Ile wam pali diesel?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ile wam pali diesel?
Ja ostatnio zastanawiałem się jak to możliwe, ale zauważyłem spadek spalania w mieście o 1-1.5l wg mfa po wyjeżdżeniu baku z dolanym stp antyżelem - tzn przy dolaniu środka palił więcej (więcej niż przed dolaniem), a po dojechaniu do rezerwy i wlaniu nowych 30l ropy pali wyraźnie mniej
-
- Użytkownik
- Silnik: AHF
- Kontakt:
Re: Ile wam pali diesel?
Ja teraz liczyłem z kalkulatora nie tam jakieś fisy srisy bo tam to powinienem zapomnieć jak sie tankuje 100% miasto i spalanie w BORA AJM wyszło mi 8,9l na 100 km w wrunkach zimowych. Wydaje mi sie ze nie tak zle jak na wiecznie niedogrzany silnik.
Pozdro
ZC
Pozdro
ZC
-
- Forum Master
Ile wam pali diesel?
Witam, dwie strony wcześniej opisałem co trzeba zrobić aby zmniejszyć spalanie (przywrócić do początkowego). To naprawdę zdaje egzamin.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
Ile wam pali diesel?
perki pisze: arwam napisał(a):odzim, to zależyco kierowcauznaje za szaleństwo bo jak wytłumaczysz to że mój na trasie nie spali 4l/100kmprzy prędkościach 130-150km/h ?
a mnie na fizyce uczyli ze im wyzsza predkosc tym wieksze obciazenie , tym wieksze opory dla auta jesli chodzi o powietrze itp
niestety ten silnik najlepiej paliwo wykorzystuje jak masz obroty 2200-3000rpm także jak jedziesz z niższymi obrotami to trzeba zredukować bo inaczej spalanie zaczyna iśćw górę.
dziesiejszy pomiar:
17,3l na przejechane 480km
ile to daje?
- JakPodglosnisz
- Ma gadane
Ile wam pali diesel?
Wychodzi 3,6l na 100 km. Dziwne, a zarazem bardzo intrygujące
Możliwe, że coś pomyliłeś, bo wynik naprawdę szokuje.
Możliwe, że coś pomyliłeś, bo wynik naprawdę szokuje.
Ile wam pali diesel?
jestes lepszy niz w jezdzie na oszczednoscarwam pisze:17,3l na przejechane 480km
Ile wam pali diesel?
odzim, JakPodglosnisz, w tym aucie nie liczą cisza i kultura pracy czy zadymienie spalin a po drugie w tej skrzyni jest wydłużona piątka.
i jest bardzo zbliżona do GGU to razz a dwa tylko w wąskim zakresie obrotów jest taki oszczędny.
jak nie wierzycie to przyjedźcie i lejemy na pusty zbiornik i robimy 200km
po drugie sporo wilgoci było w powietrzu co akurat Dieslowi służy.
bo normalnie ciut więcej bierze bo około 3,8l jak się w trasie leci ze stałą prędkością.
w mieście około 6-7l w zależności od warunków na drodze i tego czy dużo się w korkach stoi. jedynie tylko na krótkich przebiegach jak dość często jeżdżę na krótki odcinek i silnik gaszę i znów odpalam to wtedy około 7-7,5l.
w trasie nawet jak bardzo się znęcasz nad gazem prędkości około 150-180km/h i przy niemal każdym wyprzedzaniu gaz w podłogę to wtedy nie uda sięwięcej niż 8,5l/100km wycisnąć i to jest mój rekord największego spalania na tym silniku przy sprawnym termostacie. przy niesprawnym spalanie potrafiło sięgnąć około 12l w jeździe miejskiej w zimie
i jest bardzo zbliżona do GGU to razz a dwa tylko w wąskim zakresie obrotów jest taki oszczędny.
akurat pomyłka w grę nie wchodziJakPodglosnisz pisze:Możliwe, że coś pomyliłeś, bo wynik naprawdę szokuje.
jak nie wierzycie to przyjedźcie i lejemy na pusty zbiornik i robimy 200km
po drugie sporo wilgoci było w powietrzu co akurat Dieslowi służy.
bo normalnie ciut więcej bierze bo około 3,8l jak się w trasie leci ze stałą prędkością.
w mieście około 6-7l w zależności od warunków na drodze i tego czy dużo się w korkach stoi. jedynie tylko na krótkich przebiegach jak dość często jeżdżę na krótki odcinek i silnik gaszę i znów odpalam to wtedy około 7-7,5l.
w trasie nawet jak bardzo się znęcasz nad gazem prędkości około 150-180km/h i przy niemal każdym wyprzedzaniu gaz w podłogę to wtedy nie uda sięwięcej niż 8,5l/100km wycisnąć i to jest mój rekord największego spalania na tym silniku przy sprawnym termostacie. przy niesprawnym spalanie potrafiło sięgnąć około 12l w jeździe miejskiej w zimie
- JakPodglosnisz
- Ma gadane
Ile wam pali diesel?
