[mkIII] Lozysko tylne, czy juz czas??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- pkirylcz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
[mkIII] Lozysko tylne, czy juz czas??
na liczniku mam 130tys km.
Czy to przypadkiem nie za wczesnie na wymiane lozyska tylnego kola. Troche glosno z tylu jak sie rozpedzam. Moze to zimowki tak halasuja, ale kumpel mechanik dal mi rade zeby wymienic lozysko.
Czy moze mam o cos jeszcze innego zadbac i zwrocic na cos uwage po takim przebiegu.
Auto mam niedlugo a chce spokojnie jezdzic w dlugie podroze.
Czy to przypadkiem nie za wczesnie na wymiane lozyska tylnego kola. Troche glosno z tylu jak sie rozpedzam. Moze to zimowki tak halasuja, ale kumpel mechanik dal mi rade zeby wymienic lozysko.
Czy moze mam o cos jeszcze innego zadbac i zwrocic na cos uwage po takim przebiegu.
Auto mam niedlugo a chce spokojnie jezdzic w dlugie podroze.
Pozdrawiam,
Piotrek
Piotrek
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
Wszysko zależy od eksploatacji samochodu czasami wystarczy uderzenie kola bokiem np. przy poslizgu i już mamy w perspektywie nowe lożysko.
Przy wymianie łożyska warto zwrócić uwagę na sprężynkę od samoregulatora.Często pęka ze starości, a jak pęknie to z biegiem czasu pedał zaczyna wpadać coraz głębiej a i ęczny coraz słabszy.
Przy wymianie łożyska warto zwrócić uwagę na sprężynkę od samoregulatora.Często pęka ze starości, a jak pęknie to z biegiem czasu pedał zaczyna wpadać coraz głębiej a i ęczny coraz słabszy.
- Goofol
- Ma gadane
- Kontakt:
stary poswiec 100zl i wstaw te lozyska, tak czy tak kiedys bedziesz musial a chyba wolisz teraz jak bys mial gdzies na trasie pociagnac za soba kolo (w golfach walniete lozysko powoduje zblokowanie koła) Dobrej firmy lozysko kosztuje 40 zl!!! warto czekac???? mi sie wydaje ze nie i dlatego mam zalozone nowe
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
Łożysko koła
Sprawdż czy to łożysko. Podnieś samochód, spróbuj poruszać kołem łapiąc jedną reką na dole drugą na gorze, jeśli jest minimalny luz to do wymiany. Po drugie pokręć jak najszybciej kołem jak będzie cicho i nie będzie luzu to nie wymieniaj. Jak przy kreceniu kołem szumi łożysko to szybko się skończy.
-
- Gadatliwa bestia
Z tyłu nie zawsze wystepuje luz przy walnietym łożysku akurat u mnie go nie było a łożyska wyły jak wilki. Wymieniłem sam i teraz cisza jak w kościele. Te objawy co opisujesz to jest ewidentnie łożysko a przy polskich drogach wymienia sie co około 30 tyś. km. Dobre łozysko niemieckie to kwota 30 zł a robota tak prosta że dasz sam rade zrobić - ja wymieniłem jedną strone a żona drugą a nie jest mechanikiem tylko psychologiem. Zajmnie ci to max. 1h. W golfach z tyłu łożyska są bardzo małe i bardzo wrażliwe. Jak masz jakieś pytania chetnie ci odpowiem.
-
- Gadatliwa bestia
Przód jest przerabany jedna strona zajęła mi około 4 godzin i to akurat robiłem z Tata który sie troche zna na rzeczy. Łożysko dobre do przodu kosztuje około 80 zł robocizna drugie tyle ale tez dasz rade sam zrobic tylko trzeba uważać przy wybijaniu łożyska żeby nie uszkodzic ABSu jak masz i potem jak je bedziesz wkładał zeby znów nie pękło łożysko przydadzą ci się różnego rodzaju rurki i rury kanalizacyjne żeby je po rancie symetrycznie wbić.
Objawy zużytego łożyska z przodu to bicie na kierownicy przy skręcie, wycie na zakrętach a w przedostatnim stadium na prostej. Auto gorzej może się toczyc - opór przekchylonego koła.
Objawy zużytego łożyska z przodu to bicie na kierownicy przy skręcie, wycie na zakrętach a w przedostatnim stadium na prostej. Auto gorzej może się toczyc - opór przekchylonego koła.
- waldek120375
- Nowicjusz
- Kontakt: