Przepalający się przełącznik
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Witam
Zapłon w moim golfiku przerobiłem na przełącznik dźwigienkowy
Problem jest taki, że średnio co miesiąc taki przełącznik się przepala
najmocniejszy jaki znalazłem na 10A więc stwierdziłem, że dam przed nim bezpiecznik ale i tak ostatnio przepalił się najpierw przycisk
Nie wiem czy gdzieś może można dostać mocniejsze przełączniki
W aucie zamontowałem elektryczne szyby, ale zanim były zamontowane przełączniki też się przepalały
Może ktoś ma jakiś pomysł co z tym może być nie tak
Pzdr
Zapłon w moim golfiku przerobiłem na przełącznik dźwigienkowy
Problem jest taki, że średnio co miesiąc taki przełącznik się przepala
najmocniejszy jaki znalazłem na 10A więc stwierdziłem, że dam przed nim bezpiecznik ale i tak ostatnio przepalił się najpierw przycisk
Nie wiem czy gdzieś może można dostać mocniejsze przełączniki
W aucie zamontowałem elektryczne szyby, ale zanim były zamontowane przełączniki też się przepalały
Może ktoś ma jakiś pomysł co z tym może być nie tak
Pzdr
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Nie wiem co tam dokładnie kombinujesz ale możesz to zrobić przez przekaźnik...a przełącznik zastosować mniejszy i dać tylko jako sterowanie tego przekaźnika
czyli kupujesz zwykły przekaźnik czterostykowy (ze stykami 30, 85, 86, 87)...te dwa kabelki które masz przy obecnym przełączniku dajesz na styki 30 i 87 przekaźnika, do przełącznika dajesz +12V a drugi kabelek dajesz do styku 86 przekaźnika. Na styk 85 dajesz masę...i już obwód będzie wytrzymywał 30A a przełącznik możesz dać o wiele mniejszy niż obecny.
czyli kupujesz zwykły przekaźnik czterostykowy (ze stykami 30, 85, 86, 87)...te dwa kabelki które masz przy obecnym przełączniku dajesz na styki 30 i 87 przekaźnika, do przełącznika dajesz +12V a drugi kabelek dajesz do styku 86 przekaźnika. Na styk 85 dajesz masę...i już obwód będzie wytrzymywał 30A a przełącznik możesz dać o wiele mniejszy niż obecny.
-
- Mały gagatek
-
- Mały gagatek
mam mały problem bo przekaźniki są tylko takie w których 87 jest 2 razy
jedno 87 i jedno 87a i jak bym nie kombinował to nie działa
jedno 87 i jedno 87a i jak bym nie kombinował to nie działa
- Qto
- _
- Kontakt:
87a zostawiasz wolne...87 i 30 dajesz kabelki które wcześniej były przy przełączniku...na 85 dajesz masę. Dajesz nowy przełącznik do którego potrzebne są dwa kabelki, jeden dajesz do plusa (+12V np z aku, oczywiście można z dowolnego miejsca) a drugi do styku 86 przekaźnika. Jak nie działa to przekaźnik walnięty...sprawdzić można podając zasilanie na styki 85 i 86...musi wtedy cyknąć. Mam nadzieję, że zrozumiałeś...można jeszcze dać bezpiecznik
-
- Mały gagatek
no tak ale te które wcześniej były przy przełączniku to +12 i ten który idzie do zapłonu
a jak nie dam masy to nie będzie działało, przynajmniej na próbę?
a jak nie dam masy to nie będzie działało, przynajmniej na próbę?
- Qto
- _
- Kontakt:
no zgadza się, daltego mają iść na styki 30 i 87, te styki są złączne po podaniu zasilania na 85 i 86 (jeden masa, drugi plus)Dreadus735 pisze:no tak ale te które wcześniej były przy przełączniku to +12 i ten który idzie do zapłonu
nie do końca rozumiem ale jak nie dasz masy na jeden ze styków 85 lub 86 (na drugi +12V) to układ nie zadziałaDreadus735 pisze:jak nie dam masy to nie będzie działało, przynajmniej na próbę?
-
- Mały gagatek