Zbieżność kół??

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

dominik88.22
Użytkownik
Użytkownik

Zbieżność kół??

Post autor: dominik88.22 » pt lut 18, 2011 23:41

Witam od jakiegoś pół roku w moim golfie IV moją uwagę zwróciło to że mam w czasie jazdy na wprost z lekka przekręconą tak ok 5-10 stopni kierownicę w prawo. W grudniu miałem przegląd i tam chyba by wyszło czy zbieżność jest ok?? czy nie sprawdzają bo po prawdzie nie pamię™am. i czy jak już to czy ustawianie zbieżności pomoże wyprostować kierownicę??

Awatar użytkownika
J.B.S.
Forum Master
Forum Master

Zbieżność kół??

Post autor: J.B.S. » sob lut 19, 2011 00:36

Na przeglądzie technicznym nikt nie sprawdza geometrii zawieszenia.
Na początek każdy szanujący się diagnosta powinien sprawdzić czy w zawieszeniu nie ma żadnych luzów ,następnie trzeba sprawdzić wszystkie kąty zawieszenia i te które nie są takie jak należy skorygować.
To na pewno pomoże ustawić kierownicę na wprost. :grin:

dominik88.22
Użytkownik
Użytkownik

Zbieżność kół??

Post autor: dominik88.22 » pn lut 28, 2011 14:02

Bo jak jadę i ta kierownica jest tak wykrzywiona i ją puszczę to nie wraca do prostego położenia tylko auto lekko na prawo leci..

kamillll
Nowicjusz
Nowicjusz

Zbieżność kół??

Post autor: kamillll » pn lut 28, 2011 17:21

Ustaw zbieżność a jeżeli kierownica nadal będzie krzywo podczas jazdy na wprost to nie wnikaj. Być może ktoś kiedyś odkręcał ją i włożył o jeden ząbek na drążku inaczej więc ma prawo być krzywo. Oczywiście wtedy pozostaje kwestia ponownego odkręcenia i poprawnego włożenia na miejsce :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”