Prośba o pomoc w ustaleniu wersji.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Większość wyposażenia, które tutaj podajecie, nie ma znaczenia przy wersji, albo jest tak łatwa do wstawienia, że nie da rady poznać, cy to yło oryginalnie, czy nie (np. regulowana przerwa w pracy wycieraczek).
Istotnymi elementami przy określaniu wersji jest np. deska rozdzielcza - CL miały twardą, reszta miękką. Tak więc, jeżeli mamy twardą dechę, do tego parapety bez materiału z tyłu, brak kolektora siły hamowania to na pewno CL. Jeżeli dodatkowo mamy auto sprzed rocznika modelowego 88 i żagle w drzwiach, oraz brak kieszenie w drzwiach - to mamy wersję C.
GL charakteryzował się tym, że miał miękką dechę, oświetlenie bagażnika i schowka przed pasażerem.
GL od GT - tutaj nie wiem, jak odróżnić - może nakładki na błotniki??
GTI - oczywiście wąskie listwy + progi, czerowna obwódka grilla itp.
GTD - diesel z turbo, wyposażenie z GL + być może coś jeszcze (dokładnie nie wiem).
Trochę "egzotyczną wersją jest wersja US - ale tę można poznać bez problemu - karoseria ma dodatkowe wzmocnienia, inny pas przedni, inna instalacja elektryczna przy silniku - ogólnie dużo drobiazgów, które wyróżniają tą wersję.
Na pewno wyznacznikiem wersji NIE jest:
- abs
- centralny zamek
- regulacja fotela kierowcy na wysokość
- regulacja świateł, która była montowana chyba we wszystkich golfach od roku modelowego 90, a chyba w żadnym z roczników wcześniej - przynajmniej ja się tak spotykam zawsze.
- wspomaganie kierownicy
- grill z podwójnymi reflektorami
- tylna kanapa z zagłówkami
Wszystkie te elementy widziałem montowane fabrycznie w golfach CL, więc one tak na prawdę nic nie mówią o wyposażeniu.
Istotnymi elementami przy określaniu wersji jest np. deska rozdzielcza - CL miały twardą, reszta miękką. Tak więc, jeżeli mamy twardą dechę, do tego parapety bez materiału z tyłu, brak kolektora siły hamowania to na pewno CL. Jeżeli dodatkowo mamy auto sprzed rocznika modelowego 88 i żagle w drzwiach, oraz brak kieszenie w drzwiach - to mamy wersję C.
GL charakteryzował się tym, że miał miękką dechę, oświetlenie bagażnika i schowka przed pasażerem.
GL od GT - tutaj nie wiem, jak odróżnić - może nakładki na błotniki??
GTI - oczywiście wąskie listwy + progi, czerowna obwódka grilla itp.
GTD - diesel z turbo, wyposażenie z GL + być może coś jeszcze (dokładnie nie wiem).
Trochę "egzotyczną wersją jest wersja US - ale tę można poznać bez problemu - karoseria ma dodatkowe wzmocnienia, inny pas przedni, inna instalacja elektryczna przy silniku - ogólnie dużo drobiazgów, które wyróżniają tą wersję.
Na pewno wyznacznikiem wersji NIE jest:
- abs
- centralny zamek
- regulacja fotela kierowcy na wysokość
- regulacja świateł, która była montowana chyba we wszystkich golfach od roku modelowego 90, a chyba w żadnym z roczników wcześniej - przynajmniej ja się tak spotykam zawsze.
- wspomaganie kierownicy
- grill z podwójnymi reflektorami
- tylna kanapa z zagłówkami
Wszystkie te elementy widziałem montowane fabrycznie w golfach CL, więc one tak na prawdę nic nie mówią o wyposażeniu.
Dziękuje za zainteresowanie tematem. Doszedłem do wniosku że jest to wersja CL, chociaż chyba to i tak jest już nie do ustalenia, bo przez tyle lat to każdy z poprzednich właścicieli mógł dokładać co tylko chciał. Temat uważam za zamknięty. Pozdrawiam.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=381892" onclick="window.open(this.href);return false;
Posiadam kabelek VAG KLL-Piotrków Trybunalski i okolice zainteresowani pisać na priw.
Posiadam kabelek VAG KLL-Piotrków Trybunalski i okolice zainteresowani pisać na priw.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
- wbrew pozorom bardzo rzadko zdarza się, żeby ktoś zakładał wyposażenie w sposób dokładnie taki, jak robiła to fabryka. Przekaźnik wycieraczek - tutaj rzeczywiście ciężko poznać, ale np. nakładki na błotniki - powinny być przyczepione do błotnika nitami metalowymi, czarnymi - jestem ciekaw ile osób dokładających nakładki do mk2 zrobiło by w ten sposób. podwójne reflektory - powinny posiadać oryginalną instalację elektryczną.piter1501 pisze:chociaż chyba to i tak jest już nie do ustalenia, bo przez tyle lat to każdy z poprzednich właścicieli mógł dokładać co tylko chciał
Centralny zamek - rurki wzdłuż progu pasażera powinny być w specjalnych zapinkach itp. itd. Trzeba po prostu zwracać uwagę na szczegóły - ludzie przekładając wyposażenie na to nie patrzą i często brakuje jakichś spinek, zaczepów itp. No i z wlepy też można odczytać, jakie wyposażenie miało auto.
Co do wlepy to jest informacja w pierwszy poście co się z nią stało, a jeżeli chodzi o reflektory to na pewno nie są oryginalne przynajmniej te od długich ale czy ktoś je dokładał czy tylko wymieniał nie wiadomo.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=381892" onclick="window.open(this.href);return false;
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Miekka deska welurowe boczki i siedzenia , sierpy na nadkolach i szerokie zderzakiLipek81 pisze:GL od GT - tutaj nie wiem, jak odróżnić - może nakładki na błotniki??
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
grandi, te wyposażenie miał także GL, stąd jest problem z odróżnieniem. Jedynie co do sierpów to nie jestem pewien.
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Ja pisałem o GL , GL nie posiadał obrotomierza , GT można było poznać zazwyczaj po kolorze tapicerki chyba że ktoś życzył sobie welury wtedy masz racje
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...