Mój "oil catch tank"

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

SMUTNYINDYK
Mały gagatek
Mały gagatek

Mój "oil catch tank"

Post autor: SMUTNYINDYK » sob mar 12, 2011 19:54

Proszę bardzo-zamieszczam Ci nawet więcej bo zdjęcia z BEETLA żony. To jest silnik 1.9 TDI ALH, separator od LUBLINA ze zmienionym dołem-odkręciłem dolny dekiel, a w to miejsce dokręciłem przezroczyste pudełko po żelu do włosów z odpowiednio zrobioną dziurą przez którą spływa syf i dobrze go widać i po prostym odkręceniu łatwo to czyścić. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

SmutnyIndyk - VW New Beetle 19TDI,Ford C-Max 1.6TDCI[sprzedałem],PEUGEOT306 1600 8V benzyna[1997r], Stilo ABARTH Full wypas 2006r[ chyba najlepszy].

Awatar użytkownika
Vieri
Użytkownik
Użytkownik

Mój "oil catch tank"

Post autor: Vieri » sob mar 12, 2011 21:35

A teraz coś z mojego tematu ku przestrodze:
Vieri pisze: Wczoraj chciałem zrobić w Borówie porządek z przewodami od separatora odmy. Zdemontowałem jeden wąż. Wszystko OK. Zdemontowałem separator i zauważyłem że prześwit w "rurkach" jest praktycznie znikomy ze względu na czarną mazistą substancję. Wziąłem się następnie za demontaż rury idącej z odmy pokrywy zaworów do mojego separatora... Widok który zobaczyłem przyprawił mnie o zawrót głowy. :panna: Cały wylot z odmy był zasrany/zatkany czarną substancją o konsystencji smaru... :grrr: Bez namysłu wywaliłem całe ustrojstwo i uznałem że więcej fabryki nie poprawiam. Jak zasra mi się EGR to najwyżej jeszcze raz go wyczyszczę. Całość jako tako udało mi się wyczyścić, ale Bóg jeden wie co zostało w głębi w odmie. Mam nadzieję że kilka dynamicznych tras i uda się to przegonić spalinami :bajer:

Moja Perła :bajer:
Obrazek

Mam Vaga, Vag-Tacho 2.5, miernik lakieru ||| Piszę poprawnie po POLSKU

Toledziak
Użytkownik
Użytkownik
Auto: Golf MK7.5 Variant
Silnik: DGTE

Mój "oil catch tank"

Post autor: Toledziak » sob mar 12, 2011 22:29

Vieri, co sugerujesz?? :)

Awatar użytkownika
Vieri
Użytkownik
Użytkownik

Re: Mój "oil catch tank"

Post autor: Vieri » ndz mar 13, 2011 20:20

Toledziak pisze:Vieri, co sugerujesz?? :)
Nie wszystko złoto co się świeci :bajer:

Zróbcie na swoich Lublinowych separatorach tak z 2-3k km i zdemontujcie wszystko. Może ja coś nie tak zrobiłem, ale w sumie co można było przy takiej instalacji spartaczyć?

Moja Perła :bajer:
Obrazek

Mam Vaga, Vag-Tacho 2.5, miernik lakieru ||| Piszę poprawnie po POLSKU

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Mój "oil catch tank"

Post autor: t0mal » wt mar 15, 2011 00:45

Separator jest tak skuteczny, że oddziela sadzę od oleju :)

SMUTNYINDYK
Mały gagatek
Mały gagatek

Mój "oil catch tank"

Post autor: SMUTNYINDYK » wt mar 15, 2011 01:21

Na pewno zmniejsza ilość oleju mieszającego się z sadzą w obrębie EGR i dolotu. Separator powinien być w układzie zamkniętym bo turbina wywołuje podciśnienie co wysysa lżejsze cząstki oparów, a część oliwy spływa w dół-co zresztą widać jak się wpatrzy w moje zdjęcia. U mnie przewody są poza naturalnym natłuszczeniem absolutnie drożne.

