Dobór tłoka
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dobór tłoka
Witam. Jestem nowy na forum. Mam następujący problem. W moim 1.9 TDI AHF pękł zawór i wbił się w tłok. Wbity zawór podziurawił głowicę. Kupiłem już sprawną, uzbrojoną głowicę i mam pytanie dotyczące doboru tłoka. Czy może być tłok z tym samym "nr" (1 lub 2) wyjęty silnika o tym samym oznaczeniu, czy trzeba zwrócić uwagę na coś jeszcze ? Mechanik mówił mi coś o doborze na podstawie grup selekcyjnych. Oprócz tego chciałbym wiedzieć co z grubością uszczelki. Głowicę jak tylko przyjdzie splanuje (zabielanie) i zastanawiam się czy kupować uszczelkę na tyle samo karbów co poprzednia, czy o jeden więcej ?
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
Dobór tłoka
tyle samo karbow bo planowanie glowicy w tdi nie ma nic do grubosci uszczelki
grubosc uszczelki dobiera sie na podstawie wysuniecia tloka ponad cylinder
tak zapytam z ciekawosci nie taniej bylo kupic drugi silnik?
grubosc uszczelki dobiera sie na podstawie wysuniecia tloka ponad cylinder
tak zapytam z ciekawosci nie taniej bylo kupic drugi silnik?
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
Dobór tłoka
Zastanawiałem się nad tym. Wymiana tłoka wychodzi z 1k taniej niż montowanie całego słupka. Do tego nie mam pewności że nie kupie jakiegoś padła.
Dobór tłoka
Pamiętaj, że tłoki wraz z korbowodami i panewkami należy zważyć. Ich wagi powinny być jednakowe. Zawsze pilnikiem możesz zmniejszyć ich wagę do tego najlżejszego. To tylko teoria, ale takie coś kolega mechanior robił podczas wymiany tłoków i korbowodów w ALH. No i oczywiście pomiar wystawania tłoka ponad płaszczyznę "słupka" celem dobrania uszczelki pakietowej. Gdzieś były takie tabele dotyczące takiego doboru.
pzdr
zyggy
zyggy
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Dobór tłoka
Proponuję do tego tłoka dokupić od razu korbę, bo ta stara to już się może do niczego nie nadawać skoro taka akcja z zaworami była.
Dobór tłoka
Odkopuję bo może komuś się przyda info. Auto już zrobione, silnik chodzi zdecydowanie równiej niż wcześniej. Przy okazji wyszło że jeździłem z krzywym korbowodem na innym tłoku. Kupiłem na allegro używany tłok za 60zł wyjęty z silnika o tym samym oznaczeniu i pasował idealnie. Tłok jest firmy Mahle , ale w tych silnikach był jeszcze Kolbenchmidt i Nural. Przekopałem mnóstwo stron w poszukiwaniu jak dobrze dobrać tłok. Okazuje się że jeżeli tłok jest z silnika o tym samym oznaczeniu i wygląda identycznie to będzie pasował. Nural i Kolbenschmidt wyglądają inaczej. Wszystko zostało oczywiście pomierzone i poważone. Korbowód dokupiłem za 50zł wyjęty z AFNa.
Dobór tłoka
No to gratulacje
Jeśli wszystko pomierzone, poważone i poskładane z głową to powinno jeszcze polatać.

pzdr
zyggy
zyggy