Witam
Radio: Medion MD5949 (MP3, 4x25W)
Glosniki: Przod JBL 6506
Kable i zwrotnica: oryginalne z zestawu JBL
wszystko.
No i teraz. Spotkalem sie z opinia ze maly przekroj kabla ma wply na niska jakosc basow.
Nie powiem, nie mam basow szczegolnych. W zasadzie sa bardzo kiepskie.
Dobre basy uzyskuje jak puszcze Rammsteina "Mein Hertz Brent" i ustawiam radio na 65% + loudnes.
1) I pytania czy zmiana kabli z oryginalnych na np 2,5mm lub 5mm ma sens? Bo na moj zdrowy rozum to ma sens ale na tubie 600W
2) Czy moge se pomazyc o basach bez wzmacniacza i skrzyni?
3) Wogole o co chodzi, bo niektorzy mowia kable oryginalne po to sa bo sa pod zestaw zrobione a inni mowia, pierwsze co zrob to wywal oryginalne kable? Ja sie nie znam.
4) Nie mam ochoty kupowac ani skrzyni ani wzmacniacza. Okazalo sie ze albo moje wymagania wzgledem basow sa wieksze niz myslalem, albo radio jest dupiate, albo moge zapomniec. Kable podpiete sa dobrze tam gdzie ma byc plus jest plus i odbic nie ma.
5) Czy wyjscie radia na 4x40 ma wplyw na jakosc basow?
Zapraszam do dyskusji
Pozdrowionka
T.
Pasmo przenoszenia glosnikow zaczyna sie od 55Hz jak podaje producent.
Kable a basy
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
po 1 ma sens zmiana kabli na 2.5mm2
po 2w Twoim zestawie, to raczej możesz pomarzyć
po 3 patrz punkt 1
po 4 no radio niestety jest z nisko niskiej półki jeśli można tak powiedzieć
po 5 4x40 to raczej muzycznej ma to radio, więc ma wpływ, brak mocy brak dźwięku
więc zmiana kabli może mieć wpływ, ale cudu sie nie spodziewaj napewno
po 2w Twoim zestawie, to raczej możesz pomarzyć
po 3 patrz punkt 1
po 4 no radio niestety jest z nisko niskiej półki jeśli można tak powiedzieć
po 5 4x40 to raczej muzycznej ma to radio, więc ma wpływ, brak mocy brak dźwięku
więc zmiana kabli może mieć wpływ, ale cudu sie nie spodziewaj napewno
Nie ma się co oszukiwać, radio badziewne. Przy dobrym wygłuszeniu i niezłym radiu ten zestaw zagra ci już ładnie. Kable jak napisał Łuki do wooferów 2.5 mm2 z miedzi beztlenowej OFC, do tweeterów 1.5mm2. Jeśli nie masz zamiaru kupować wzmacniacza, zmień chociaż radio na lepsze (np. pioneer, clarion, coś z sensowną końcówką mocy, a nie marketowym 4x80 W ).
ex BvLin3K
najpierw zaczelo sie od takiegokabla by na szybko podpiac
teraz jest tak 20mm2
po zmianie kabla zasilajacego jest duza roznica w jakosci i glosnosci polecam.
i tu masz tabelke z doborem kabli..
teraz jest tak 20mm2
po zmianie kabla zasilajacego jest duza roznica w jakosci i glosnosci polecam.
i tu masz tabelke z doborem kabli..