SmutnyIndyk - VW New Beetle 19TDI,Ford C-Max 1.6TDCI[sprzedałem],PEUGEOT306 1600 8V benzyna[1997r], Stilo ABARTH Full wypas 2006r[ chyba najlepszy].

Awatar użytkownika
piotrekgal
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Mój "oil catch tank"

Post autor: piotrekgal » wt mar 15, 2011 10:56

SMUTNYINDYK, a ja mam otwarty jak na tym zdjeciu,

Obrazek

czym szkodzi, ze mam otwarty? olejem nie pluje, tylko paruje.

SMUTNYINDYK
Mały gagatek
Mały gagatek

Mój "oil catch tank"

Post autor: SMUTNYINDYK » wt mar 15, 2011 19:28

Piotrekgal-układ otwarty jak u Ciebie jest naturalnym odpowietrzeniem, że tak powiem działającym wtedy gdy wzrasta ciśnienie w ukł. smarowania-wtedy otwiera się zawór w klawiaturze i opary wylatują. Gdy jest ukł. zamknięty wtedy turbina wytwarza dodatkowe podciśnienie, które z większą siłą wysysa opary. Siłą rzeczy po zużyciu odolejacza w deklu zaworowym następuje nadmierne zaolejenie wszystkiego za turbiną. Tak mi wytłumaczono[zresztą logicznie] w zakładzie wymieniającym turbiny.Miałem tak jak u Ciebie tylko w C-MAXIE i zamarzło i turbina rozpadła się na kawałki. Swoją drogą czy opary nie śmierdzą Ci w środku? Jak robi się tak jak ty masz to zimną zimą można wlać do tej butelki troszeczkę koncentratu płynu chłodzącego i powinno być ok. A, gdy jest ukł. zamknięty to turbo lepiej wysysa maź ze ścianek przewodu przed separatorem co zwiększa bezpieczeństwo przed zamarznięciem.

Awatar użytkownika
piotrekgal
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Mój "oil catch tank"

Post autor: piotrekgal » wt mar 15, 2011 19:44

SMUTNYINDYK, jak robi sie cieplo tj latem to czuc te opary w srodku (gdy sa wlaczone nawiewy), w tej butelce jest sucho, wilgoc sie tez nie zbiera, to chyba tez niebardzo ma co zamarznac :bajer: no ale mimo tego i ten uklad mialby predzej doprowadzic do zuzycia turbiny jesli dobrze zrozumialem?

SMUTNYINDYK
Mały gagatek
Mały gagatek

Mój "oil catch tank"

Post autor: SMUTNYINDYK » wt mar 15, 2011 21:03

U Ciebie jest układ raczej bezpieczny dla turbiny bo ten przewód i butla są przy długo stygnących elementach silnika, ale ten zapach!!! Ja aby tego uniknąć wypuściłem rurę odmy daleko pod silnik i dlatego zamarzło na końcu-wyleciał bagnet i olej-spadło natychmiast ciśnienie oleju i turbina do dupy!!! Układ otwarty wprawdzie ciut zwiększa ciśnienie w skrzyni korbowej, ale turbinie to nie zaszkodzi. To raczej w bardzo dalekiej perspektywie może powodować delikatne wycieki tu i tam.Ja tam za radą mechaników założyłem ukł. zamknięty z LUBINA z małą dolną[jak widać na fotach] modyfikacją i łatwo to sie czyści i przegląda, a w dolocie do EGR i dalej jest znacznie suszej. U Ciebie jak jest bardzo sucho to tylko oznacza, że jeszcze działa dobrze separacja fabryczna.

Awatar użytkownika
piotrekgal
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Mój "oil catch tank"

Post autor: piotrekgal » wt mar 15, 2011 21:19

SMUTNYINDYK, zapach no moze nie systematyczny, ale czasami powieje w cieplych porach, nie ma strasznie. Jestem na tyle przesadny, ze jeszcze kiedy ten uklad zamkne dla bezpieczenstwa ukladu korb., za bardzo cenie sobie swojego sztrucla i przeszkadza mi czesto swiadomosc, ze cos jest na diabła ;) A wycieki mam, tyle, ze pod uszczelka pokrywy zaworow ktora tez byla wymieniana, uszczelniana silikonem czerwonym i nie pomaga no ale tu nie oto tu chodzi.

