Przekładka flaków lampy xenon ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Kupiłem xenona pomalowany na czarno ale w środku jest jakaś rzeźba z kablami i przy okazji są włożone HIDy zamiast ori przetwornic a mam drugą lampę od bory i chce po prostu przełożyć flaki
pokaże jak to wszystko wygląda:
1) lampa od golfa
2) lampa od bory, i tu pytanie na dole zdjęcia pod kapslem jest jakieś urządzenie, gdzie ono powinno się znaleźć w lampie od golfa ?
Generalnie wszystko idzie wyciągnąć z lampy bory i włożyć do golfa ale nie wiem gdzie włożyć tą część...
pokaże jak to wszystko wygląda:
1) lampa od golfa
2) lampa od bory, i tu pytanie na dole zdjęcia pod kapslem jest jakieś urządzenie, gdzie ono powinno się znaleźć w lampie od golfa ?
Generalnie wszystko idzie wyciągnąć z lampy bory i włożyć do golfa ale nie wiem gdzie włożyć tą część...
Ta część to starter, wymagany do odpalenia xenona. To że masz hida to w sumie nic nie znaczy, jedno i drugie xenon,tylko gorzej może być z jakością. Markowe przetwornice kupisz na allegro itp.
Po co ta przekładka ? Zaizoluj kable rurkami termo, zrób z nimi porządek, załatw ori przetwornice i po sprawie.
Po co ta przekładka ? Zaizoluj kable rurkami termo, zrób z nimi porządek, załatw ori przetwornice i po sprawie.
skaktus, właśnie mam ori przetwornice z lampy bory i chce wyrzucić hida i złożyć ori lampe golfa
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Nie szybciej i prościej i bez rzeźby zbędnej sprzedać borowe i kupić golfowe? No chyba, że przekładanko dla frajdy, to wtedy jak najbardziej ok.
guziolek, w lampie od bory jest potrzaskana cała obudowa i szkło więc jest tylko lampa na swapa, kiedyś ją kupiłem za grosze z myślą ze się przyda i teraz jest ku temu okazja
Ma ktoś foto lamp od golfa od środka ? najbardziej potrzebuje info gdzie wsadzić ten starter...
Ma ktoś foto lamp od golfa od środka ? najbardziej potrzebuje info gdzie wsadzić ten starter...
fuldi wyjmij całą instalację z lampy od Bory i ją wrzuć do lampy od Golfa
To czarne "pudełeczko" to - tak jak napisał skaktus - starter/zapłonnik.
W lampie od Golfa również jest mocowany na dekielku (zresztą na dekielku zobaczysz dwa wystające trzpienie z miejscami na śrubki).
Plastik, który przykręcasz do tych trzpieni w Golfie jest inny niż w Borze, ale można go swobodnie zastąpić np. odpowiednio wyprofilowanym kawałkiem blaszki
Resztę "kabelkologii" wrzucisz z Bory i będzie cacy
Tu masz fotkę wnętrza lampy z zamocowanym starterem:
To czarne "pudełeczko" to - tak jak napisał skaktus - starter/zapłonnik.
W lampie od Golfa również jest mocowany na dekielku (zresztą na dekielku zobaczysz dwa wystające trzpienie z miejscami na śrubki).
Plastik, który przykręcasz do tych trzpieni w Golfie jest inny niż w Borze, ale można go swobodnie zastąpić np. odpowiednio wyprofilowanym kawałkiem blaszki
Resztę "kabelkologii" wrzucisz z Bory i będzie cacy
Tu masz fotkę wnętrza lampy z zamocowanym starterem:
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
Kamel, tylko widzisz, przetwornica z bory jest nowego typu i przymocowana jest na tym deklu i jak podłączę wtyczkę do niej to już nie mam miejsca żeby wstawić przetwornice..
fuldi ale przetwornica jest z zewnętrznej strony dekielka, a starter od wewnętrznej.
Wtyczka, która wchodzi w przetwornicę jest pod starterem (na Twojej fotce masz miejsce na wtyczkę, tylko ktoś je czymś zakleił - chyba klej na ciepło).
Zaznaczyłem Ci miejsce, w którym powinien być otwór na wtyczkę.
Jeśli nie uda Ci się wydłubać tego kleju (spróbuj podgrzać go np. zapalniczką i pomału usuwać) to po prostu wytnij otwór na wtyczkę, tak żeby pasowała i ładnie w nim siedziała (wzorować możesz się na otworze z lampy w Borze).
Tak więc wszystko ładnie można tam wpasować
Sam zresztą spróbuj..
Wyciągnij sam starter i umieść go w dekielku od Golfa - zobaczysz, że nie dojdzie do samego końca do dekielka, bo pod starterem pozostanie wolne miejsce (ok. 1cm) na wtyczkę i kable od przetwornicy.
