Problem ze światłami VW Golf III

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

lagerg
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem ze światłami VW Golf III

Post autor: lagerg » sob maja 27, 2006 16:09

Witam,
mój problem wygląda następująco: w krótkich światłach mojego auta bardzo niewiele widać. Raczej nie chodzi o to, że światło jest słabe, a o to że źle rozproszone. Jadąc mam przed sobą kilka plam, w których zeby coś dojrzeć przy 90- 100 km/h trzeba nieźle uważać.
Początkowo myślałem, że to problem z ich ustawieniem, ale na stacji diagnostycznej stwierdzili, że jest ok. Mam małe wątpliwości co do poprawności tego sprawdzenia, bo robili to staro wyglądającym przyrządem (według mnie), ale nie widziałem innych tego typu przyrządów. Mam halogeny H4. Nie wiem czy to sprawa samych halogenów czy zwierciadeł czy jeszcze może czegoś innego. Ma ktoś jakieś pomysły?
Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob maja 27, 2006 16:25

Po pierwsze stare żarówki z nadtopionymi włóknami.
Po drugie brudny lub już zmatowiały odbłyśnik.
Po trzecie zaśniedziałe styki.
Podłącz reflektor na próbę na krótko do aku, zobaczysz czy jest różnica. Jeśli tak to trzeba zrobić porządek z elektryką, jeśli nie sprawdzaj zarówki i reflektory.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » sob maja 27, 2006 16:27

tak spotkałem się już z tym problemem ale nie w mk3 wymieniłem żarówki wcale nie mocniejsze ale nowe i było o 40% lepiej

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob maja 27, 2006 16:34

Wystarczy obejrzeć włókno kilkuletniej żarówki żeby zobaczyć o co chodzi. Jest kompletnie zdeformowane. nawet dokładna regulacja świateł nie jest możliwa na takich żarówkach, bo brak ostrej granicy światło cień na mijania.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

lagerg
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lagerg » sob maja 27, 2006 16:42

Dzięki za radę. Sprawdzę, dam znać itd.
Ale.. odnośnie wymiany żarówek. Rozumiem, że można je wymienić na takie same lub mocniejsze. Mocniejsze czyli jakie?
Czy z brudnym lub ze zmatowiałym obłyśnikiem można coś zrobić?

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » sob maja 27, 2006 16:46

w zasadzie to same lustra mozesz kupic ale musisz odklejac szkło troche roboty z tym jest ale nie wiem czy sie opłaca a jesli chodzi o zarówki podam ci linka na ten temat chyba że koledzy z forum nie muszą szukać i ci zapodaja osobiście doradzam 60/65 H-4 jakiej firmy to zależy od ciebie

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob maja 27, 2006 16:49

z brudnym tak. Umyć wacikiem umoczonym w spirytusie umocowanym na drucie. Mocniejsze można ale bez dodatkowych przekaźników możesz styki przy stacyjce przepalić, i będą się lampy bardziej grzać, co jest szkodliwe szczególnie dla gorszej jakości podrabianych reflektorów. Ja zawsze używam 90/100. Co prawda nie wolno ale nikt tego nie sprawdzi. Dawniej w jetce II załozyłem przez przekaźniki bo zaraz styki szlag trafił. Teraz w Vento mam bez żadnych przekaźników. Chyba solidniejsza jest elektr4yka w trójkach.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » sob maja 27, 2006 16:49

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... BFar%F3wki warto poczytać na temat

lagerg
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lagerg » sob maja 27, 2006 18:11

Hm, teraz tak patrzę i muszę przeprosić. Źle sformułowałem problem. Pomyliło mi się i myśląc o światłach mijania napisałem o nie tych żarówkach. Widoczność przy włączonych halogenach jest ok. Zresztą jak teraz sprawdziłem mam dobre H4 (Osram Bilux). Problem jest przy zwykłych krótkich. Napiszcie proszę na ile to zmienia wasze diagnozy.

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » sob maja 27, 2006 18:50

Gregal pisze:Napiszcie proszę na ile to zmienia wasze diagnozy.

Nic się nie zmienia
Gregal pisze:napisałem o nie tych żarówkach
H4 jednocześnie świeci dla świateł mijani i drogowych
Gregal pisze:Mam małe wątpliwości co do poprawności tego sprawdzenia, bo robili to staro wyglądającym przyrządem (według mnie), ale nie widziałem innych tego typu przyrządów.
Do tego wystarczy prosta ściana, więc obojętne czymkolwiek Ci sprawdzali - to jeżeli mieli o tym pojęcie to dobrze ustawili.

Jest jeszcze jedna sprawa - co to są za lampy? Czy oryginalne, czy jakieś zamienniki bo auto miało dzwona? Bo jeżeli np Depo to niska cena powoduje tragiczna jakośc działania, którą mozna tylko poprawić przez zakup innych lamp....

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

lagerg
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lagerg » sob maja 27, 2006 19:21

Z tego co widzę, i opinii innych (lepszych ode mnie mechaników) auto nie było bite. Sądzę, iż lampy są oryginalne.

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » sob maja 27, 2006 19:29

Gregal pisze:Sądzę, iż lampy są oryginalne
A jakiej są firmy?

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: djtom » sob maja 27, 2006 19:37

Oryginały są z Helli.

Nocne Mary Squad :partyman:
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję. :prayer:

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

lagerg
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lagerg » sob maja 27, 2006 19:48

Na obu jest Hella.

[ Dodano: 27 Maj 2006 19:53 ]
Skoro już padł temat lamp. Zakładając wymianę to na jakie?. Możecie jakieś polecić?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”