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Mój "oil catch tank"

Post autor: t0mal » śr mar 16, 2011 02:44

A i podwozie jak elegancko zakonserwowane :D

pioterazo77
Mały gagatek
Mały gagatek

Mój "oil catch tank"

Post autor: pioterazo77 » czw mar 17, 2011 12:47

Tez sie zastanawialem nad zalozeniem OCT bo mi odma puszcza olej razem z oparami do dolotu.Ale rozmawialem z mechanikiem z serwisu vw.(rozmowa dotyczyla typowo mojego silnika ALH gdzie odmą jest zawor regulacji cisnienia ten czarny dekielek na pokrywie zaworow i pytalem czy wymiana na nowy zatrzyma przedostawanie sie odma oleju do dolotu)wiec jego zdaniem po pewnym przebiegu takim jak moj 250000 moga byc poprzytykane kanaliki nagarem w tym zaworze i nie spelnia on swojej roli pchajac na sile opary wlasnie razem z olejem nie oddzielajac go (nie zcieka on w tym zaworze do wnetrza pokrywy).Poradzil albo go spróbować przemyc benzyna ekstrakcyjna zostawiajac w niej na noc i potem przedmuchac powietrzem tyle ze nie wiadomo czy ona te nagary rozmusci i to faktycznie pomoze,albo zalozyc nowy zawor.Kosztuje w serwisie 132 zl.Zdjac stary zawor i wymyc lub zalozyc nowy mozna samemu bo mowil ze jest on poprostu wciskany na takiej gumowej jakby tulejce i wystarczy go wyciagnac nic nie odkrecajac pod pokrywom zaworow.
Mechanik ten stwierdzil ze ludzie a nawet mechanicy nie zdaja sobie sprawy jak wazna jest odma i prawidlowe odpowietrzenie silnika oraz ze ma ono wplyw na różne zeczy i dzieki temu zaworowi o jakim mowa wlasnie jest zachowane odpowiednie cisnienie bo ma on w sobie membrame aby podcisnienie z turbo zbyt wiele niezasysalo tych oparow.
Wiec teraz pomyslcie czy warto bawic sie w oil catch tanki czy nie lepiej odzalowac te 132 zl ,zalozyc nowy zawor i miec spokoj majac pewnosc ze odpowietrzenie jest odpowiednie i tak na logike nawet jak by cos tej mgly olejowej dalej przedostawalo sie do dolotu to byla by to znikoma nie szkodzaca ilosc i problem z zamarzaniem OCT w zimie by odpadl.Poza tym jak zalozymu OCT to pozbedziemy sie oleju w dolocie ale majac dalej przytkany stary zawor regulacji cisnienia bedzie ono w skrzyni korbowej wyzsze i mimo ze nie wypchnie bagnetu czy calkiem uszczelniacza bo to skrajne przypadki a zawor w jakims stopniu choc mniejszym dziala,to bedzie przeciskal olej w oslabionych punktach i powodowal jego zuzywanie.
Tak wiec warto rozwazyc to co zasugerowal mi ten mechanik z VW i moze zainwestowac w nowy zawor regulacji cisnienia skrzyni korbowej.

Toledziak
Użytkownik
Użytkownik
Auto: Golf MK7.5 Variant
Silnik: DGTE

Mój "oil catch tank"

Post autor: Toledziak » czw mar 17, 2011 13:07

Ty odżałujesz 132 zl i zmienisz zawór, ale w przypadku silnika PD chyba nie bedzie za fajnie odzalować ponad 500 zł na cały dekiel. W PD ten zawór jest zintegrowany z deklem na amen. Poza tym ciekawostką jest to że w A8 3,3 TDi jest montowany podobny separator do tego z lublina czy LR, ale oczywiście wielkością mniejszy. Druga sprawa, że chłopaki z forum Passata śmigają na lublinie i nie widziałem jakiś specjalnie negatywnych opinii.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”