licznik pełny FIS
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
licznik pełny FIS
witam
Mam licznik z pełnym FISEM, mam takie pytanie, ponieważ mam mozliwosc przelacznie na manetce od wycieraczek( zapewne jak azdy z takim licznikiem) pamiec co do sredniego spalania, sredniej predkosci itp. Chodzi mi o to czy jak mozna przestawic czas po ktorym resetuje sie srednie spalanie itp w trybie( nazwijmy tak )"1" , poniewaz jak wlacze w tryb 2 to dopoki sam go nie zresetuje to on zawsze pozostaje zapamietany a wtrybie 1 srednio gdy kluczyka nie ma wstacyjce to po 3 godzinach sie resetuje, kombinował ktos cos z tym?
Mam licznik z pełnym FISEM, mam takie pytanie, ponieważ mam mozliwosc przelacznie na manetce od wycieraczek( zapewne jak azdy z takim licznikiem) pamiec co do sredniego spalania, sredniej predkosci itp. Chodzi mi o to czy jak mozna przestawic czas po ktorym resetuje sie srednie spalanie itp w trybie( nazwijmy tak )"1" , poniewaz jak wlacze w tryb 2 to dopoki sam go nie zresetuje to on zawsze pozostaje zapamietany a wtrybie 1 srednio gdy kluczyka nie ma wstacyjce to po 3 godzinach sie resetuje, kombinował ktos cos z tym?
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
licznik pełny FIS
Ja zauważyłem, że resetuje się to nie w zależności od czasu, a od temperatury silnika. Jak wystygnie do jakiejś temperatury to jest reset.
- Pablo Corrado
- Forum Master
licznik pełny FIS
Jak temperatura silnika spadnie poniżej 50 stopni ( czyli teoretycznie silnik wystygnie) to wtedy wskazanie się resetuje. Zresetuje sie też po upływie czasu ( ale tutaj nie pamiętam ile).
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
Sprzedam:
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
licznik pełny FIS
czyli odpowiadając na pytanie kolegi nie da się ustawić tak żeby sie kasowało na fis 2 , a na fis jeden kasuje się z automatu po wystygnieciu silnika albo po dłuższym upływie czasu .
vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
licznik pełny FIS
...żeby to zmienić to pewnie się da, ale pewnie też nikt nie zna takich tajników eepromu żeby to zrobić...czyli można założyć że się nie da.
mówicie że na full FISie tak jest? ...u mnie na 1/2 temperatura silnika nie ma na to wpływu (1/2 FIS immo2), teraz jak jest zima po 1,5h przerwie w jeździe wskazanie "1" się nie kasuje, a silnik na pewno wystygnie...kasuje się równo po 2h - tak też mówi instrukcja VW. Ciekawe dlaczego w pełnym FISie inaczej zrobiliPablo Corrado pisze:Jak temperatura silnika spadnie poniżej 50 stopni
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
licznik pełny FIS
tak prawde powiedziawszy to ja nie wiem czy to się resetuje po spadnięciu temperatury do 50*C , zacytowałem kolegę . u mnie na 1/2 FISa także kasuje sie coś po około 2 godzinach
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
- Pablo Corrado
- Forum Master
licznik pełny FIS
Ja się oparłem na zasadzie działania MFA, przepraszam, to może być moja pomyłka.
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
Sprzedam:
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Re: licznik pełny FIS
Hmm, też mam 1/2 FIS, tylko nie wiem które immo, i w przypadku silnika nagrzanego do 90C to może i po dwóch godzinach, ale w przypadku niedogrzanego czyli np około 70C to już po około godzinie jest reset.Qto pisze:kasuje się równo po 2h - tak też mówi instrukcja VW
- Czechowski
- Mały gagatek
Może to pytanie jest banalne jak przejść z Fisu 1 na 2. Kupiłem golfa miałem wtedy ustawione 2 ale zatankowałem zresetowałem przeszło mi na 1. I właśnie po wystygnięciu auta spalanie, średnia prędkość, czas jazdy itd się resetuje. Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki ;]
był->Golf MK3 1.6 75 KM ABU 1994 Jest -> Golf MK4 1.8T 20V 150 KM AGU -> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=419491" onclick="window.open(this.href);return false;
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
dokładnie jak nacisniesz energicznie szybko to przełaczysz miedzy fis 1 a fis 2 a jak nacisniesz i przytrzymasz ten sam przycisk to zresetujesz dany fis 1 lub 2 .guziolek pisze:Czechowski, trzeba nacisnąć przycisk na dole manetki od wycieraczek i gotowe
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
- Czechowski
- Mały gagatek
licznik pełny FIS
martinezz123 i guziolek dzięki aż musiałem zejść zobaczyć i wszystko działa
a chcieli mnie na regeneracje licznika naciągnąć w serwisie
a chcieli mnie na regeneracje licznika naciągnąć w serwisie
był->Golf MK3 1.6 75 KM ABU 1994 Jest -> Golf MK4 1.8T 20V 150 KM AGU -> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=419491" onclick="window.open(this.href);return false;
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
licznik pełny FIS
Czechowski pisze:a chcieli mnie na regeneracje licznika naciągnąć w serwisie
Czasami warto zajrzeć do instrukcji obsługi auta
- Czechowski
- Mały gagatek
licznik pełny FIS
żeby w internecie był dostęp do fachowej literatury. Ostatnie pytanie laika i już więcej nie będę zaśmiecał. Będąc podłączony do komputerka Vagu wiem, ze mogę sprawdzić ile w baku mam paliwa, wiem też oglądając youtube, ze można to odczytać na środkowym ekranie. U mnie ten ekran czorny jest? Czy to oznacza, ze nie mam pełnego FISU i owych opcji przy mojej konfiguracji nie uświadczę?