alternatory

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
CIENKII
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

alternatory

Post autor: CIENKII » śr sty 26, 2011 13:58

witam . .

mam pytanie . . czy od jakiegos golfa MK III da rade podpasowac alternator do MKII 1.8 ?? bo z tego co wyczytalem w danych technicznych to w GTI PF ma byc 55A i taki wlasnie mam i troche mi on nie wyrabia . . chcialbym wrzucic jakies 90A z MKIII . .

robil ktos cos takiego ?? jak to wyglada z paskami bo w mkIII na szeroką ,,tasme'' a w mkII klinowy . .

z gory dzieki za odpowiedz :D

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

alternatory

Post autor: Zico63b » śr sty 26, 2011 22:55

Były 90-ki od Mk 2 tylko wersja z klimą - trzeba by szukać takiego właśnie.

Awatar użytkownika
CIENKII
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

alternatory

Post autor: CIENKII » czw sty 27, 2011 00:25

akurat udalo mi sie i mam 90A z seata toledo 2.0 8V . . teraz niech mi jaka sprytna glowa powie jak sciagnac kółko pasowe z altka zeby zalozyc swoje :D

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

alternatory

Post autor: Zico63b » czw sty 27, 2011 01:38

Odkręcić nakrętkę czy ściągnąć kółko? ściąga się ściągaczem (w ostateczności pożyczamy od wujka, sąsiada itd.) a nakrętkę odkręca się po zblokowaniu koła starym paskiem klinowym.

Awatar użytkownika
CIENKII
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

alternatory

Post autor: CIENKII » czw sty 27, 2011 14:20

musze zmienic kółko bo te z seata jest takie tłoczone aby7 zachowac jakąś tam odleglosc . . a u mnie w PF-ce jest kołko blisko altka . .

ma ktos poglądowe zdjecie jak taki sciagac ma wygladac ??

Awatar użytkownika
Pitterekk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

alternatory

Post autor: Pitterekk » czw sty 27, 2011 20:14

ja u siebie w mk2 tylko że w dieslu mam założony alternator z t4 (100A :kac: ) i prądów mi już nie brakuje :) i trzeba było tylko koło pasowe zmienić na to z mk2. Po to by pasek był w jednej linii z wałem.

Coś w ten deseń:
http://allegro.pl/alternator-t4-2004r-1 ... 06076.html" onclick="window.open(this.href);return false;

kupno ori alternatora 90A do mk2 raczej nie należy do łatwych zadań (były tylko w wersji z klimą..), a na allegro wiele osób jak chciałem kupić wmawiało mi ze naklejka sie "zdarła" itp. i wmawiałą to 90A a to były w rzeczywistości np. 65A. więc przy kupnie naklejka orginalna ma być obowiązkowo na obudowie :helm: Koło pasowe zmienić nie jest łatwo, tam taki klin w srodku je blokuje. ale się da. z pomocą kolegi udało nam się to zrobić jakoś

ale pierw to proponowałbym sprawdzić regulator napięcia na alternatorze jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. ma być na klemach akumulatora conajmniej 14.3 V na odpalonym silniku, i na właczonej dmuchawie i zapalonych lampach niewiele mniej np. 14,2V. Domyślam sie że pod obciążeniem masz np. 13.2 V no i to wskazuje na uszkodzony regulator napięcia i to powód niedołądowania akumulatora. no chyba że lubisz "pograć" np. sprzętem audio na postoju to inna sprawa. wymiana alternatora na "mocniejszy" nie zaszkodzi.

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=232139]Mój Biały mk2 GTD 86'[/url]

Awatar użytkownika
CIENKII
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

alternatory

Post autor: CIENKII » śr lut 16, 2011 13:33

ok . . dawno nie pisalem . . ale załozylem aalternator 90A z Seata Toledo 2.0 benzin i skonczyły sie moje problemy z odpalanie po paru dniach na mrozie ponizej -5 . . auto chodzi jak trzeba . . prundu nie brakuje . .

stary alternator mial juz zmeczone łozyska po zakreceniu reką ,,stukały'' . . ojciec go przygarnął , powiedzial ze sobie zregeneruje i włozy do swojego 1.3 NZ-ta bo wyciagnac swoj i grzebac to tez zle bo auto potrzebne . . .

prawdopodobnie moj 55A był zamontowany od samego poczatku jak wyjechal z fabryki i na liczniku juz pokazuje ponad 260000 km . . wiec pewnie tylko regulatory były wymieniane :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”