golf III swap z 1.8 90KM na 1.6 101KM?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Koledzy potrzebuje pomocy. Mój Golfik dzisiaj wyzioną ostatnie siły i muszę zmienić silnik, w związku z tym mam tytanie czy przy swapie z 1.8 90KM na 1.6 101KM są konieczne jakieś przeróbki? Autko z roku 1992.
-
- Użytkownik
Re: golf III swap z 1.8 90KM na 1.6 101KM?
zbyt wiele to przerabiac nie trzeba. Nie wiem dokladnie jak ze skrzynia ale na stowe musisz zmienic silnik z osprzetem oraz wiazka z ECU. Uklad chlodzenia powinnien dac rade tak samo mysle pompa paliwa tez powinna wydolic. jezeli masz wersje CL/GL to przydaloby sie zapodac chociaz takie jak byly w GT hamulce ale i na upartego na dobrej tarczy i klocku jakos hamowac bedzie. Trzeba by bylo sprawdzic srednice wydechu bo byc moze od polowy by mogl zostac z 1.8
Moj jest w wersji GT więc hamulce i chlodzenie mysle ze podolaja, najbardziej sie boje o to czy skrzynia bedzie pasowala i czy mocowania silnika sa takie same.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Wszystko pasuje tylko wiazke silnika z kompem musisz sobie dac nowa. Nawet uklad chlodzenia i paliwa da rade.
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
- Leszek Madison
- Użytkownik
Tak szczerze mówiąc to lepiej daruj sobie AFT i temu podobne. Nie twierdzę, że to zły silnik, ale jest naszpikowany elektroniką, a ABS to dobra stara konstrukcja na monowtrysku, AFT to multipoint na Simosie. Osiągi moim zdaniem są bardzo podobne, wszystko i tak zależy od stanu silnika.
Z tego co kojarzę to skrzynia biegów jest zupełnie inna.
Na twoim miejscu szukałbym albo nowego ABSa, albo pokusił się na jakieś 2E. Zależy oczywiście w jakim stopniu obecny silnik jest już styrany
Z tego co kojarzę to skrzynia biegów jest zupełnie inna.
Na twoim miejscu szukałbym albo nowego ABSa, albo pokusił się na jakieś 2E. Zależy oczywiście w jakim stopniu obecny silnik jest już styrany
z 1,8 po paru zabiegach 101 koni wyciągniesz a swap według mnie jest nieopłacalny. Jak już to ja bym wkładał raczej 1.8T 20V
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
- zwierzątki
- Mały gagatek
szczerze pisząc to masz szanse na niezłą rakietę. Już pisałem jak to zrobić w innym wątku więc napiszę jeszcze raz - kup angola np golf IV z 1,8T pod maską koszt auta bez możliwości rejestracji jakieś 4.000 zł. Masz do dyspozycji wszystkie części do swapa na miejscu , kompa wiązki duperele. To co nie wykorzystasz sprzedajesz np przez alledrogo poniżej ceny rynkowej a ponieważ cały czas np golf IV jest w cenie to wróci jakieś 3.000zł Czyli innymi słowy za 1000zł masz zeswapowane auto bez tzw pierdo...lenia. Nie ma tańszego i lepszego sposobu. I do tego porównywalnie zjada paliwo jak 1,6 więc taki swap jak napisałeś jest totalnie bez sensu
wydech PROEX
felgi AZEV
dolot CUSTOM z stożkiem GREEN
zawias HR
czyli nisko mrucząco szybko
felgi AZEV
dolot CUSTOM z stożkiem GREEN
zawias HR
czyli nisko mrucząco szybko