Witam
Odkad kupilem swojego golfa liczniz zawyzal mi predkosc o jakies 20 km/h.
jezdzilem z tym do tej pory,ale jakis czas temu cos sie stalo i licznik nie pokazuje mi predkosci (wskazowka caly czas lezy) i nie dziala licznik przebiegu kilometrow.
obstawiam linke predkosciomierza,chce ja wymienic.
nie robilem tego nigdy wiec mam pytanko czy to trudne i co trzeba po kolej zrobic?
wydaje mi sie trzeba wykrecic jedna srubke z miejsca gdzie dochodzi linka i wyjac ja z jednej strony,z drugiej natomiast zdjac licznik i odlaczyc linke od licznika(bo o ile sie orientuje jest na wcisk).potem jakas wyciagnac ta linke przez otwor w karoserii i wlozyc nowa.
tak to sobie wyobrazam...czy moze sa jeszcze jakies inne nieprzewidziane atrakcje?
bo nie wiem czy sie za to brac i czy dam rade
skoro juz wymieniam linke to chcialbym cos zrobic z blednymi wskazaniami licznika predkosci.
jak juz pisalem przeklamania mialem od samego poczatku wiec przyczyny pewnie moga byc rozne.
moze ktos probowal przekrecic licznik i cos skopal ze wskazowka.
a moze ktos zalozyl licznik z innym indeksem predkosci niz powinien.
a moze jeszcze cos innego?
mam Golfa 1,6 beznyna z 90 roku a wiec na jedna wtyczke,zakres do 200 km, indeks 950.
ktos sie moze orintuje czy tak powinno byc?
czytalem juz porade http://vwgolf.pl/porady/licznik.html ale szczerze mowiac nie wiem do konca jak to zrobic
zrozumialem to tak ze rozkladamy licznik tak zeby dostac sie do predkosciomierza(ale jak sie tam dostac zeby niczego nie uszkodzic i zeby potem jakos ten licznik zlozyc)po czym wyciagamy wskazowke i ustawiamy ja tak zeby pokazywala punkt 2 i nie wyjmujac jej przekladamy ja tak zeby opierala sie na bolcu?
czy moze konieczna bedzie wymiana licznika na nowy?
w takim wypadku wolalbym juz jakis z obrotomierzem...
bede wdzieczny za wszystkie sugestie co do wymiany linki i grzebania przy liczniku!
pozdrawiam
[MK2]Wymiana linki predkosciomierza i problem z licznikiem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
ale dlugi post aby wymienic linke od licznika nie musisz odkrecac calego licznika odkrec oslone co masz nad kolanami i podejdziesz tam reka wcisniesz reke i odepniesz zatrzask na lince.a potem jak napisales sam.a licznik masz chyba z dobrym indeksem o ile pamietam w 1.6 taki jest. a jesli chcesz poprawic na wskazowce to troche pracy cie czeka nie powiem.wszystkie przyciski powyciagaj sterowanie ogrzewaniem rozlacz(sowaki i regulator predkosci)i odkrecaj srubki,a pamietaj ze jest ich kilka w miejscach za przelacznikami(wlacznik swiatel i zaslepki po inych)reszta jest widoczna potem odepnij wtyczki linke od predkosc. i sam zegar jest przykrecony,coz powodzenia zacznij rano aby...
dzieki,to mam nadzieje ze z linka sobie poradze...
a co do samego licznika to domyslam sie ze jest duzo odkrecania i wyjmowania wiec jak radzisz wezme sie za to rano
ale jak juz bede mial wyjety licznik i bede go mial przed soba... to jak go fizycznie otworzyc?zeby dobrac sie do tej wskazowki.
jest skrecany?czy na jakies zatrzaski?czy moze jeszcze inaczej?
a co do samego licznika to domyslam sie ze jest duzo odkrecania i wyjmowania wiec jak radzisz wezme sie za to rano
ale jak juz bede mial wyjety licznik i bede go mial przed soba... to jak go fizycznie otworzyc?zeby dobrac sie do tej wskazowki.
jest skrecany?czy na jakies zatrzaski?czy moze jeszcze inaczej?