Ustawienie rozrządu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ustawienie rozrządu
Witam wszystkich forumowiczów
Mam parę pytań związanych ze sprawdzeniem rozrządu gdyż szukałem ale nie znalazłem
Mój samochód to golf II 1.6 RF benzyna + LPG z 1989r.
1.W książce znak na kole zębatym napędu rozrządu jest pokazane, że ma być na równi z pokrywą głowicy
a w programie info-tech , że znak ma być na pionowo
które dotyczy mojego samochodu ?
2.czy wszystkie znaki mają się równocześnie pokrywać: na kole pasowym wałka korbowego ze znakiem na kole wałka pośredniego, na kole zębatym wałka rozrządu oraz znak w obudowie skrzyni, czy jakoś pojedynczo się mają pokrywać ?
3.Znak w obudowie skrzynii to taki jakby trójkąt ? znak na kole pasowym wałka korbowego to przecięcie ? znak na kole zębatym wałka pośredniego to kropka ? znak na kole zębatym napędu rozrządu to linia białą farbą czy jakis inny ?
Mam parę pytań związanych ze sprawdzeniem rozrządu gdyż szukałem ale nie znalazłem
Mój samochód to golf II 1.6 RF benzyna + LPG z 1989r.
1.W książce znak na kole zębatym napędu rozrządu jest pokazane, że ma być na równi z pokrywą głowicy
a w programie info-tech , że znak ma być na pionowo
które dotyczy mojego samochodu ?
2.czy wszystkie znaki mają się równocześnie pokrywać: na kole pasowym wałka korbowego ze znakiem na kole wałka pośredniego, na kole zębatym wałka rozrządu oraz znak w obudowie skrzyni, czy jakoś pojedynczo się mają pokrywać ?
3.Znak w obudowie skrzynii to taki jakby trójkąt ? znak na kole pasowym wałka korbowego to przecięcie ? znak na kole zębatym wałka pośredniego to kropka ? znak na kole zębatym napędu rozrządu to linia białą farbą czy jakis inny ?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Ustawienie rozrządu
nie poszukałeś wszystko opisano wielokrotnie
rysunek 1.
ad2 wszystkie znaki równocześnie
ad3 - wszystko tak, z wyjątkiem tego że farby białej brak o ile sam sobie ktoś nie zaznaczy
ipiszemy o kole pasowym wału (nie wałka) korbowego
koła wałka rozrządu i pośredniego są identyczne, każde ma dwa znaki po jednym z każdej strony, wykorzystujesz oo tej stronie jak na rysunku widać
w sumie na znaki w obudowie skrzyni nie musisz patrzeć wcale, tylko dla ostatecznej pewności
Nie zakładaj dwóch tematów o jednym, bałaganisz na forum, drugi poszedł do kosza.
rysunek 1.
ad2 wszystkie znaki równocześnie
ad3 - wszystko tak, z wyjątkiem tego że farby białej brak o ile sam sobie ktoś nie zaznaczy
ipiszemy o kole pasowym wału (nie wałka) korbowego
koła wałka rozrządu i pośredniego są identyczne, każde ma dwa znaki po jednym z każdej strony, wykorzystujesz oo tej stronie jak na rysunku widać
w sumie na znaki w obudowie skrzyni nie musisz patrzeć wcale, tylko dla ostatecznej pewności
Nie zakładaj dwóch tematów o jednym, bałaganisz na forum, drugi poszedł do kosza.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: Ustawienie rozrządu
poczytałem jeszcze trochę tematów i chce się upewnić, na znak na kole zamachowym to patrzeć na takie jakby zero, mniejszy znak, tak ?
a apropo tych dwóch tematów to sorki, ale nie wiedziałem gdzie ma być poprawnie założone, więc założyłem na obu,
jeszcze raz sorki
a apropo tych dwóch tematów to sorki, ale nie wiedziałem gdzie ma być poprawnie założone, więc założyłem na obu,
jeszcze raz sorki
1. czy na kole zamachowym to będzie ten znak ?
2. znak na kole zębatym napędu rozrządu jest dobrze ? i czy to ma być kreska ?
3. znak na aparacie zapłonowym to ma być kreska ? w czasie kręcenia kołem palec też się przestawia ? bo akurat na tym foto nie ustawiałem na znaki bo nie chciało mi się rozbierać i niewiem czy mam przestawiony zapłon czy przez to że nie jest na znakach ?
3. znak na aparacie zapłonowym to ma być kreska ? w czasie kręcenia kołem palec też się przestawia ? bo akurat na tym foto nie ustawiałem na znaki bo nie chciało mi się rozbierać i niewiem czy mam przestawiony zapłon czy przez to że nie jest na znakach ?
Ustawienie rozrządu
żlegrabek150 pisze:
ten znak ma być pionowo a ten do pokrywy jest z drugiej strony koła
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
Ustawienie rozrządu
ten znak jest od strony świec i jest to kreska, zaznaczyłem tak żeby było widacnorek111 pisze:żle
nigdy nie zwracam uwagi na ten znak bo niby poco,ważne aby OT pokrywało się ze strzałkągrabek150 pisze:ten znak jest od strony świec i jest to kreska, zaznaczyłem tak żeby było widacnorek111 pisze:żle
Ustawienie rozrządu
u mnie tego OT nie ma bo mam metalową obudowę górną
można prosic jeszcze o odpowiedz na pyt. 1 i 3
można prosic jeszcze o odpowiedz na pyt. 1 i 3
Ustawienie rozrządu
- Paweł Marek
- V.I.P.
Ustawienie rozrządu
grabek150, jeśli nie wyjmowałeś aparatu zapłonowego to nie masz potrzeby na niego patrzeć, zgraj te trzy znaki po stronie rozrządu obróć wałem dwa razy ponownie sprawdź i po robocie. Ale jeśli pytasz o aparat to owszem jak masz ustawione znaki o stronie rozrządu i znak na kole zamachowym tak jak masz na fotce to palec ma pokazywać na znak na aparacie, nie widzę tego znaku bo zrobiłeś tak fotkę że się błyszczy wszystko ale patrząc orientacyjnie na położenie palca - to właśnie w tej pozycji ma być.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ustawienie rozrządu
znak zaznaczyłem białą kreda, widac na foto, ale niewiem jak były znaki bo nie chciało mi się rozbierac dolnej obudowy, jutro będą to sprawdzał
a przy ustawianiu zapłonu patrzeć na znaki na kole pasowym i kole wałka pośredniego czy ten co jest na kole zamchowym ?
bo u mnie one razem się nie zgrywają ?
i jak przestawić aparat zapłonowy, żeby wskazywał na znak ?
bo u mnie one razem się nie zgrywają ?
i jak przestawić aparat zapłonowy, żeby wskazywał na znak ?