[All VW] Polerowanie lakieru

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

[Alll VW] Polerowanie lakieru.

Post autor: duzy_przemo » śr lut 23, 2011 20:25

Atomowy,
Polerka mechaniczna będzie dużo bardziej efektywna niż ta ręczna.
Najlepsze efekty uzyskuje się gdy lakier jest lekko rozgrzany od tarcia gąbki/futra o lakier, w tym czasie składniki pasty najlepiej działają na lakier. Takiego działania nie uzyskasz pracując ręcznie, chyba że dużo czasu spędzałeś sam i tarcie nie stanowi dla ciepie tajemnic :grin: (żart).

Prócz past tak jak napisałeś potrzebujesz jeszcze dwóch gąbek.
Średnio twardą (miękką) i bardzo miękko. Polecam te z firmy Urban (polski producent), znam ich produkty dość dobrze naprawdę nie odstępują od technologii liderów rynku.
Do tego aplikator do wosku, ze dwie trzy ścierki z mikrowłókna.
Wosk W zależności od portfela i
Dodatkowo chciałbym Cię namówić ba jeszcze jeden zakup produktu 3M. 3M 50383 politura nabłyszczająca, stosując ją po paście 3M 05991 lakier nabierze głębi, pozbędziesz się hologramów. Produkt ten stosujesz z bardzo miękką gąbką.

Czarny lakier wygląda ładnie ale jego utrzymanie to walka.
Na początek przeanalizuj sposób mycia. Myjnie szczotkowe i inne wynalazki odpadają. To śmierć dla lakieru.
Mycie ręczne, dobra gąbka/rękawica i szampon to podstawa, do tego wiadro które służy tylko do mycia auta a nie przy okazji oblatujesz na nim pół podłóg w domu. Za każdy razem po myciu staraj się wytrzeć auto do sucha dodatkowo konserwując lakier detailerem.
Chciałeś czarny lakier to cierp.

Na koniec, jeśli dbasz o lakier nie musisz wcale męczyć go co 3 mycia pastą lekkościerną (np 3M 05991 ).
Wystarczy że raz na jakiś czas zadbasz o niego, co pół roku politura nabłyszczająca oraz cykliczne woskowania.

Awatar użytkownika
rudy
Łowca rarytasów :-)
Łowca rarytasów :-)
Kontakt:

Post autor: rudy » śr lut 23, 2011 21:50

Mam małe pytanie
chciałbym odnowić troszku lakier na Golfinie i nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić :panna:
Są jakieś w miarę tanie i dobre środki(fundusz raczej skromny :banghead: ) do usunięcia rys i przy okazji żeby wrócił dawny blask lakieru( w moim przypadku ciemna śliwka)
I zapytam czy te gąbki z supermaketów nadają się do czegoś?
spróbował bym polerki mechanicznej tylko jakie trzeba do tego mieć rzeczy?
Co proponujesz?

Atomowy
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Atomowy » czw lut 24, 2011 00:15

duzy_przemo, rozjaśniłeś wszystkie moje wcześniejsze wątpliwości dotyczące pielęgnacji lakieru. Jutro zaczynam kompletować sprzęt i czekam na ocieplenie. Wielkie dzięki!

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: [Alll VW] Polerowanie lakieru.

Post autor: duzy_przemo » czw lut 24, 2011 10:42

drrudykn46 pisze:Mam małe pytanie
chciałbym odnowić troszku lakier na Golfinie i nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić :panna:
Są jakieś w miarę tanie i dobre środki(fundusz raczej skromny :banghead: ) do usunięcia rys i przy okazji żeby wrócił dawny blask lakieru( w moim przypadku ciemna śliwka)
I zapytam czy te gąbki z supermaketów nadają się do czegoś?
spróbował bym polerki mechanicznej tylko jakie trzeba do tego mieć rzeczy?
Co proponujesz?
Zacznij od początku czytać ten temat, jeśli coś będzie niejasne wtedy dopiero napisz.

Awatar użytkownika
Krzylu
Germanista
Kontakt:

Post autor: Krzylu » pt lut 25, 2011 20:00

Rozumiem że polerkę będziesz wykonywał mechanicznie.
Tak.
Zakładam że lakier nie mam rys, jest tylko spłowiały czy tam "chropowaty"
rysy ma na dachu od myjki mechanicznej na którą jeździł poprzedni właściciel.Chropowaty jest poniżej listw
Czyli potrzebujemy, gąbkę miękką oraz bardzo miękką.
Produkty firmy którą podałeś (URBAN) dostane gdzieś w Szczecinie czy zostaje mi tylko net?
Dla utrzymania efektu zastanowił bym się na kupnem detailera.
Czy firma Meguaiar's może być czy coś innego byś polecił?
Ja swoje auta po każdym myciu osuszam nanosząc przy okazji detailer

Po każdorazowym myciu nanosić detailera czy po każdym woskowaniu?

