Bardzo opóźniony kąt wtrysku.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, dzisiaj podpiąłem sobie vaga bo auto od jakiegoś czasu słabo odpala na zimnym, kąt wtrysku według vag coma wynosi od 4-6, możliwe, że jest aż tak opóźniony? Nie jest to jakiś błąd pomiarowy? TDI timing nie pokazuje nic, bo za mała wartość..
tdi 1z
tdi 1z
Fuck the new car, i'm driving oldschool.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Jeśli patrzyłeś w BS, to całkowicie możliwe skoro na wykresie nawet tego nie widać Pozostaje korekcja kąta na pompie.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
123, silnik musi być nagrzany do pomiaru kąta wtrysku.
Nagrzej silnik i wtedy sprawdź.Jeżeli nadal będzie nie halo,to popuść śruby mocujące pompę i pchnij ją w stronę silnika i skontroluj na VAG-u.Wartość ma się mieścić w przedziale 49-53 jednostek.Jeśli będzie trzeba to znów koryguj,aż do skutku
Nagrzej silnik i wtedy sprawdź.Jeżeli nadal będzie nie halo,to popuść śruby mocujące pompę i pchnij ją w stronę silnika i skontroluj na VAG-u.Wartość ma się mieścić w przedziale 49-53 jednostek.Jeśli będzie trzeba to znów koryguj,aż do skutku
Ostatnio zmieniony czw lut 03, 2011 21:59 przez Michał_1977, łącznie zmieniany 1 raz.
Rób jak koledzy radzą, ja parę dni temu przerabiałem to samo, teraz przy -12 stopni pali z pół obrotu
Panowie a czy jak mam kąt około 40-42 to może być przyczyną że źle auto odpala? czy jest aż tak znaczna różnica między tym odpowiednim 51 a tym co mam 40 ??
niehoja pisze:Panowie a czy jak mam kąt około 40-42 to może być przyczyną że źle auto odpala? czy jest aż tak znaczna różnica między tym odpowiednim 51 a tym co mam 40 ??
a co oprocz map startowych moze byc przyczyna ze zle pali na cieplym silniku przy 0 stopniach ? kat wtrysku 120 wiec bardzo przyspieszony . Czy to on moze miec na to wplyw ?
Re: Bardzo opóźniony kąt wtrysku.
Dwa razy w ciągu kilku miesięcy regulowałem kąt.perki pisze:a co oprocz map startowych moze byc przyczyna ze zle pali na cieplym silniku przy 0 stopniach ? kat wtrysku 120 wiec bardzo przyspieszony . Czy to on moze miec na to wplyw ?
Raz miał około 117 i kiepsko palił na ciepłym.
A niedawno miał w granicach 0 i palił źle na zimnym.
Po regulacji problem znika
Dodam, że jeden magik proponował mi, że za kilka stówek może zająć się komputerem w samochodzie i usunie problem z paleniem na ciepłym.
Sprawdzał kąt przy mnie i nie powiedział, że jest zły, a wynosił 117.
Twierdził, że wszystkie vw, audi, seaty mają z tym problem po przebiegu 200 tys. i tylko nowe mapy startowe rozwiążą problem i że jest jednym z nielicznych w Polsce, którzy potrafią to naprawić.
Posłuchałem tego z przymrużeniem oka i wyregulowałem tylko kąt
u kogo innego