami bywa tak, że daje znac o sobie jak sie nagrzeje. Proponuję Ci abys sprawdził na rozgrzanym silniku czy nie hałasuje Ci katalizator. Może sie oberwal i lata po puszce - a na biegu jałowym jak masz obroty rzędu 700 obr/min to układ wydechowy ma największe drgania.

dominik88.22
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dominik88.22 » pt mar 18, 2011 12:18

Sposób na sprawdzenie paska i napinacza??

byłem właśnie na mieście i opisze co zauważyłem. otóż odpalam jest ok po ok 1 km stałem na światłach i nie trzęsło mocno tylko na siedzeniu czułem takie "kopnięcia" dojechałem do celu wysiadłem i nie gasiłem auta i usłyszałem nie równą pracę wydechu tak jakby przerywało coś go. dalej jadąc stałem w korku i tam już nie dość ze były te kopnięcia to strasznie trzęsła mi kierowica ;/

Otworzyłem pokrywe maski i przgladałem sie napinaczowi i paskowi i nie widze żadnych szarpnięc ale tak połozyłem ręke na silniku i zauważyłem żę silnik pracuje i tak co 2-3 sekundy jest jakby przerwa w jego pracy wygladaa to tak bbbbbbbbbRbbbbbbbbR i w tym moemcie co jest to R czuc mocniejsze szarpnięcie

nie pisz jednego postu pod drugim tylko edytuj poprzedni

OK Sorry :)

Obroty na rozgrzanym mam na poziomie tak od 750-800 więc chyba ok??

A czytałem zę takie coś moze powodować też pęknię™a lub zniszczona rurka serwa może ktoś mi powiedzięć gdzie ją mogę namierzyć ?? byłbym wdzięczny za fotki jakies :)

Awatar użytkownika
guziolek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Jak zmierzyc napięcie

Post autor: guziolek » sob mar 19, 2011 19:04

To nie wiesz gdzie masz jest serwo? Obadaj przewody przy nim i będziesz wiedział czy nie są popękane. Jak nie wiesz które to serwo to poszukaj zbiorniczka płynu hamulcowego i serwo będzie pod nim.

dominik88.22
Użytkownik
Użytkownik

Jak zmierzyc napięcie

Post autor: dominik88.22 » ndz mar 20, 2011 13:19

Ta puszka , skrzynka to serwo tak?? i które przewody mam obadać?? te metalowe ??

Nie wiem co zrobić już , jutro pojadę do mechanika i pogadam z nim :)

Byłem u mechanika i po podłączeniu pod kompa wyskoczył mu błąd sporadyczny że to sonda lambda i zalecił wymianę

:gora: to na czerwono u góry widział ?? :gora: tak ciężko edytować posta albo usunąć i napisać nowego ?? // moderator

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”