piotrekgal pisze:vulcan1984, Nie chce juz pisac o swoim samochodzie bo jeszcze zechcesz go kupic a nie chce go sprzedac

, ale 3 dni temu na trasie jechalem ojca skoda octavia 1,9 SDI, trzy osoby na pokladzie wraz ze mna, predkosci 80km/h wg komputera po przejechaniu odcinka 50km- predkosci male, chcialem zobaczyc ile toto najmniej potrafi spalic ( pora nocna zero aut z naprzeciwka ) 4,2l

1. Komputer oszukuje i ogólnie wiadomo, że zaniża
2. 50 km to nie jest wymierny odcinek aby

obliczać wg niego spalanie.
3. Wg mnie to temat nie jest od bicia rekordów komu mniej spali, ale od tego ile pali średnio w trasie średnio w mieście, średnio ogólnie.
Jeśli chodzi o mnie, to aby jechać i czerpać z tego jeszcze jakąś przyjemność to spalanie wg kompa musi być w okolicach 5,5l/100, owszem robiłem niższe wyniki, ale jest to zwyczajne toczenie się, a z pedałem gazu trzeba obchodzić się jak z butelką nitrogliceryny

I jak dla mnie to gra nie warta świeczki, owszem jak mogę i się nie spieszę to załączam tempomat i okolice 90-100, a akurat u siebie mam trasę dojazdową do miasta, że praktycznie nie muszę zwalniać to czasem na tym odcinku 25km zdarza się 4,9, ale jadąc już normalnie to jest 5,5. W mieście wynik 7-8 wcale nie jest jakiś trudny do osiągnięcia, pare zmian świateł w korku, plus chęc zdążenia na następną zmianę i mamy 8l/100 w mieście, także w wyniki 4-5 po mieście to i ja nie wierzę chyba że ktoś mierzył to o 3 w nocy i przejechał sobie 2 pasmówką z jednego końca na drugi, albo miasto złożone było z 2 ulic i skrzyżowania
Realnie sprawa u mnie wygląda tak, że od pomarańczowego d0 pomarańczowego na blacie, robię w granicach 830-850km przy mieszanym stylu jazdy z głównie krótkimi trasami.
soprano99 pisze:hehehehehehe, wcisnąłem do baku 60l paliwa. A bak niby 55l. Odpowietrzanie czyni cuda. Spalanie wyszło 6,3l. 65% miasto, 35% poza
Ja bym się nie cieszył. To nie bak się rozciągnął o 5l, ale cpn na którym tankujesz robi cię w wuja

, bo mają dystrybutor pewnie ciut "podregulowany"