Interfejs MAX 232 part II ;)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Interfejs MAX 232 part II ;)
Witam ponownie.Jestem początkującym elektrykiem samochodowym.Na początek chciałem poznać VAG COM a i zrobiłem interfejs na ukł. max232 .NIestety nie działa. Mogę liczyc na jakieś podpowiedzi?Załączę schemat. A na email mogę wysłać resztę - płytke itp.Pozdro
[ Dodano: Nie Maj 28, 2006 19:40 ]
Aha.Podłączałem interfejs do zasilacza niestabilizowanego + i -, z drugiej strony pod COM1 komputeraz z WIN 95.Próbowałem na VAGu ALPHA 0.81 ,208.1 i 3.112 .We wzystkich przypadkach komunikat - "COM1 port -OK , inerface status -3 not found, or not ready"Co moze byc grane?
Pomocy!
[ Dodano: Nie Maj 28, 2006 19:40 ]
Aha.Podłączałem interfejs do zasilacza niestabilizowanego + i -, z drugiej strony pod COM1 komputeraz z WIN 95.Próbowałem na VAGu ALPHA 0.81 ,208.1 i 3.112 .We wzystkich przypadkach komunikat - "COM1 port -OK , inerface status -3 not found, or not ready"Co moze byc grane?
Pomocy!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Pit, pisałem do ciebie na maila.Mam pytanko,czy będziesz miał czas i ochotę trochę mi pomóc?Przy montażu popełniłem dwa błędy w druku i nie prawdzając podłączyłem.Poza tym pomyliłem elementy i wstawiłem nie sprawdzając zły tranzystor - w sklepie twierdzili,ze to zamiennik,fachowcy jak jaPitrekT pisze:Kondensatory przy MAX232 powinny mieć jednakową wartość

- marekos
- Mały gagatek
- Kontakt:
według mnie ten schemat jest troche dziwny i przekombinowany. Ja Ci prponuje ten schemat.
http://coolchip.co.funpic.de/cc2/index. ... topic=obd2
Jesli chodzi o ten wcześniejszy to wartość kondensatorów prz układzie MAX232 nie jest krytyczna i powinna się zawierać w przedziale od 1uF do 22uF ja proponuje 10uF z tą wartością zawsze mi działą łącze. Układ ST232CN jest jak najbardziej zamiennikiem. Mysle że błąd popełniłęś przy montażu tranzystora MOSFET BS170, który jest elementem piekielnie delikatnym i trzeba nie lada umiejętności aby go zamontowąć. Ale błędnie jest oznaczony tranzystor BC338, i we wtyczce do kompa pin nr.2 jest zwarty do masy. tyle zauważyłem na szybkiego. Ten schemat jest poprostu do d.....
http://coolchip.co.funpic.de/cc2/index. ... topic=obd2
Jesli chodzi o ten wcześniejszy to wartość kondensatorów prz układzie MAX232 nie jest krytyczna i powinna się zawierać w przedziale od 1uF do 22uF ja proponuje 10uF z tą wartością zawsze mi działą łącze. Układ ST232CN jest jak najbardziej zamiennikiem. Mysle że błąd popełniłęś przy montażu tranzystora MOSFET BS170, który jest elementem piekielnie delikatnym i trzeba nie lada umiejętności aby go zamontowąć. Ale błędnie jest oznaczony tranzystor BC338, i we wtyczce do kompa pin nr.2 jest zwarty do masy. tyle zauważyłem na szybkiego. Ten schemat jest poprostu do d.....
[img]http://img113.imageshack.us/img113/6610/img23312uz2.jpg[/img]
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Nawet nie wiecie,jak mi przykro i że też wcześniej nie zapytałemmarekos pisze:Ten schemat jest poprostu do d.....

[ Dodano: Pon Maj 29, 2006 21:08 ]
Aha.Czy ten interfejsik będzie działał poprawnie na VAGu 3.112 ?marekos, czy go robiłes i nie masz z nim żadnych problemów?Jak mam postępować przy uruchamianiu?Wystarczy podpiąć w COM, do + i - w złączu OBD i w opcjach przeprowadzić test?Czy jest mozliwe urucomienie pod XPekiem,a jeżeli tak to czy trzeba zmieniac ustawienia portów??Czy raczej instalować WIN98?