[Mk4] Światła do jazdy dziennej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Może mi ktoś pomóc jak podłączyć ledy do jazdy dziennej dokładnie chodzi mi o podłaczenie w konkretne miejsce przewodu zasilającego tak aby po uruchomieniu silnika zapalały si e automatycznie.
Może mi ktoś pomóc jak podłączyć ledy do jazdy dziennej dokładnie chodzi mi o podłaczenie w konkretne miejsce przewodu zasilającego tak aby po uruchomieniu silnika zapalały si e automatycznie.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Ja u siebie podłączyłem poprzez przekaźnik do cienkiego kabelka wzbudzenia, który podpięty jest do alternatora.
Po uruchomieniu silnika na kabelku pojawia się prąd i zaczynają świecić światła.
Oczywiście pod deską zamontowałem dodatkowy przekaźnik, który po włączeniu świateł mijania/długich wyłącza mi dzienne. - aby prawnie miało to ręce i nogi.
Oprócz tego założyłem w desce dodatkowy przełącznik umożliwiający mi całkowite wyłączenie świateł dziennych (nawet przy uruchomionym silniku).
Po uruchomieniu silnika na kabelku pojawia się prąd i zaczynają świecić światła.
Oczywiście pod deską zamontowałem dodatkowy przekaźnik, który po włączeniu świateł mijania/długich wyłącza mi dzienne. - aby prawnie miało to ręce i nogi.
Oprócz tego założyłem w desce dodatkowy przełącznik umożliwiający mi całkowite wyłączenie świateł dziennych (nawet przy uruchomionym silniku).
Poszukaj w skrzynce bezpieczników przewodu na którym pojawia się 12V po przekręceniu kluczyka. Na necie widziałem o tym opis dla mk4. Tam samo można zrobić w mk3. Wówczas nie potrzeba 2 przekaźników, tylko 1 do wyłączania świateł.
Jakie masz światła - Philipsa i kilka innych nie trzeba podłączać pod stacyjkę, inne tak.
Jakie masz światła - Philipsa i kilka innych nie trzeba podłączać pod stacyjkę, inne tak.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
możesz rozwinąć myśl ?skaktus pisze:Philipsa i kilka innych nie trzeba podłączać pod stacyjkę, inne tak.
Mi osobiście bardziej pasuje sposób jaki podał prezesik25
Re: [Mk4] Światła do jazdy dziennej
Philips, MyCarr i kilka innych wykrywa skok napięcia w momencie uruchomienia silnika, wówczas napięcie skacze z ok 12V do 14 kiedy to pracuje alternator i automat załącza lampy. Po zgaszeniu napięcie spada i automaty wyłącza lampy.Qto pisze:możesz rozwinąć myśl ?skaktus pisze:Philipsa i kilka innych nie trzeba podłączać pod stacyjkę, inne tak.
Mi osobiście bardziej pasuje sposób jaki podał prezesik25
System moim zdaniem z 2 przekaźnikami jest nietrafiony. Stacyjka ma możliwość obciążenia o ile się nie mylę 1 złącza dość dużymi prądami. Złącza te były wykorzystywane do włączania radia razem z przekręceniem kluczyka. Takie złącze spokojnie odda około 800 mA a tyle średnio biorą lampy przy 5 diodach mocy 1W. Wówczas wystarcza jeden przekaźnik do rozłączania świateł.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Otóż Kolega Prezesik25 bardzo poprawnie zastosował dwa przekaźniki, wpiął się bowiem nie w stacyjkę a w alternator, a to już zupełnie inna jazda!
Jeśli podpinamy pod stacyjkę, to faktycznie przy ok. 800mA nie jest wymagany przekaźnik, choć na pewno nie zaszkodzi!
Jeśli podpinamy pod stacyjkę, to faktycznie przy ok. 800mA nie jest wymagany przekaźnik, choć na pewno nie zaszkodzi!
Pod ten styk w stacyjce było podpięte w oryginale radio, które przy głośniejszym graniu pobierało ponad 2,5 A więc myślę że wykorzystanie tego styku nie jest złym pomysłem a dla niedoświadczonych śmiertelników ułatwia instalację lamp.Zico63b pisze:Otóż Kolega Prezesik25 bardzo poprawnie zastosował dwa przekaźniki, wpiął się bowiem nie w stacyjkę a w alternator, a to już zupełnie inna jazda!
Koledzy zamierzam założyć takie światła w swoim MK3 i teraz pytanie. Czy pod maską znajdę gdzieś kabel na którym pojawia się + po uruchomieniu silnika? Chciałbym uniknąć puszczania kabla do wnętrza samochodu.
Ostatnio zmieniony pt lut 25, 2011 22:32 przez markim321, łącznie zmieniany 1 raz.
viewtopic.php?f=88&t=351270" onclick="window.open(this.href);return false;
Pod maską nie wiem czy znajdziesz, możesz zrobić od na przekaźniku od wzbudzania alternatora czy jakoś tak. W prowadzeniu kabla od stacyjki nie ma najmniejszego problemu. W stacyjce o ile się nie mylę kabel jest żółto-czarny, ciągniesz go przez gumową membranę nad pedałami, Do tego wystarczy nożyk i palec - przewód przepchasz bez problemu, potem pod pedałami ciągniesz go i po problemie.
Ja dodatkowo dorobiłem sobie przełącznik, dzięki któremu mogę wyłączyć światła na stałe, lub odłączyć od nich sygnał z postojowych, dzięki czemu mogą mi świecić razem z nimi.
Ja dodatkowo dorobiłem sobie przełącznik, dzięki któremu mogę wyłączyć światła na stałe, lub odłączyć od nich sygnał z postojowych, dzięki czemu mogą mi świecić razem z nimi.
pod maska nie bardzo ja sie podłączyłem pod kostkę stcyjki (gruby przewód czarny z żółtym paskiem) albo sposób z alternatorem jw.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
przecież w drugim poście prezesik25 napisałmarkim321 pisze:Koledzy zamierzam założyć takie światła w swoim MK3 i teraz pytanie. Czy pod maską znajdę gdzieś kabel na którym pojawia się + po uruchomieniu silnika? Chciałbym uniknąć puszczania kabla do wnętrze samochodu.
Panowe przecież w mk3 we włączniku świateł tę funkcję robi styk nr. 15
zapraszam do oceny mojego golfika:
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]
[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]
[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]