Golf 1.6 PN Wymienione szklanki silnik nadal klepie.

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

vicvec
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: vicvec » sob lut 12, 2011 21:00

Witam wszystkich serdecznie. Problemem jest stukanie - klepanie w silniku 1.6 PN w Mk2 podejrzewam zawory ale.. Dwa lata temu wymieniane były szklanki przy okazji wymiany uszczelniaczy i nic to nie dało poza tym ze przestał znikać olej :cool:. Auto po wymianie nadal klepało i klepie na zimnym silniku na ciepłym mniej aczkolwiek słychać charakterystyczne tykanie szczególnie jak doda się gazu na postoju i schodzi z obrotów. Wyżej wymieniona naprawa miała miejsce przy przebiegu około 250 tys. teraz auto ma 283 tys. kilometrów. Nie zauważyłem żeby przez ten czas klepanie nasiliło się poza okresami niskich temperatur wtedy klepie głośniej przy starcie zimnego silnika. Dodam że zalewane były oleje kilku marek wiec jakość oleju chyba odpada. Przeszukałem sporo stron i tematów i nadal nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Jakiś czas przed wymiana szklanek wymieniany był rozrząd i pierwszy raz olej za mojej kadencji z tym samochodem wcześniej silnik chodził równo i cicho ale może w oleju był jakiś specyfik typu doktor? czy rozrząd został źle założony ? a może to jeszcze coś innego.

WEBER wszystko działa lepiej niż fabryka chciała
Sprzedam moje mkII http://www.otomoto.pl/show?id=C21256526" onclick="window.open(this.href);return false;

piteR-ek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: piteR-ek » sob lut 12, 2011 23:28

280k przebiegu to sporo i wymiana samych szklanek to niestety nie wszystko i nie uleczysz już tego. Przelot silnika robi swoje, niestety nie tylko popychacze się zużywają lecz sama głowica też

vicvec
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: vicvec » sob lut 12, 2011 23:41

Dodam ze auto porusza się na LPG. Ale czy takie stuki mogą być spowodowane niedokładnie założonym paskiem rozrządu ?. Strasznie szkoda mi tego auta bo blacharka jest idealna ale serducho niekoniecznie.

Sprzedam moje mkII http://www.otomoto.pl/show?id=C21256526" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
klintonMK2
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: klintonMK2 » ndz lut 13, 2011 11:48

problemem może być ciśnienie oleju. u mnie też klepał i przyczyn szukałem dosłownie wszędzie. w moim wypadku przyczyną stał się smok pompy oleju. miska dostała po dupie i ją zagięło tak, że smok się skrzywił i połamał plasticzki te dookoła siebie. w dodatku nazbierało się tam trochę syfu i przez to pompa nie zaciągała tyle oleju ile trzeba. efekt - klepanie na zaworach. polecam sprawdzić ciśnienie oleju, pompę oleju i zaworek w pompie olejowej (ja swoją całą pompę wyjąłem i dokładnie wymoczyłem w czystej ropie)

vicvec
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: vicvec » śr lut 16, 2011 00:56

Dziękuje za podpowiedzi ewentualnych usterek, umówiłem się już ze znajomym na przyszły tydzień ma zdobyć przyrząd i sprawdzimy ciśnienie oleju. Mam nadzieje że to rozwiąże sprawę a jak nie to będziemy szukać. Dam znać jakie efekty :-)

EDIT: Ciśnienie sprawdzone przy 2tys obrotów powinno być 2bary i się zgadza wsio. Przy następnej wymianie oleju wypłucze silnik i doleje Militeca wraz z nowym olejem. Jak są jakieś gluty to wyjdą :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”