[mk4] Nie działa światło pozycyjne (tył lewe)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- cashtetzky
- semper fidelis
- Kontakt:
Witam!
Jakiś czas temu miałem problem z oświetleniem tablicy rejestracyjnej. Poprowadziłem prowizorycznie oświetlenie od lampy światła pozycyjnego (lewego) do podświetlenia rejestracji.
Wczoraj zauważyłem że nie świeci się ani tylna pozycja, ani też podświetlenie tablic rejestracyjnych. Światła kierukowskazu działają ok. Wymiana żarówki nic nie dała. Sprawdzałem bezpieczniki, jednak nie wiem na dobrą sprawę który to dokładnie jest.
Czyżby nastąpiło jakieś zwarcie?
Proszę o pomoc w tym temacie. Chcę również zrobić porządek z podświetleniem rejestracji nie pamiętam jednak jak to było poprzednio podłączone.
Jakiś czas temu miałem problem z oświetleniem tablicy rejestracyjnej. Poprowadziłem prowizorycznie oświetlenie od lampy światła pozycyjnego (lewego) do podświetlenia rejestracji.
Wczoraj zauważyłem że nie świeci się ani tylna pozycja, ani też podświetlenie tablic rejestracyjnych. Światła kierukowskazu działają ok. Wymiana żarówki nic nie dała. Sprawdzałem bezpieczniki, jednak nie wiem na dobrą sprawę który to dokładnie jest.
Czyżby nastąpiło jakieś zwarcie?
Proszę o pomoc w tym temacie. Chcę również zrobić porządek z podświetleniem rejestracji nie pamiętam jednak jak to było poprzednio podłączone.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Bezpiecznik mógł strzelić pod warunkiem że przód z lewej strony też nie świeci...a który bezpiecznik to można w googlach wpisać http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw ... -golf-mk4/" onclick="window.open(this.href);return false;cashtetzky pisze:Sprawdzałem bezpieczniki, jednak nie wiem na dobrą sprawę który to dokładnie jest.
- cashtetzky
- semper fidelis
- Kontakt:
Bezpieczniki od 20 do 23 wczoraj sprawdzałem. Przód działa.
Szukamy dalej przyczyny
edit:
Mea kulpa. Poranne zamotanie, nie sprawdziłem że faktycznie nie działa również przednie pozycyjne. Sprawdziłem dokładnie bezpiecznik, włożyłem nowy. Dalej to samo...
Szukamy dalej przyczyny
edit:
Mea kulpa. Poranne zamotanie, nie sprawdziłem że faktycznie nie działa również przednie pozycyjne. Sprawdziłem dokładnie bezpiecznik, włożyłem nowy. Dalej to samo...
twierdzisz ze nie dzialalo ci podswietlenie tab. rej. i pociagnales kabelek moze w tym miejscu szukaj rozwiazania , gdzies sie przerwal, przetral? bo musiales go pusc w klapie a od otwierania czesto przeciez lamia sie kable i dlatego wymiana bezpiecznika nic nie daje, albo nawet jak go wymieniles to zaraz znowu sie spalil bo caly czas masz przepiecie ?
- cashtetzky
- semper fidelis
- Kontakt:
A więc tak.
Odłączyłem te dwie wsuwki od kabli do tablicy rejestracyjnej, które wcześniej były wsunięte we wtyczkę do tylnej lampy.
Dziwna sprawa.
Gdy włączam sam kierunek na lewą stronę (przy wyłączonym oświetleniu), lewe pozycje się świecą. Gdy chcę włączyć pozycyjne (lewa i prawa strona), pozycje po lewej stronie nie działają.
Czy to może być wina uszkodzone przekaźnika? Bo już naprawdę nie wiem o co chodzi.
Odłączyłem te dwie wsuwki od kabli do tablicy rejestracyjnej, które wcześniej były wsunięte we wtyczkę do tylnej lampy.
