Skrzynia będzie bardziej jęczeć Mi to w sumie wisi, ważne, że będę miał dobre sprzęgłoslawek987 pisze:ok, i napisz czy odczuwasz pogorszenie komfortu, bo niektórzy piszą że tak. czekamy:)
czasami drży silnik i buda.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: czasami drży silnik i buda.
Cytat z innego forumo tym mówie, tylko to nie sprężynki słychać tylko uderzające się zęby w skrzyni, spowodowane złą pracą ww. "sprężynek".Masz więc na myśli wydźwięk spręzynek? podobno pojawia się przy tarczy vr6 - na g60 którą założyłem nie słyszę nic takiego
P.S. tarcza VR6 a G60 i podobne różnią się między sobą właśnie tymi "sprężynkami" (a właściwie parametrami tłumika drgań skrętnych) i dlatego na tarczy z VR6 to zjawisko jest bardziej słyszalne. Co nie znaczy, ze przy tarczach sprzęgłowych z 4cylindrówek w klekotach nie występuje
- slawek987
- Gadatliwa bestia
- Auto: GOLF SV
- Silnik: DCYA
Aha rozumiem, ale i tak napisz po przejażdżce jak wrażenia po zmianie kola zamachowego:)
slawek987, poza tym kumpel co to pisał dodał, że prędzej zmienię auto jak skrzynia się posypie
- slawek987
- Gadatliwa bestia
w to,to akurat wierze tez się przymierzam do zmiany tego felernego koła...
- slawek987
- Gadatliwa bestia
katerpi a powiedz mi jeszcze jedno dlaczego nie pasuje stare sprzęgło po zmianie koła zamachowego?
Ponieważ różnią się budową. Dwumas tłumi drgania i jest zastosowana tarcza sprzęgłowa bez tłumika drgań. Po założeniu zwykłego zamachu tarcza sprzęgłowa przejmuje funkcję tłumienia. Po ludzku: do dwumasu tarcza nie ma sprężynek, do jednomasu ma.
- slawek987
- Gadatliwa bestia
Wymieniłem w końcu ten felerny dwumas. 100% satysfakcji, pedał sprzęgła chodzi bajecznie:)