Interfejs MAX 232 part II ;)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Interfejs MAX 232 part II ;)

Post autor: stonefree » ndz maja 28, 2006 19:35

Witam ponownie.Jestem początkującym elektrykiem samochodowym.Na początek chciałem poznać VAG COM a i zrobiłem interfejs na ukł. max232 .NIestety nie działa. Mogę liczyc na jakieś podpowiedzi?Załączę schemat. A na email mogę wysłać resztę - płytke itp.Pozdro

[ Dodano: Nie Maj 28, 2006 19:40 ]
Aha.Podłączałem interfejs do zasilacza niestabilizowanego + i -, z drugiej strony pod COM1 komputeraz z WIN 95.Próbowałem na VAGu ALPHA 0.81 ,208.1 i 3.112 .We wzystkich przypadkach komunikat - "COM1 port -OK , inerface status -3 not found, or not ready"Co moze byc grane?
Pomocy!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Forester
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Forester » ndz maja 28, 2006 21:16

elektrykiem nie jestem - moge tylko poadzic forum elektroda.pl oraz obd2.pl

POZDRO !!
----------------------------------------------------
>>>EUROPE EDITION --- ZAGAZOWANY<<<

Awatar użytkownika
PitrekT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: PitrekT » ndz maja 28, 2006 22:09

Kondensatory przy MAX232 powinny mieć jednakową wartość w zależności od typu.Z reguły jest to 1 uF.Na tym schemacie jest mix tj: 1 i 10 uF.

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » ndz maja 28, 2006 22:23

PitrekT pisze:Kondensatory przy MAX232 powinny mieć jednakową wartość
Pit, pisałem do ciebie na maila.Mam pytanko,czy będziesz miał czas i ochotę trochę mi pomóc?Przy montażu popełniłem dwa błędy w druku i nie prawdzając podłączyłem.Poza tym pomyliłem elementy i wstawiłem nie sprawdzając zły tranzystor - w sklepie twierdzili,ze to zamiennik,fachowcy jak ja ;).Może móglbym Ci podesłać mailem schemat co i jak było zrobione źle.Może ocenisz, czy mógł pójść układ - zaznaczam ST232CN nie MAX232.Poza tym powiedz mi,który z VAGów najlepiej go toleruje, na jakim systemie operacyjnym, w którym COMie,jak go sprawdzic bez VAGa (samo wykrycie interfejsu w comie ).Zasilałem fejs nie z aku,ale z zasilacza z kondensatorem tylko,ale przy napięciu 14,6V.Pomożecie? :panna: MOże masz GG?

Awatar użytkownika
marekos
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: marekos » pn maja 29, 2006 09:11

według mnie ten schemat jest troche dziwny i przekombinowany. Ja Ci prponuje ten schemat.

http://coolchip.co.funpic.de/cc2/index. ... topic=obd2

Jesli chodzi o ten wcześniejszy to wartość kondensatorów prz układzie MAX232 nie jest krytyczna i powinna się zawierać w przedziale od 1uF do 22uF ja proponuje 10uF z tą wartością zawsze mi działą łącze. Układ ST232CN jest jak najbardziej zamiennikiem. Mysle że błąd popełniłęś przy montażu tranzystora MOSFET BS170, który jest elementem piekielnie delikatnym i trzeba nie lada umiejętności aby go zamontowąć. Ale błędnie jest oznaczony tranzystor BC338, i we wtyczce do kompa pin nr.2 jest zwarty do masy. tyle zauważyłem na szybkiego. Ten schemat jest poprostu do d.....

[img]http://img113.imageshack.us/img113/6610/img23312uz2.jpg[/img]

Awatar użytkownika
BeBe_1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: BeBe_1 » pn maja 29, 2006 11:23

Nie potrzebny Zener na nogę 12 raczej rezystor ok. 10k. Jeżeli zastosowano ST232CN to wg specyfikacji kondensatory 0,1µF. Tranzystor BC338 to npn a nie pnp.Jak i co on ma przewodzić skoro nie jest zasilany.
marekos pisze:Ten schemat jest poprostu do d.....
To chyba prawda.

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » pn maja 29, 2006 21:04

marekos pisze:Ten schemat jest poprostu do d.....
Nawet nie wiecie,jak mi przykro i że też wcześniej nie zapytałem :dupek: >bardzo wielkie dzieki.Próbuję dalej.

[ Dodano: Pon Maj 29, 2006 21:08 ]
Aha.Czy ten interfejsik będzie działał poprawnie na VAGu 3.112 ?marekos, czy go robiłes i nie masz z nim żadnych problemów?Jak mam postępować przy uruchamianiu?Wystarczy podpiąć w COM, do + i - w złączu OBD i w opcjach przeprowadzić test?Czy jest mozliwe urucomienie pod XPekiem,a jeżeli tak to czy trzeba zmieniac ustawienia portów??Czy raczej instalować WIN98?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”