golf 3 zapach spalin po otwarciu okna
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. W moim golfie po otwarciu okien lub szyberdachu zaczyna w samochodzie śmierdzieć spalinami. Czy moglibyście mi pomóc wskazać przyczynę, mogę dodać tylko że katalizator został wycięty ale raczej nie biorę tego pod uwagę że to może być to. Pozdrawiam
nieszczelny układ wydechowy(sprawdz połaczenia mozesz mieć "przedmuchy")
VW=bezawaryjność>>szyk>>styl;)
które połączenia bo z tego co mi wiadomo to wydech jest zaspawany a jedynym skręcanym połączeniem jest połączenie przy kolektorze gdzie 4 rury schodzą się w 2
Nigdzie nie napisałes że połaczenia sa zaspawane w standarcie sa połaczone na wpust i skrecone obejmami..moze te "pospawane" połaczenia sa wina przedmuchu i swontu spalin.....a moze masz przeciek w układzie paliwowym i to czuć benzyne a nie spaliny
VW=bezawaryjność>>szyk>>styl;)
Raczej wątpię żebym miał przeciek benzyny bo głównie jeżdżę na gazie i cały czas czuć ten zapach, poza tym nawet jakbym miał jakieś przecieki to by mi ubywało benzyny i na pewno w garaży bym zauważył jakieś plamy. Proszę wybaczyć mój chaotyczny sposób pisania gdyż jestem nowy na tym forum. Pozdrawiam
- Paweł Marek
- V.I.P.
waju12, wydech pospawany na sztywno bardzo krótko jest szczelny, bo nie pracuje jak powinien i spawy pękają, więc pewnie to jest przyczyna. Sprawdź jeszcze uszczelkę pod klapą silnika odgradzającą komorę od podszybia, oraz sprawdź czy nie masz jakiejś większej dziury w bagaźniku, np pod tablica rejestracyjną przy wnęce koła zapasowego itp. I przede wszystkim napisz dokładniej - śmierdzi chyba gazem tak? Nie koniecznie musza być to spaliny, może być nieszczelność gdzieś pod maską
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.