Witam koledzy.
Pojawił się u mnie ostatnio mały problem.
Zaczęło się tak. Któryś z mechaników przy wymianie rozrządu źle do kręcił śruby łapy silnika. z prawej strony auta. Kiedyś najechałem na szczęście powoli na taki uskok i jak tąpnęło przy zjechaniu to śruby się urwały. Oczywiście wszystko jest zrobione. Ale po wszystkim mam problem, mianowicie do tego czasu silnik łapał moc przy 1600 obr/min i w ogóle z dołu był zrywniejszy. A teraz łapie moc dopiero przy ok 2100 obr/min. Co mogło się stać? Może to być wina węży od podciśnienia które przy upadku silnika się na ciągły i są nieszczelne czy wina może być w czymś innym. Silnik to czysta seria bez wirusa i innych modów. Proszę o porady.
AJM Później łapie moc
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
AJM Później łapie moc
Warto sprawdzić instalacje podciśnienia, szczelność wężyków czy nie są pozałamywane. Sprawdzić na postoju czy sztanga jest wciągana na max do gruszki ( spróbować popchnąć kciukiem ją głębiej), warto także skontrolować szczelność układu doładowania, wszystkie łączenia.
Jeśli masz możliwość wykonania logów to zrób 003.008.011 razem , oraz 011.010 od 1400do 4000 na trzecim biegu i 011bs Bassic Settings na biegu jałowym przez 60s (obroty biegu jałowego- tzn sterownik po włączeniu 011bs sobie je lekko podniesie, ale tak ma być).
Bez logów trudno coś więcej powiedzieć, na logach będzie widać co się dzieje z ciśnieniem doładowania wskazaniami przepływomierza i dawką paliwa.
Jeśli masz możliwość wykonania logów to zrób 003.008.011 razem , oraz 011.010 od 1400do 4000 na trzecim biegu i 011bs Bassic Settings na biegu jałowym przez 60s (obroty biegu jałowego- tzn sterownik po włączeniu 011bs sobie je lekko podniesie, ale tak ma być).
Bez logów trudno coś więcej powiedzieć, na logach będzie widać co się dzieje z ciśnieniem doładowania wskazaniami przepływomierza i dawką paliwa.