Dmuchawa chłodnicy działa przy zapłonie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mam pewien problem z wentylatorem chłodnicy bez znaczenia czy silnik jest ciepły czy odpalony po nocy przy cyknięciu zapłonu dmuchawa załącza się i daje z siebie maksymalna moc. Chodzi cały czas dopiero w momencie kiedy wyłączę silnik ona także przestaje działać. Posiadam klimatyzację manualną i na początek sprawdziłem przekaźnik dmuchawy, który znajduje się pod zbiorniczkiem wyrównawczym płynu chłodzącego - jest sprawny. Macie może jakieś rady na co patrzeć ? Jakieś spostrzeżenia ? Dodam, że jest założony nowy termostat oraz czujnik temperatury płynu chłodzącego. Problem zaczął pojawiać się kiedy zima zaczęła odpuszczać i bywały cieplejsze dni, ale bardzo mroźne noce. Pozdrawiam
a ten czujnik plynu chlodzacego pomimo ze nowy jestes pewny ze jest sprawny?
Raczej tak skoro działa bez zarzutu i pokazuję prawidłową temperaturę silnika. Termostat oraz czujnik kupowałem w ASO.
mozliwe ze masz problem z przekaznikiem od wentylatora taki jak na foto: http://allegro.pl/vw-golf-iii-3-vento-s ... 68009.html" onclick="window.open(this.href);return false; jakbys mogl go sprawdzic najlepiej podlaczajac drugi na probe izobaczyc czy sie wentylkator nie zalacza to bedziesz mial przyczyne
Dokładnie kolego to jest ten przekaźnik, który dzisiaj wymieniałem, niestety efekt był identyczny jak w przypadku starego sterownika.
- Paweł Marek
- V.I.P.
lukaszn0, winne będzie nieprawidłowe podawanie sygnałów z czujników na ten przekaźnik, niestety nie widzę schematów do twojego silnika, w każdym razie trzeba szukać dodatkowgo czujnika temperatury, ja mam takowy przykręcony do pokrywy głowicy, albo winić sam układ klimy. KLima ci nie startuje razem z zapłonem czasem? Doraźnie póki nie znajdziesz usterki możesz wyjąć wtyczkę z wieloma cienkim kabelkami z tego przekaźnika, zostanie ci wówczas tylko I-bieg wentylatora czynny
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Dokładnie kolego może załączać się klimatyzacja. Jeśli będziesz coś więcej wiedział lub przypadkiem trafisz gdzieś na schemat elektryczny mojego silnika proszę o wiadomość.... Na razie wyciągnę wtyczkę z przekaźnika i będę kombinować w miarę własnych możliwości. Dziękuje
Re: Dmuchawa chłodnicy działa przy zapłonie
czujnik temperatury silnika niema nic wspólnego z wentylatorem chłodnicylukaszn0 pisze:Raczej tak skoro działa bez zarzutu i pokazuję prawidłową temperaturę silnika. Termostat oraz czujnik kupowałem w ASO.
odłącz kostkę czujnika w chłodnicy kiedy wentylatory chłodzą bo może ten czujnik świruje
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM