Citizen Band

Wszystko o nawigacji i CB Radiu.

Moderatorzy: k0nr4d, VIP

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » ndz lut 13, 2011 15:33

Ostatnio mam chyba pecha i same problemy ze sprzętem. W ciężarowym Alan odmówił posłuszeństwa - grucha nie łaczy i nie ma wcale nadawania. Tzn jest, ale słychać mnie bardzo cicho, prawie wcale. Sprzęt raczej na złom. Wróciłem na weekend do domu, tata grzebał mi w samochodzie bo padfła nagrzewnica i po złożeniu wszystkiego montuje CB. Okazuje sie że w Alanie 18 padł Cherrokie. Nie mam zielonego pojęvia co jest. Jajk grucha leży korkiem do góry to nadawanie jest a gdy tylko wezmę do ręki i podniose - nadawanie znika. Ruszam kablem i nic, musze gruchę spowrotem położyć w tej pozycji i jest ok. Rozkręciłem i wszystko chodzi jak powinno, skręcam i znów nie gra :panna: Bateria sprawna, wszystko na swoim miejscu a Cherroke odmawia współpracy. Eh. Chyba czeka mnie wysłanie do Jarka sprzętu na naprawę i ogólny przegląd żeby mi sprawdził czy nic go nie boli.

Tomek odezwij się do mnie na PW bo będę miał do Ciebie mały interes ;)

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Auto: GSXR/A8
Silnik: R4V8
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: k0nr4d » ndz lut 13, 2011 16:06

Rozkręcałeś A87? Może jest lichy kontakt na pinie modulacyjnym w samym gnieździe mikrofonowym i podobnie może być w A18. Druga sprawa, może padł potencjometr Mic Gain i czułość majka jest minimalna w 87. Jak będziesz oddawał na złom, to powiedz gdzie, chętnie przygarnę :P

"Nie każdy żart rodzi bekę, nie każda przyczepa ma plandekę."
Obrazek

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » ndz lut 13, 2011 21:39

VDO - Blink pisze:Tomek odezwij się do mnie na PW bo będę miał do Ciebie mały interes
A Ty się nie możesz na pw odezwać? :satan:
Sprawdź kabel od baterii czy się przpadkiem nie luzuje.

Najlepsze przy kołku w serce jest to, że działa nie tylko na wampiry.

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » pn lut 14, 2011 14:53

W ciężarowym mam Alana 102, a w Magnumce został 87. Trochę szkoda, ale w TGA nie mam miejsca na montaż 87. Idealnym wyjsciem bedzie radio wielkości zwykłego CD. Myśle właśnie czym zastąpić tą rozwaloną stodwójke. A w moim prywatnym 18 mik już nie daje znaku życia. Ja się nie bawię w majsterkowicza bo na elektronice zielonego pojęcia nie mam, dlatego sprzęt raczej wyśle do Jarka na przeglad.

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: k0nr4d » pn lut 14, 2011 15:07

1DIN ma Lafayette Trucker, ale różne opinie o tym sprzęcie słyszałem. Herberta wciśniesz tam?

Obrazek

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » pn lut 14, 2011 16:25

Będę szukał coś ciekawego, może właśnie Herbert tam zagości. Zobaczymy w przyszłym miesiącu. Naraziee priorytetem jest dla mnie moj prywatny A18.

Ostatnio widziałem że ostafo sprzedawał Magnum. Wie ktoś za ile poszlo?

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » pn lut 14, 2011 18:25

VDO - Blink pisze:Ostatnio widziałem że ostafo sprzedawał Magnum. Wie ktoś za ile poszlo?
Wiem, ale nie powiem :ass:
VDO - Blink pisze:A w moim prywatnym 18 mik już nie daje znaku życia.
Baterię sprawdzałeś?

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » pn lut 14, 2011 23:32

Narazie nic nie sprawdzę, bo jestem juz w trasie i zjadę do domu koło piątku. Bateria jest ok. Na moje oko jakis kabel nie łaczy, ale za bardzo nie moge doszukać jaki. Nie chce nic wiecej pogrzebać a myśle żeby jeszcze raz dać Jarkowi żeby mi lepiej dostroił przy okazji mikrofon z radiem żeby się nie sprzegał za mocno. Co do nowego radia to może będzie coś ze wstęgami. Sam nie wiem. Wszystko zależy od budżetu ile szef sie dorzuci :food:

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » wt lut 15, 2011 11:58

VDO - Blink pisze:myśle żeby jeszcze raz dać Jarkowi żeby mi lepiej dostroił przy okazji mikrofon z radiem żeby się nie sprzegał za mocno
Trzeba pokręcić pr'ką od wzmocnienia w mikrofonie i już. Nic więcej Ci nie zrobi. Jak koniecznie chcesz by on to zrobił, to musiałbyś podjechać swoim samochodem do niego...
VDO - Blink pisze:Co do nowego radia to może będzie coś ze wstęgami. Sam nie wiem.
To jak będziesz gotowy to daj znać. Albo wybierzesz od ręki co będzie, albo na coś się zapoluje.

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » śr lut 16, 2011 16:40

Co powiecie na temat Presidenta JFK pierwsze wydanie?

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: k0nr4d » śr lut 16, 2011 17:04

Zależy za jakie pieniądze :P Do auta się nadaje, bo trochę głuchawy jest, więc i zakłóceń za dużo nie zbierze, odsłuch baaardzo przyjemny. Filtry ma dobre, dla ludzi ceniących ciszę, jak znalazł. Na mocy trzeba się skręcić, coby użytkowników na kanałach obok nie denerwować :P

Obrazek

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » czw lut 17, 2011 14:04

k0nr4d, co masz za radyjka na sprzedanie? Tego JFK upatrzylem za 320zł

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: k0nr4d » czw lut 17, 2011 16:13

Cena za tego JFK raczej normalna o ile stan jest bdb. Jak na razie mam tylko Radioteka SSB, ale to raczej sprzęt do zabawy na bazie. Mam też PANa PC50, niby zaklepany dla kolegi z forum, miał wpłacić pieniądze, ale nie ma ani kasy, ani odzewu. Odsłuch rewelacyjny, ale trzeba podłączyć głośnik zewnętrzny, bo wbudowany jest mały, a co za tym idzie cichy. Filtry ANL+NB dały radę nawet z moimi starymi kablami zapłonowymi. Bardzo selektywne. Radio z Niemiec, więc brak trafa i nadaje w AM z mocą 1,6W przy 13,8V, w FM 5W. Majk dynamiczny. Generalnia fajna stara japońska konstrukcja, tylko trzeba mieć na to radio miejsce. Jak znajdę coś dla siebie, a szukam Walkera lub U68, to będzie na handel mój U520.

Obrazek

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » pt lut 18, 2011 16:37

Ja nie wiem czy HAMa się nie będę pozbywał... ale najpierw trza go do kupy poskładać, bo Top-Guny z niego przeszły do Galaxiaka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja i CB Radio”