Citizen Band
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Johnny przywędrował za friko, a DV musiałem kupić. Nie miałem za bardzo wyboru, bo musiałem wybrać kompromis między dobrym zasięgiem a niską anteną. ML145 odpada na dzień dobry, dlatego wybrałem helikalną Sirio. Zobaczymy co z tego będzie.
A w Alanie 18 całkiem padł kabel od mikrofonu. Przy okazji podpinam Johnnego na chwilę do Golfiny.
A w Alanie 18 całkiem padł kabel od mikrofonu. Przy okazji podpinam Johnnego na chwilę do Golfiny.
Citizen Band
A u mnie wczoraj został w końcu ogarnięty Dominator. Jak się zrobi ładniej to cyknę fotę, bo ta co wrzucałem wcześniej nie pokazuje aktualnej przejściówki z PL na 3/8.
Najlepsze przy kołku w serce jest to, że działa nie tylko na wampiry.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Osiemnastka wróciła do Golfiny a Johnny lada moment powędruje do MANa wraz z Sirio. Mając już jako takie porównanie najlepiej pracuje mi się na mojej 18stce. Odsłuch rewelacyjny, nadawanie równiez bomba. W Johnnym nadawanie bardzo ładne, ale odsłuchowo jak dla mnie za głuchy. Albo słyszałem kultularnie i czysto i blisko, albo słyszałem daleko i wszystko. Z Alanem 87 było podobnie, z tym że 10W mocy robiło ogień ale odsłuchowo gorsza wspólpraca niż z 18stką. Niemniej myślę, że 87 wysłana do Jarka i dłubnięta przez Niego byłaby naprawdę dobrą zabawką + dodatkowo mik ze wzmocnieniem. W Renówce siedzi ten 87 spięty z Lemm Turbo 2001 i chodzi to naprawdę rewelacyjnie. Miło też wspominam 199A, ale nie spinałem go nigdy z Santiago 1200 więc nie wypowiem się.
Na chwilę obecną pada mi jakiś kondesator w Alanie 18 (raz słyszę normanie po rozkręceniu SQL a przy innym odpaleniu radia głośnik robi się cichy i nawet szumów nie słychać, jedynie naprawdę cichutkie, ledwo słyszalne szumy albo rozmowy), także poczekam aż całkiem padnie i wysyłam do Jarka na przegląd (chyba że wygospodaruje więcej czasu i się zajmę logistyką z wysyłką tego radia - na dzień dzisiejszy wedruję po całej Polsce i rzadko przebywam w Warszawie tak więc nie dam rady Ci Tomek podrzucić radyjka jak ostatnio prosiłem)
Na chwilę obecną pada mi jakiś kondesator w Alanie 18 (raz słyszę normanie po rozkręceniu SQL a przy innym odpaleniu radia głośnik robi się cichy i nawet szumów nie słychać, jedynie naprawdę cichutkie, ledwo słyszalne szumy albo rozmowy), także poczekam aż całkiem padnie i wysyłam do Jarka na przegląd (chyba że wygospodaruje więcej czasu i się zajmę logistyką z wysyłką tego radia - na dzień dzisiejszy wedruję po całej Polsce i rzadko przebywam w Warszawie tak więc nie dam rady Ci Tomek podrzucić radyjka jak ostatnio prosiłem)
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
Citizen Band
Ja bym od razu zawiózł sprzęt do doktorka, nie czekając, aż padnie całkiem...
U mnie pojawiło się wreszcie wzmocnienie. Na uczelni w ramach projektu wykonałem mikrofon na podstawie schematu PANa DM432MT. Oryginalny Bearcat z Unidena 68 bardzo fajnie leży w dłoni i ma długi kabel, więc żal go było wymieniać na ciężki i spory mikrofon ze wzmocnieniem. Zrezygnowałem z wkładania płytki w obudowę po Superstarze 2018 i zamknąłem ją w eleganckiej obudowie. Zasilanie poprzez stabilizator, potencjometry od echa wyprowadzone na panel przedni. Oczywiście musiałem wymienić wkładkę w mikrofonie na elektreta, bo nie widziałem sensu modyfikacji płytki pod wkładkę dynamiczną. Wkrótce zagości VU-Meter na ośmiu ledach powyżej potencjometrów i gniazda oraz dodatkowa dioda 3mm sygnalizująca załączone zasilanie. Tak to wygląda, zrobione N70, więc kiszka:
U mnie pojawiło się wreszcie wzmocnienie. Na uczelni w ramach projektu wykonałem mikrofon na podstawie schematu PANa DM432MT. Oryginalny Bearcat z Unidena 68 bardzo fajnie leży w dłoni i ma długi kabel, więc żal go było wymieniać na ciężki i spory mikrofon ze wzmocnieniem. Zrezygnowałem z wkładania płytki w obudowę po Superstarze 2018 i zamknąłem ją w eleganckiej obudowie. Zasilanie poprzez stabilizator, potencjometry od echa wyprowadzone na panel przedni. Oczywiście musiałem wymienić wkładkę w mikrofonie na elektreta, bo nie widziałem sensu modyfikacji płytki pod wkładkę dynamiczną. Wkrótce zagości VU-Meter na ośmiu ledach powyżej potencjometrów i gniazda oraz dodatkowa dioda 3mm sygnalizująca załączone zasilanie. Tak to wygląda, zrobione N70, więc kiszka:
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Spiąłem wreszcie Johnnego Z helikalem Sirio. Miejsce troche kiszkowate, ale łaczności na dobrym poziomie. Co mnie zaskoczyło, to Johnny ładnie wycina te szumiące rozmowy, ale kosztem zasięgu. W cięzarowym mi to pasuje, bo w sumie cały czas jestem na radiu i częste szumy po prostu potrafią wykończyć. Sirio zestroił sie na 1,3 na #20, więc nie jest źle. A Alan 18 narazie chodzi bez problemów. Widocznie coś go chwilowo bolało.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Uff. Dawno mnie tu nie było. pozmieniało się coś u kogoś? U mnie Johnny leci na ładne 11km a ja sam słysze do ok 6km. Podejrzewam, że gdyby antena była wyciągnięta gdzieś na widoku byłoby jeszcze lepiej. Mimo wszystko wiem, że jak krzykne to mnie słychać. Problem tylko czy ja usłyszę. Myślałem też że helikal Sirio będzie sztywniejszy, a buja niemało na dziurach. Musiałem go docisnąć do plastikowej owiewki i teraz jest ok. Tylko miejsce montażu mogłoby być lepsze, ale jest jak jest i musi tak zostać. I teraz pytanie. Co dostanę ciekawego za ok 700zł??? Na co mógłbym polować w tych cenach?
