1,6 akl wysokie obroty bez powodu?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam forumowiczów.
W moim autku nastąpił problem polegający na wkręcaniu się silnika na wysokie obroty, 2500-3000rpm, bez widocznego powodu. komputer nic nie pokazuje przy okazji. Silnik 1600 AKL + LPG + automatyczna skrzynia. Nie wiem czy może mieć to związek z czujnikiem temp. silnika, bo w/w "skoki" zdarzają się w momencie gdy silnik już się trochę rozgrzał, ale nie osiągnął jeszcze normalnej temperatury. Problem występuje zarówno na zasilaniu benzyną i LPG, w czasie jazdy jak i na postoju czy na światłach. Coś jakby się przełączało i wskakuje na 3000rpm. Jak mam sposobność to gaszę auto, odpalam ponownie i jest ok. A jak muszę jechać dalej to po jakimś czasie samo ustaje, czasem po jednej a czasem po kilkunastu minutach.
Gdyby ktoś już przerabiał ten temat to poproszę o spostrzeżenia i porady.
PS. W szukajce nie potrafiłem znaleźć odpowiedniego posta, gdyby jednak był, to proszę o wyrozumiałość;)
Pozdrawiam i czekam na posty.
W moim autku nastąpił problem polegający na wkręcaniu się silnika na wysokie obroty, 2500-3000rpm, bez widocznego powodu. komputer nic nie pokazuje przy okazji. Silnik 1600 AKL + LPG + automatyczna skrzynia. Nie wiem czy może mieć to związek z czujnikiem temp. silnika, bo w/w "skoki" zdarzają się w momencie gdy silnik już się trochę rozgrzał, ale nie osiągnął jeszcze normalnej temperatury. Problem występuje zarówno na zasilaniu benzyną i LPG, w czasie jazdy jak i na postoju czy na światłach. Coś jakby się przełączało i wskakuje na 3000rpm. Jak mam sposobność to gaszę auto, odpalam ponownie i jest ok. A jak muszę jechać dalej to po jakimś czasie samo ustaje, czasem po jednej a czasem po kilkunastu minutach.
Gdyby ktoś już przerabiał ten temat to poproszę o spostrzeżenia i porady.
PS. W szukajce nie potrafiłem znaleźć odpowiedniego posta, gdyby jednak był, to proszę o wyrozumiałość;)
Pozdrawiam i czekam na posty.
Sprawdz dokladnie odme pewnie jest peknienta ta ktora idzie od korka wlewu oleju i wchodzi w dolot powietrza
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
I przy dawce "lewego" powierza mogą być tego typu objawy? Szczerze mówiąc to faktycznie nie wygląda ona za ciekawie jak sobie przypomnę widok spod maski. W sobotę czeka mnie zmiana hamulców to się przyjrzę. Dzięki.
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
zaraz koło odmy jest jeszcze taki mały wężyk i tam na wejściu do tego gumowego elementu jest zaworek jak sie przytkał od szlamu z odmy to beda takie dziwne objawy .
wyciągnij to wszystko przeczyść przedmuchaj i poszukaj jakiś nieszczelności jeszcze w dolocie
wyciągnij to wszystko przeczyść przedmuchaj i poszukaj jakiś nieszczelności jeszcze w dolocie
vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
ja moge jedynie dodac ... ze przez kilka tygodni jezdzilem z polowa odmy urwanej i nie mialem zadnych problemow z obrotami, jedynie odpalal mi ciezko po nocy i gubil minimalnie olej, wezyki mialem drozne.
A ja jak miałem walnięty czujnik temperatury to falowały mi obroty i czym bardziej był ciepły tym obroty rosły sobie to 5 tyś aż nie dało się jechać
Niech Golf bedzie z Tobą :)
Posiadam kabelek + VAG w razie czego pomogę. Pisać !!!!
Specjalista w 1.6 SR - AKL- :)
Witam ponownie. Odświeżę trochę temat.
Ostatnio miałem okazję podpiąć się pod komputer i pokazał błąd sondy lambda.
Czy to może powodować objawy opisane powyżej? Jeżeli chodzi o dolot powietrza to doprowadziłem go do lepszego stanu od ostatniego wpisu i objawy jednak nie ustały.
Czekam na wpisy, pozdrawiam.
Ostatnio miałem okazję podpiąć się pod komputer i pokazał błąd sondy lambda.
Czy to może powodować objawy opisane powyżej? Jeżeli chodzi o dolot powietrza to doprowadziłem go do lepszego stanu od ostatniego wpisu i objawy jednak nie ustały.
Czekam na wpisy, pozdrawiam.
Odepnij lambdę i zobacz co się będzie działo .
Niech Golf bedzie z Tobą :)