Citizen Band

Wszystko o nawigacji i CB Radiu.

Moderatorzy: k0nr4d, VIP

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Auto: GSXR/A8
Silnik: R4V8
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: k0nr4d » pt lut 18, 2011 16:52

A ja dzisiaj dokonałem transakcji i czekam na przesyłkę U68XL. Wreszcie coś, co można nazwać radiotelefonem CB :P

"Nie każdy żart rodzi bekę, nie każda przyczepa ma plandekę."
Obrazek

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » pt lut 18, 2011 17:14

Kasa odłożona na nowe radio poszła na zaplacenie mandatu za skrócenie pauzy ;] z zakupem muszę się wstrzymać do następnego miesiąca. Alana 18 biore do dużego mobila ze względu na jego wymiary a do Golfizny szukam jakiegoś konkretnego radia.

Z mikrofonem doszedłem do rozwiązania. Padł kabel. Jak jest luźny to jest ok, a gdy rozciągam to nie ma połaczenia. Z baterią wszystko ok. Mam teraz dylemat komu oddać cherokkiego żeby nie spaprał roboty.

Tomek jak będziesz coś miał na sprzedaż to daj znać.

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » wt lut 22, 2011 16:04

Znaczy trzeba kabelek przelutować na nowo. Pytanie czy od strony mikrofonu czy od strony wtyku. Może jakiś serwis CB bliższy Tobie da radę to ogarnąć...

Jak mi HAM'a poskładają do kupy to sie będę zastanawiał nad jego ewentualną sprzedażą.
U nas w grupie są w tej chwili takie roszady z radiami, że trudno spamiętać kto co wziął nowego, kto co przejął od kogoś itp. W chwili obecnej na sprzedaż jest Magnum S9175 kolegi. Nie wiem co tam u Jarka z ciekawostek do wzięcia jeszcze leży. OmegaForce S45 HP chyba już zaklepana. Galaxy 95T2 - nie wiem, wczoraj leżał na półce.

W moim Galaxiaku zostały zainstalowane TopGun Modulator i Compressor (jak w Magnum S9 i S45), wymieniliśmy końcówki na RFX75 (to co standardowo siedzi w S45 HP). Dodatkowo wymiana pewnych elementów na lepsze (diody Shotk'yego, Murata itp). Jestem bardziej niż zadowolony z efektów prac.

W samochodzie prezentuje się to tak:
Obrazek

Obrazek

Najlepsze przy kołku w serce jest to, że działa nie tylko na wampiry.

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » śr lut 23, 2011 16:31

Oldscoolowo to wygląda :grin: i kolorki też niczego sobie :hmm: Z drugiej jednak strony gdybym miał Golfa VI to bym sie nieźle szczypał zanim bym wiedział gdzie radio włożyć.

Z tym moim kablem podskocze do znanego serwisu CB, ale znając ich to będą mieć nieziemsko drogo i mogą spaprać robotę. Pomyśle jeszcze.

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » śr lut 23, 2011 20:42

VDO - Blink pisze:gdybym miał Golfa VI to bym sie nieźle szczypał zanim bym wiedział gdzie radio włożyć.
Też się szczypałem. Początkowo Albrecht 5800 i EuroCB 3900LCD jexdziły w miejscu schowka po lewej stronie kierownicy. Ale tu miałem obawy o poduszkę powietrzną, no i miejsce niezbyt wygodne do obsługi radia.
Innych miejsc w mojej VI praktycznie nie ma. Nawet radio pokroju Unidena 520 nie mieści się pomiędzy tunel a fotel. Jako, że mi w samochodzie wiercić nie można, "zadałem sobie trud" i dowiedziałem się ile kosztuje ten plastik co to go sobie podziurawić postanowiłem. Dowiedziałem się i zdecydowałem na podziurawienie. A jak już dziurawić, to już pod duże radio było lepiej. No i wygląda tak jak na zdjęciach.

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » czw lut 24, 2011 11:46

A co masz na miejscu schowka pod climatroniciem? Navi?

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » czw lut 24, 2011 13:58

VDO - Blink pisze:A co masz na miejscu schowka pod climatroniciem? Navi?
To panel sterujący do zestawu głośnomówiącego.
VDO - Blink pisze:Oldscoolowo to wygląda
To jeszcze głośnik sobie zobacz:

Obrazek

Obrazek

W sumie jakby się zastanowić, to ze sprzętu cb jaki mam to jedynie anteny jeszcze można nowe kupić... na pozostałe sprzęty, trzeba popolować trochę.

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » czw lut 24, 2011 18:45

Anteny też w sklepie nie dostaniesz, skoro masz przedłużonego Colorado do 2,30m...

A powiedz mi, sam głośnik w radiu daje rade czy musisz go wspomagać owym Albrechtem?

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » pt lut 25, 2011 11:49

Nie Colorado tylko Texas. I jak się okazało nie był przedłużany. W fabryce im coś nie wyszło i dostroili go dłuższym promiennikiem.
Niestety, uległ awarii typowej dla Texas'ów i po naprawie został skrócony do 199cm. Kilka dni temu znowu odmówił posłuszeństwa. Prawdopodobie mrozy mu zaszkodziły. Myslę, że raczej do niego już nie wrócę. Byc może wykorzystam promiennik do budowy czegos ciekawego i tyle.

Także nie kupujcie Texas'ów.

Głośnik w radiu działa przynajmniej dobrze. Tyle, że zewnętrzny działa lepiej i ma jeszcze załączalny filtr. Poza tym, mam z radia wyprowadzoną przedłużkę pod którą sobie szybciuteńko podłączam albo głośnik albo słuchawkę.

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » sob lut 26, 2011 14:33

Oberwał się chyba kabel w Cherrokiem przy wejściu do radia. Spiąłem to gumką recepturką a jutro rozkręcę z wujem tą końcówkę i skrócimy kabel, powinno pomóc. Z ciekawości sprawdziłem nadawnie Alana w centrum Poznania, przy okazji rozkręcając Mic Gaina na 90% i z echem na 40%, raporty były bardzo pozytywne. Ktoś krzyczał że przy takim nadawaniu to w Zakopanyn mnie słychać, inni mówili że głośno, aż za głono.

Tomek, wiadomo już coś na temat tego Alana 77-160, podobnego do 18? Wspominałes że poszedł na stół do Jarka i jestem ciekaw efektów, bo przymierzam się do niego. :food:

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » ndz lut 27, 2011 17:49

Nie poszedł na stół. Tylko go obejrzeli i tyle. Ja bym sobie go odpuścił.

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » pn lut 28, 2011 19:11

W podobnej cenie to będę szukał Herbatnika, potem na stół do Jarka. Nie chce kupować u niego radyjka bo ma niestety drogo.

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » pn lut 28, 2011 20:06

A po co Ci Herbatnik?

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » wt mar 01, 2011 12:21

Potrzebuje drugie radio i do tego antenę. Albo ml-145 albo kolo metra lub wiecej jakis helikal.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja i CB Radio”