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
Citizen Band
Ja tylko dołożyłem kondensatory na stabilizator w moim mikrofonie, bo siał zakłóceniami na 1S 700 zł, ale na co chcesz przeznaczyć? Sam TRX, czy zestaw?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Tylko radio. Do osobówki. Alan 18 jużodmawia posłuszeństwa. Musiałby być sprawdzony jeszcze raz i wyregulowany, poza tym pada kondesator czy jakoś tak.
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
Citizen Band
Jeśli nowe i ma mieć SSB, to warty uwagi jest SS 6900, to samo co K-PO DX 5000 itd. Co prawda nie pracuje tak wąsko, jak np. Jackson I, ale sprzęt jest bardzo fajny pomimo tego. Kolejne nowe to SS 3900, czyli brat Alana 87. Bez SSB z nowych jest SS 120, U68/78, Cobra 29.
Citizen Band
Ja trochę przerobiłem Dominatora. Lepiej się prezentuje i lepiej się wystroił.
Teraz to praktycznie składanka z czterech anten: SS1200, Dominator, Texas... i Hustler.
Na razie go nie ważyłem. Troche się boję wyniku jaki zobaczę. Na szczęście magnes wydaje się to wytrzymywać.
Gorsze czasy przyszły. Galaxiak idzie do kolegi a ja się przepraszam z HAM'em.
Z drugej strony, jak się czasy polepszą, to znowu będzie można zacząć rozmyślać nad rozbudową.
Teraz to praktycznie składanka z czterech anten: SS1200, Dominator, Texas... i Hustler.
Na razie go nie ważyłem. Troche się boję wyniku jaki zobaczę. Na szczęście magnes wydaje się to wytrzymywać.
Gorsze czasy przyszły. Galaxiak idzie do kolegi a ja się przepraszam z HAM'em.
Z drugej strony, jak się czasy polepszą, to znowu będzie można zacząć rozmyślać nad rozbudową.
Najlepsze przy kołku w serce jest to, że działa nie tylko na wampiry.
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
- stepniak.p
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Citizen Band
mówisz najlepszy.... ?! Pytam bo też w niedługim czasie chce kupić magnes 16cm jakiś mocnyk0nr4d pisze:Magnes Lemma BA 150 utrzyma chyba wszystko
co byście polecili ?
Do tej podstawy lemma trzeba zamontować główkę DV albo PL tak ? ...działa to na zasadzie dziurki w dachu albo uchwytu ?
OBECNIE : MK6 1.6 TDI DSG
BYŁO: Polo IV 9n3
BYŁO : MK5
12.03.2012 18:40 - Golf mk5 został sprzedany
BYŁ : MK 6 ; 1.4 TSI ; 122KM ; HIGHLINE
BYŁO: Polo IV 9n3
BYŁO : MK5
12.03.2012 18:40 - Golf mk5 został sprzedany
BYŁ : MK 6 ; 1.4 TSI ; 122KM ; HIGHLINE
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
Citizen Band
Magnes waży ponad 1.2 kg, więc to już mówi samo za siebie Ciężkie dwumetrówki - np. Lemm AT2001 - utrzymuje bez najmniejszego problemu. Tak, jest otwór, w który przykręcasz główkę. Mój kumpel zrobił fajniejszy patent. Nie każda główka wejdzie w ten magnes, bo miejsce na przykręcenie jest płytkie - około 1.5 cm, więc główka z wtykiem LC27 tam nie wejdzie. Fotki poniżej:
Oczywiście na to poszła folia i guma. Koszt całości, to około 70zł podczas, gdy za 16cm Sirio trzeba zapłacić 120 zł.
Oczywiście na to poszła folia i guma. Koszt całości, to około 70zł podczas, gdy za 16cm Sirio trzeba zapłacić 120 zł.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Na poczet nowego samochopdu będę szukaj jakieś nowej anteny do CB. Myśle żeby wrzucić coś na uchwyt w reling i tak myślałem o Sirio DV27s. Ma ktoś lepszy pomysł? Idealnym rozwiązanioem byłby 1,5 - 2 metry helikal, ale takowych u nas raczej się nie znajdzie.