Tak to wygląda:
Od tyłu z przetwornicą:
Od wewnątrz z założonym starterem:
Plastikowy uchwyt trzymający starter:
Po zdjęciu startera - widok wtyczki przetwornicy:
I jeszcze raz dekielek ze zdjętym starterem i widoczną wtyczką przetwornicy:
Wtyczka, która wchodzi w przetwornicę jest pod starterem (na Twojej fotce masz miejsce na wtyczkę, tylko ktoś je czymś zakleił - chyba klej na ciepło).
Jeśli nie uda Ci się wydłubać tego kleju (spróbuj podgrzać go np. zapalniczką i pomału usuwać) to po prostu wytnij otwór na wtyczkę, tak żeby pasowała i ładnie w nim siedziała (wzorować możesz się na otworze z lampy w Borze).
Tak więc wszystko ładnie można tam wpasować
Sam zresztą spróbuj..
Wyciągnij sam starter i umieść go w dekielku od Golfa - zobaczysz, że nie dojdzie do samego końca do dekielka, bo pod starterem pozostanie wolne miejsce (ok. 1cm) na wtyczkę i kable od przetwornicy.
Tak to wygląda:
Od tyłu z przetwornicą:
Od wewnątrz z założonym starterem:
Plastikowy uchwyt trzymający starter:
Po zdjęciu startera - widok wtyczki przetwornicy:
I jeszcze raz dekielek ze zdjętym starterem i widoczną wtyczką przetwornicy:
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
to wiedziałemKamel pisze:fuldi ale przetwornica jest z zewnętrznej strony dekielka, a starter od wewnętrznej.
to teraz już wiem myślałem ze to się tam nie zmieści i domyśliłem się że to zaklejone miejsce trzeba odkleić. No nic zabieram się do pracy... jeszcze tylko jakaś blaszkę co by trzymała starter...Kamel pisze:Wtyczka, która wchodzi w przetwornicę jest pod starterem (na Twojej fotce masz miejsce na wtyczkę, tylko ktoś je czymś zakleił - chyba klej na ciepło).
Kamel, idzie jakoś przełożyć kostkę beż jej ucinania ? w ogóle to jeszcze jeden problem się robi... bo kostka z lampy bory jest na 12 pinów i co teraz...
Zależy którą kostkę masz na myśli..fuldi pisze:Kamel, idzie jakoś przełożyć kostkę beż jej ucinania ? w ogóle to jeszcze jeden problem się robi... bo kostka z lampy bory jest na 12 pinów i co teraz...
Problem z przełożeniem będzie jedynie w przypadku wtyczki, którą wpinasz w żarnik ta czerwono-czarna od startera) - trzeba się namęczyć żeby ją przecisnąć między mocowaniem żarnika na soczewce a obudową lampy. Jak odkręcisz silniczek i odblask odsuniesz maksymalnie od obudowy (uważaj żeby nie spadł ze śrub regulacyjnych) to powinna przejść.
Pozostałe wtyczki przechodzą bez problemu. Jak wypniesz wtyczkę 12-pinową i wtyczkę przetwornicy (po odgięciu ząbków wychodzi do wnętrza lampy) to wszystko ładnie wychodzi i wchodzi.
Tak więc nic nie trzeba ciąć, bo wszystko wejdzie w całości.
Jeśli natomiast chodzi o przeróbkę wtyczki głównej z 12-pinowej na 10-pinową to zerknij sobie w FAQ, wrzucałem tam temat o xenonach, łącznie ze schematami i wszystko jest opisane: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=323942" onclick="window.open(this.href);return false;
i tu będę miał bardzo poważny problem, bo mój silniczek jest zalany żywicą... silniczek od regulacji pewnie i tak nie działa...Kamel pisze:Problem z przełożeniem będzie jedynie w przypadku wtyczki, którą wpinasz w żarnik ta czerwono-czarna od startera) - trzeba się namęczyć żeby ją przecisnąć między mocowaniem żarnika na soczewce a obudową lampy. Jak odkręcisz silniczek i odblask odsuniesz maksymalnie od obudowy (uważaj żeby nie spadł ze śrub regulacyjnych) to powinna przejść.
To jak go odkręcisz to wywal go w cholerę i wrzuć silniczek z lampy od Boryfuldi pisze:i tu będę miał bardzo poważny problem, bo mój silniczek jest zalany żywicą... silniczek od regulacji pewnie i tak nie działa...
Bo jeśli nie da się go wyjąć w miarę po dobroci to pozostanie rozklejanie lamp, więc już więcej roboty..
No to biorę się za rozklejanie lamp... inaczej nie ogarnę tego..Kamel pisze:To jak go odkręcisz to wywal go w cholerę i wrzuć silniczek z lampy od Bory
Bo jeśli nie da się go wyjąć w miarę po dobroci to pozostanie rozklejanie lamp, więc już więcej roboty..