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: duzy_przemo » sob lut 26, 2011 20:09

Krzylu, Gąbki Urban kupisz e
Robilak. Lakiery PPG do samochodów osobowych, ciężarowych i autobusów
71-004
Szczecin,
Tama Pomorzańska 13
woj. Zachodniopomorskie, pow. Szczecin, gm. Szczecin
Tel/fax: 91 483 73 49

Dla mnie Megs to marketing i ładne opakowania.
Detailer Poorboy's Spray and Glos to dobry stosunek ceny do jakości. Poza tym to detailer, który nadaje się na lakier, szyby oraz gumę.
Jest mega łatwy w użyciu, łatwo po nim wypracować powierzchnię.

W miarę możliwości stosuj detailer po każdym myciu. Odżywisz lakier i przedłużysz "życie" wosku.

Awatar użytkownika
Krzylu
Germanista
Kontakt:

Post autor: Krzylu » ndz lut 27, 2011 02:38

Dla mnie Megs to marketing i ładne opakowania.
:hmm: No i o to mi chodziło bo już miałem dylemat co zakupić.Skłaniałem się i tak ku 3M a w dodatku utwierdziłeś mnie że jednak 3M będzie lepszym wyborem.
Czy w Robilaku dostane glinkę i skąd wezme detailera Poorboy's jeśli na allegro nic nie znalazłem??

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: duzy_przemo » ndz lut 27, 2011 11:03

Krzylu,
Glinkę i detailer możesz kupić w sklepie all4auto.pl, który wystawia się również na allegro. Robię tam regularnie zakupu i jak dotąd nie narzekam.

Atomowy
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Atomowy » ndz lut 27, 2011 11:25

duzy_przemo, kupiłem polerkę wraz z 3M 05991 i brakuje mi jeszcze gąbek. Kupię te co polecałeś czyli Urban. I teraz zastanawiam się czy kupić 2 obłe w różnych twardościach czy średnio twardą obłą i miękką karbowaną do wykończenia?

No i jeszcze jedno pytanie: jak mam nakładać ten 3M 05991? Na suchą (a może lekko mokrą?) gąbkę nalać trochę 3M 05991 i zacząć polerować, a później tą drugą gąbką? Trochę mnie to zmieszało...

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: duzy_przemo » ndz lut 27, 2011 12:39

Atomowy pisze:duzy_przemo, kupiłem polerkę wraz z 3M 05991 i brakuje mi jeszcze gąbek. Kupię te co polecałeś czyli Urban. I teraz zastanawiam się czy kupić 2 obłe w różnych twardościach czy średnio twardą obłą i miękką karbowaną do wykończenia?

No i jeszcze jedno pytanie: jak mam nakładać ten 3M 05991? Na suchą (a może lekko mokrą?) gąbkę nalać trochę 3M 05991 i zacząć polerować, a później tą drugą gąbką? Trochę mnie to zmieszało...

3M 05991 plus średnio twarda gąbka.
b. miękkie gąbki stosujesz z politurami nabłyszczającymi / pastami wykańczającymi np 3M 50383

Wszystkie pasty z nowego systemu 3M np 05991 stosuje się na sucho. Przed pracą zawsze warto lekko zwilżyć gąbkę i odwirować polerką tak by usunąć z niej ew. zanieczyszczenia, które mogły by porysować powierzchnie lakieru.
Gdy na przykład zbyt mocno przygrzejesz pastę na lakierze i nie da się łatwo zetrzeć ścierką, zwilż gąbkę i przepoleruj to miejsce.

Awatar użytkownika
Krzylu
Germanista
Kontakt:

Post autor: Krzylu » ndz lut 27, 2011 23:24

duzy_przemo, :pub: Browar to mało za cierpliwość :hmm:
Dzięki za wyczerpujące info

Awatar użytkownika
wojteo CK
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: wojteo CK » śr mar 09, 2011 02:02

Witam!

Ostatnio miałem malowany samochód i zrobiona była polerka. Teraz pytanie... Jaki środek możecie mi polecić aby lakier się świecił jak psu... :helm: Interesują mnie jakieś konkretne firmy no i chyba mleczko muszę kupić, czy tez pastę lekkościerną?

Pozdrawiam!

Mój Variant Yachting ;) viewtopic.php?f=88&t=375516" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Krzylu
Germanista
Kontakt:

Post autor: Krzylu » ndz mar 13, 2011 10:30

wojteo CK, kolego masz 32 strony na ten temat więc kup sobie piwko rozsiądź się wygodnie i rozpocznij lekturę. :smoke:

malina2010
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: malina2010 » wt mar 15, 2011 10:14

duzy_przemo mam pytanko odnosnie wydajnosci past 3m tzn. uzywajac nowego zestawu kolejno zielony korek 50417 potem żółty korek 80349 i na koniec niebieski 50383 ile jestes w stanie wypolerowac samochodów? pytam bo koszt tego zestawu to jakies 400zł i jeszcze jedno pytanie czy uzywajac na poczatek farecli g3 a na wykonczenie niebieski korek 50383 nie bede mial hologramow i czy efekt tej kombinacji jest porownywalny z zastosowaniem samego systemu 3M?

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”