Dziwna sprawa.
Gdy włączam sam kierunek na lewą stronę (przy wyłączonym oświetleniu), lewe pozycje się świecą. Gdy chcę włączyć pozycyjne (lewa i prawa strona), pozycje po lewej stronie nie działają.
Czy to może być wina uszkodzone przekaźnika? Bo już naprawdę nie wiem o co chodzi.
[mk4] Re: Nie działa światło pozycyjne (tył lewe)
Sprawdź włącznik świateł, może styki zaśniedziały, a fakt, że stało się to akurat po podłączeniu oświetlenia tablicy to zbieg okoliczności...
Jak znajdę całą poradę jak przeczyścić włącznik to wrzucę, chyba, że już wcześniej zdążysz się z tym uporać
Jak znajdę całą poradę jak przeczyścić włącznik to wrzucę, chyba, że już wcześniej zdążysz się z tym uporać
- cashtetzky
- semper fidelis
- Kontakt:
Dzięki za zainteresowanie.
Włącznik wyciągałem i czyściłem. Wydaje mi się że będzie to trzeba potraktować jakimś preparatem.
A jeśli to nie wyłącznik to czy może być to przekaźnik. Zaznaczam, że nie świeci się tylko lewa strona (same pozycje).
edit:
Problem rozwiązany. Jeszcze raz wyciągnąłem włącznik, styki przetarłem drobnym papierem ściernym. Na chwilę obecną pomogło.
Kolejna sprawa. Jak już pisałem, jakiś czas temu odłączyłem podświetlenie tablic rejestracyjnych od fabrycznej wiązki. Teraz nie pamiętam która to była. Może mi ktoś pomóc? Jakieś zdjęcie, lub opis jak ta wtyczka wygląda. Chcę zrobić z tym porządek.
Włącznik wyciągałem i czyściłem. Wydaje mi się że będzie to trzeba potraktować jakimś preparatem.
A jeśli to nie wyłącznik to czy może być to przekaźnik. Zaznaczam, że nie świeci się tylko lewa strona (same pozycje).
edit:
Problem rozwiązany. Jeszcze raz wyciągnąłem włącznik, styki przetarłem drobnym papierem ściernym. Na chwilę obecną pomogło.
Kolejna sprawa. Jak już pisałem, jakiś czas temu odłączyłem podświetlenie tablic rejestracyjnych od fabrycznej wiązki. Teraz nie pamiętam która to była. Może mi ktoś pomóc? Jakieś zdjęcie, lub opis jak ta wtyczka wygląda. Chcę zrobić z tym porządek.
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Zapewne ta, która jest nie podpięta, nie wiem gdzie ty ją odpinałeś wogóle więc ciężko powiedzieć cokolwiek. schemat instalacji jest tu http://www.dubi.net/auto/Instalacja_GOLF_IV.pdf więc sobie popatrz co i gdzie odpinałeś i podepnij.cashtetzky pisze: Teraz nie pamiętam która to była. Może mi ktoś pomóc? Jakieś zdjęcie, lub opis jak ta wtyczka wygląda. Chcę zrobić z tym porządek.
- cashtetzky
- semper fidelis
- Kontakt:
Jazz_Blue, miałeś nosa
Teraz powinna działać także oryginalna wiązka oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Właśnie dlatego kiedyś podłączyłem to na krótko.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Teraz powinna działać także oryginalna wiązka oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Właśnie dlatego kiedyś podłączyłem to na krótko.
Dzięki wszystkim za pomoc.
-
- Użytkownik
- Auto: mk2
- Silnik: vr6
- Kontakt:
witam mam problem nie swieci postojówka lewa ,bezpieczniki ok zarowka tez przejscie na kablu jest wtyczka skrzynka bezpiecznikow,reszta jest ok czyli prawa strona tył i tablica,podmieniałem wlacznik swiatel i nic ,co mozna jeszcze sprawdzic siedze i szukam