pomiar oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
pomiar oleju
moze jest to dosyc laickie pytanie ale slyszalem na ten temat rozne opinie. Jak to jest kiedy sa optymalne warunki pomiaru poziomu oleju silnikowego: gdy silnik jest zupelnie zimny, czy gdy sie troche rozgrzeje i wtedy nalezy odczekac kilka minut i sprawdzic, dzieki
Ja też nie wiem czemu tak twierdzą, ale o mierzeniu oleju miarką to studia skończyłemMaro123 pisze:nie wiem czemu a;e wielu eksertow TDI twierdzi ze taki pomiar jest niemiarodajny

Tak samo jest w przekładniach zamkniętych w maszynach gdzie jest pomiar miarką - zawsze czeka się jak olej spłynie do misy.
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
z tym sie w 100% zgadzam olej cieply lepiej splywa do michy przy wymianie oczywiscieAdamtd pisze:Właśnie dlatego - do wymiany jest lepszy ciepły olej - aczkolwiek przy olejach syntetycznych to już nie robi różnicy zabardzo, ale my mamy minerały raczejpiotr2 pisze:dlatego ze cieply zadki i wszystko splynie?
Do wymiany owszem, ale nijak to sie ma do sprawdzania poziomu...piotr2 pisze:moze dlatego ze cieply zadki i wszystko splynie
Normalne jest ze kiedys silnik byl cieply i olej po jakim czasie dobrze splynal. Nie wiem po co ktos mialby ponownie go rozgrzewac i znow czekac az splynie chocby stal i miesiac nieodpalany. Przeciez olej do gory nie polecial