Rozumiem, że to na tym 1.9 TDI takie spalanie Jak tak to pozazdrościć Ja moim AHU na trasie pale ok. 5 litrów. Prędkość na poziomie 100-120. Miasto krótkie dystanse potrafi wziąć 8l- ale wydaje mi się, że mam coś z termostatem, nie dogrzewa się. Moja średnia przy -10 na trasie 2xKato-Częstochowa+ cykl mieszany przez ok. 130 km+ coś tam jeszcze, w każdym razie nie pamiętam, ale ogólnie rzecz biorąc to 20l diesla z BP wystarczyło spokojnie na 400km. Rachunek prosty- 5l. Auto kupiłem niedawno, więc jeszcze nie wiem jak spalanie wygląda w okresie wiosenno-jesiennym.
Ile wam pali diesel?
a i jeszcze jedno latem trochę więcej bierze bo im cieplej jest tym słabszy ( nawet do 1litra więcej) za to na krótkich przebiegach wtedy mniej pali.
tutaj jak jest chłodno to praktycznie góry nie ma żeby trzeba było redukować chyba że jest ostry zakręt lub jakiś muł przed nami który sam się ledwo może wyciągnąć pod górę schodząc do coraz to niższych biegów i myślę że to tutaj tkwi cały sekret tego silnika. tzw eco driwing tylko przy obrotach bardziej sprzyjających dla silnika a nie jak dziś uczą żeby już przy 1800rpm pchać następny bieg
tutaj jak jest chłodno to praktycznie góry nie ma żeby trzeba było redukować chyba że jest ostry zakręt lub jakiś muł przed nami który sam się ledwo może wyciągnąć pod górę schodząc do coraz to niższych biegów i myślę że to tutaj tkwi cały sekret tego silnika. tzw eco driwing tylko przy obrotach bardziej sprzyjających dla silnika a nie jak dziś uczą żeby już przy 1800rpm pchać następny bieg
Re: Ile wam pali diesel?
koledzy a jakie obrotki są dla silnika odpowiednie do eco-drivingu (1.9AAZ). Osobiście na piątce jadę od 60km/h, na czwórce schodzę nawet do 40km/h, nie mam obrotka ale sądzę że to będzie jakieś 5-1650rpm i 4-1500rpm, tak na oko. To chyba nie jest najbardziej oszczędna metoda?
Ile wam pali diesel?
biegi według mnie powinno się zmieniać po uzyskaniu momentu obrotowego ( w dieslu) czyli poniżej 2000k rpm chyba lepiej nie schodzić, ale niech jeszcze ktoś się wypowie
Ile wam pali diesel?
ffsapher, tak jak mówisz według mnie w zwykłym nie modzonym TD najlepiej jak biegi zmieniać tak żeby po zmianie biegu na wyższy obroty nie zeszły poniżej 2000rpm lub tylko nieznacznie niżej.
a jak ktoś nie ma obrotka to biegi przynajmniej co 20-25km/h zmieniać
najlepiej utrzymywać silnik w obrotach pompiędzy 2000-3000rpm. wtedy jest najekonomiczniej i najzdrowiej dla silnika jednocześnie.
a jak ktoś nie ma obrotka to biegi przynajmniej co 20-25km/h zmieniać
najlepiej utrzymywać silnik w obrotach pompiędzy 2000-3000rpm. wtedy jest najekonomiczniej i najzdrowiej dla silnika jednocześnie.
- JakPodglosnisz
- Ma gadane
Ile wam pali diesel?
Ja jeżdżę autem od 2000rpm do 2600-2800rpm. Nie butuje, ale warto delikatnie pokręcić. Tak jak kolega arwam pisze w poście wyżej, że silnik nie dostaje w tyłek przy takiej jeździe. Najlepiej nie schodzić poniżej 1800rpm.
Swoją drogą to butowanie auta na niskich obrotach, znacznie wpływa na zużywanie się podzespołów takich jak turbo, wał- dostaje po tyłku itp., a spalanie to już swoją drogą.
Swoją drogą to butowanie auta na niskich obrotach, znacznie wpływa na zużywanie się podzespołów takich jak turbo, wał- dostaje po tyłku itp., a spalanie to już swoją drogą.
Ile wam pali diesel?
Witam i ja się przyłącze do tematu gdyż sukcesywnie mierze spalanie w swoim Golfie ALH ( przerobiony z 90 km(choć na hamowni pokazywał bez żadnych przeróbek 100) na 127 i momencie 302 Nm.Nie mam komputera pokładowego.
No więc tak Jazda to pół na pół- korki w mieście i trasa( tak 30 km trasy),raczej jeżdżę tak do 130km/h 2 osoby. średnie spalanie mam 6.2 w lato z klimą 6.5 w zimę z klimą.
Ostatnio na 39 litrach paliwa z Auhan zrobił mi 671 km czyli 5.8 bez klimy na ECON.
Auto ma przejechane 232 tyś km
http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/24066" onclick="window.open(this.href);return false;
No więc tak Jazda to pół na pół- korki w mieście i trasa( tak 30 km trasy),raczej jeżdżę tak do 130km/h 2 osoby. średnie spalanie mam 6.2 w lato z klimą 6.5 w zimę z klimą.
Ostatnio na 39 litrach paliwa z Auhan zrobił mi 671 km czyli 5.8 bez klimy na ECON.
Auto ma przejechane 232 tyś km
http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/24066" onclick="window.open(this.href);return false;
oswoić autyzm, http://www.michalautyzm.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
seria ALH 90 km-->>soft-->>127km-->>wtryski ASV+ ASO Damian ppp ==145km
seria ALH 90 km-->>soft-->>127km-->>wtryski ASV+ ASO Damian ppp ==145km