Silnik 1.8RP i pewna lampka na desce
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Silnik 1.8RP i pewna lampka na desce
Witam, a wiec sprawa nie tyczy sie Golfa, a Toledo, ale to te same silniki i mam jedno, a nawet dwa pytanka.
Pierwsze, czy ten waz na rysunku zaznaczony czerwona strzalka na gorze mozna odlaczyc, bo wg mnie to chyba odma, ktora do szczecia nie jest potrzebna temu silnikowi. Drugie pytanie jest bezposrednio powiazane z pierwszym, czy przez to ze opary oleju ida tym wezem i dostaja sie do wtrysku (mokry od oleju jest ten dol pod monowtryskiem) i tak mi sie zdaje, ze to chyba niezbyt dobrze jak silnik sobie dopala ten olej w czasie pracy.
Ostatnie pytanie, to od czego jest ta cholerna lampka. Po okolo 20-30minutach jazdy zaczyna to kupa piszczec, jak sie noge z gazu zdejmie przestaje i potem znow zaczyna, raz ciagle raz tylko piknie i tak w kolko.
Jaki czujnik trzeba wymienic, bo pewnie ktorys padl.
Dzieki za odpowiedzi, ja na codzien poruszam sie TDI i tam moja wiedza jest duzo wieksza
Pozdrawiam
Pierwsze, czy ten waz na rysunku zaznaczony czerwona strzalka na gorze mozna odlaczyc, bo wg mnie to chyba odma, ktora do szczecia nie jest potrzebna temu silnikowi. Drugie pytanie jest bezposrednio powiazane z pierwszym, czy przez to ze opary oleju ida tym wezem i dostaja sie do wtrysku (mokry od oleju jest ten dol pod monowtryskiem) i tak mi sie zdaje, ze to chyba niezbyt dobrze jak silnik sobie dopala ten olej w czasie pracy.
Ostatnie pytanie, to od czego jest ta cholerna lampka. Po okolo 20-30minutach jazdy zaczyna to kupa piszczec, jak sie noge z gazu zdejmie przestaje i potem znow zaczyna, raz ciagle raz tylko piknie i tak w kolko.
Jaki czujnik trzeba wymienic, bo pewnie ktorys padl.
Dzieki za odpowiedzi, ja na codzien poruszam sie TDI i tam moja wiedza jest duzo wieksza
Pozdrawiam
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Rafał G2, Oleju jest dosc i nie zmienia sie to nawet po wymianie. Z tego co wiem to miedzy wymianami znika jakies max 0,5-1l oleju na 10tys km, wiec tragedii nie ma jak na silnik z przebiegiem 305kkm.
Orientujesz sie moze jaki to czujnik, bo sa chyba trzy odpowiedzialne za olej w tym silniku. Jeden przy filtrze, drugi z boku i gdzies chyba siedzi trzeci.
A z ta odma, to widzialem w Golfie przytarganym z Niemiec ta odma byla odkrecona i spuszczona w dol silnika do jakiego filtra, zeby nie brudzil drogi - ekologicznie
Orientujesz sie moze jaki to czujnik, bo sa chyba trzy odpowiedzialne za olej w tym silniku. Jeden przy filtrze, drugi z boku i gdzies chyba siedzi trzeci.
A z ta odma, to widzialem w Golfie przytarganym z Niemiec ta odma byla odkrecona i spuszczona w dol silnika do jakiego filtra, zeby nie brudzil drogi - ekologicznie
od piszczenia jest ten czujnik na filtrze oleju wymien go albo odepnij wsowke i podlacz do masy(ale to nie rozwiazanie prawidlowe)Maicroft pisze:Ostatnie pytanie, to od czego jest ta cholerna lampka. Po okolo 20-30minutach jazdy zaczyna to kupa piszczec, jak sie noge z gazu zdejmie przestaje i potem znow zaczyna, raz ciagle raz tylko piknie i tak w kolko.
Maicroft, Odma jest potrzebna, jak by nie była to by jej nie montowali W RP wtrysk musi być troche upaprany z oleju, ten typ tak ma i nie ma się czym przejmować Jak piszczy bzyczek i mruga kontrolka smarowania to albo zdycha czujnik wysokiego ciśnienia albo faktycznie masz problemy z ciśnieniem. Wątków o tym jest cała masa więc wystarczy że przeszukasz forum.
=-Pinhead-=
Kolego ale skoro ci zalewa wtrysk olejem i piszczy ci kontrolka od oliwy to cos jest nie tak.cos masz nie tak ze smarowaniem skoro ci zalewa wtrysk olejem.Kolego sprawdź to a nie wyminiasz czujnik bo może on ci działa dobrze tylko masz jakąś usterkę.
[ Dodano: Sro Maj 31, 2006 12:09 ]
A odmę to w spokoju zostaw.silnik nie powinien ci przez odmę tłoczyć tyle oleju(czy tam oparu) żeba ci wtrysk pływał,węszę tu jakąś poważniejszą usterkę napraw to.
A odmę to w spokoju zostaw.silnik nie powinien ci przez odmę tłoczyć tyle oleju(czy tam oparu) żeba ci wtrysk pływał,węszę tu jakąś poważniejszą usterkę napraw to.
- daaroo
- Forum Master
- Kontakt:
jak wali tak olejem to mozliwe ze ma przedmuchyfibolek pisze:Kolego ale skoro ci zalewa wtrysk olejem i piszczy ci kontrolka od oliwy to cos jest nie tak.cos masz nie tak ze smarowaniem skoro ci zalewa wtrysk olejem.Kolego sprawdź to a nie wyminiasz czujnik bo może on ci działa dobrze tylko masz jakąś usterkę.